Blogiarhiiv

reede, 24. august 2012

Mille peegel Balti jaam?


On ikka üks imeline koht! Hiljuti lugesin kuskilt, et inimliku suhtumisena lubatakse isegi kodututel vaksalis olla. Ei tea kui kaua? Tavainimese nina ees pannakse aga vaksal juba 19.00 kinni, mis täiesti mõistetamatu. Oleks siis uuem hoonegi mõeldud reisijatele! Aga ei, see on päris ennenägematu asi hoopiski, Kaubajaama nimeline turu moodi asjandus. Kus jah, vahel on päris hea midagi osta, aga seda saaks teha ka kõrvaloleval turul. Muidugi on rõõmustav samsapirukate müügikiosk, sest avatud ööpäevaringselt ja tooted väga maitsvad, kuigi hinna poolest ehk kallivõitu. Samas aga uhke grillkanakiosk, millele ligigi ei taha minna. Kõik tuttavad, kellega jutuks tuknud, ei soovi sealt midagi osta. Paljudele tundub, et sisemuses elavad ja teenindavad sind pidevalt bomzhikud, igatahes selline sõpruskond seal aina tuiab. Vastav on ka hais selle ümber ja putka enda väljanägemine. Vist meelitab kana vaevuaimatav aroom ka öösel selle lähedale oma vajadusi rahuldama. Täiesti mõistetamatu sellise ärimehe mõttemaailm, keda ei huvita oma putka käive! Või oleks normaalne, puhta ja "kaubandusliku" väljanägemisega müüja olemasolu puhtas kioskis siiski see, mis mõjuks ka käibele ja kasumile?

Uurisin veidi asja. Balti jaamas erinevad omanikud, on firmasid nimega Zintost ja RealWay ja Aibiost või Albiost ja palju teisi. Kõik tegelevad millegagi, aga tegelikult vaid "olesklevad". Kui trollipeatuse olukord on veel enam-vähem, siis teine katusealune, see mis on 6 - 9 tee ees, on küll jube! Küsimusele, miks katusealuses puudub valgustus, vastati linnavalitsusest, et omanikfirma "otsib rahastust kogu katusealuse remontimiseks". Püha müristus! See on absoluutne hoolimatus reisijate ja ka ostjate vastu juba aastaid, rääkimata ohutusest ja turvalisusest! Sellise aja peale oleks kogu see putka pidanud kinni pandama kui ettevõte muudkui ostib. Või tagatama ajutine valgustus. Aga mitte laskma aastatel voolata...
Voolab seal muidugi muudki!

Peale eelpoolmainitu tuleb osa kindlasti puuviljaletist ja mujalt. Ja väidetavalt, pange nüüd tähele, kinnistu omanik teeb KORD NÄDALAS MÄRGPUHASTUST! Olen selles piirkonnas tihti liikunud ikka väga pikka aega, kuid isiklikult pole MITTE KORDAGI märganud seda ega ka mitte jälgi sellest! Huvitav on, et linnaametnike ülevaatus näitab, et kõik on rahuldavas seisundis. Kui see seisund on rahuldav, siis miks mitte püüelda eeskujuliku seisundi poole? Või kas see lagastatud asfalt on ikka rahuldav?
Hoone järelvalvet peaks teostama omanikud. Ja kuna Tegemist on muinsuskaitselise objektiga, siis ka Tallinna Kultuuriväärtuste amet. Hoone ehitusliku osa kohta teeb järelvalvet Tallinna Linnaplaneerimise ameti Ehituskontrolli osakond.

Mõnes kohas Muinsuskaitse pigistab renoveerijaid ja igasugu omanikke ikka kõvasti, siin on aga tunne, et tegelikult on nende töö tase pea olematu!

Kinnistu ümbruse kõnniteede ja jalakäijate teede hooldus kuulub juba EVR Infra haldusalasse. Pigem tahaks loota, et kogu ühistranspordikompleksi hooldaks ikka üks ja kindel ettevõte, kes seda ka päriselt teeks! 

Aga kahjuks ma ei leia kuskil nähtud pilti või joonist, kus Balti jaama uute platvormide kohal kõrgusid uhkesti ka varikatused. Mida, nagu ehituse järgi näha on, loomulikult ei tule! Vaat niipalju siis hoolitakse reisijatest! Et neil oleks ikka "lihtsam, kuivem ja muretum tunne".... Muidugi võis too pilt olla ka kunstniku visioon asjast ja eks ta inspireerituna teistest peatustest siis joonistaski need tiivakesed. Mulle ei pruugi need katusealused meeldida, kuid ehk olnuks Balti jaam tõepoolest rohkem euroopalike jaamade moodi, kus ikka ka reisijate peale mõeldud.

Politseipunkti olemasolu kohta on linn politseile ettepaneku teinud. Et aga politsei rahastus aina viletsam, siis ega mõnusat äraolemist Balti jaamas loota polegi mõtet...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar