Blogiarhiiv

laupäev, 3. veebruar 2024

Bussiga Äntu järvedele ja Endla rappa?

 
Olen Jõgevalt bussiga paaril korral sõitnud Toomale, et minna Endla rappa. Äntu järvedele minek aga vägagi keeruline. Kas saaks neisse kohtadesse bussiga, ehk lausa ühe liiniga erinevate valikute läbi? Tullakse ju Tartustki, sh välismaalastest üliõpilased ja küllap tuldaks ka Tallinnast. Arvestama peab muidugi väga paljude asjadega ja miks mitte sh ka peatumisega ning puhkamisega Vägeval?
Kindlasti läheks veelgi, aga võimalused on ahtad! Ja ahtad on sõiduvõimalused ka maainimeste jaoks, juba väga pikka aega

Vägeval endises raudteelaste majas plaanivad uued omanikud Sulev Sova ja Alikee Kubi hakata saksapärast suppi pakkuma ning rändureid majutama. 

Kauni arhitektuuriga vanad rongijaamad muutuvad üha haruldasemateks ning raudtee elektrifitseerimine «hoolitseb» selle eest, et viimaseidki teenekaid maju enam vaja poleks.
Uued rongid on ehk vanadest sõsaratest kiiremad, kuid neil esineb rikkeid, mistõttu on reisijad sunnitud külmetama ja asendusbusse ootama.
Aastakümnete eest seda häda polnud, sest tuuliste perroonide asemel ootasid inimesed rongi jaamahoonetes, mis tänapäevale üha enam jalgu jäävad ning tükk tüki haaval mädanevateks tondilossideks muutuvad.
Aastate jagu rämpsu
Mõne sellise hoone tulevik on siiski helgem, näiteks Jõgevamaal Vägeva külas asuv endine raudteetööliste maja saab iga päevaga elujõulisemaks tänu usinatele uutele omanikele, kes plaanivad hakata seal korralikku saksa suppi ja kodumajutust pakkuma.
Vägeval 1910. aastal raudteetöölistele ehitatud maja on näinud palju koledust, näiteks eestlasi Siberisse küüditanud punavägede ronge, aga tundnud....
 

Kui isegi majutus saab olema (väga nauditav koht on see igatahes väheke privaatsemaks puhkuseks), siis vähemalt rongid seal peatuvad ja see on tugev pluss. Harva küll (Elron ei saa ju millestki aru sh sellestki, et päeval peaks praeguse sõiduplaaniga olema vähemalt üks rong rohkem, mis ei oleks ekspress, vahe on ju tohutu), aga siiski parem kui mitte midagi.
Toomale saab bussiga sisuliselt täna vaid Jõgeva Jaam peatusest. Mida siis täna pakutakse?

Kommertsliinidele ei saa loota (Tartust tulijad saavad mingi võimaluse siiski), sest need pole rongidega seotud ja Jõgevamaa ÜTK ei taha üldse puhkepäevadel midagi pakkuda (pühade ajal ses maakonnas ei sõida peaaegu üldse busse). Tööpäevadel? Mitte midagi targemat, on küll nt avalik liin 15.20 Jõgevalt, aga seegi sõidab ära enne rongi saabumist Tartust... Ühesõnaga, kui üldse, siis saab vaid loota teatud mõttes spetsiaalselt käivitatavatele liinidele, mis siis hõlmaks ka Äntut. Oluline oleks siin ükskõik, mis suunal ka normaalsed ooteajad jaamades jpm.

Prooviks midagi kokku panna. Muidugi peab liin olema toimiv ka muude sõitjagruppide jaoks. Ja ei saa ju öelda, et näe, buss võiks tagada ühenduse Rakke ja Tamsalu vahel, sest siis soovitatakse kohale rongile minna ja bussi ei panda liinile.
Arvatavasti oleks parim variant bussiliin Tamsalu Jaam - Porkuni - Väike-Maarja - Äntu - Vägeva Jaam - Tooma Katsejaam - Jõgeva Jaam, vaadates seda tänase rongide sõiduplaani järgi. Kuigi Jõgevani sõitmiseks puudub otsene vajadus, ehk siis sõidakski vaid Tooma Sookatsejaamani, sest kel vaja Jõgevale saada, saab ju Vägeval ka rongile ümber istuda?? Kuid sel juhul oleks Toomalt tagasi ja teise sutsuga uuesti Toomale buss vast tühi? Täisulatuses oleks buss aga sobiv väga paljudele maainimestele, ka Vägeva - Jõgeva vahelistes peatustes, samuti neile kõigile võimaluseks ka edasi Tallinna ja Tartu suunal liikumiseks.
Ja aeg rong/buss ümberistumiseks ei oleks mõneminutiline vaid kujuneb nii nagu võimalik. Näiteks arvestades ka võimalusi kuskil poest midagi kiiresti kaasa osta. Selline trass tagaks maksimaalselt reisijatevoogu, sest isegi Porkuni puhul ei teeks ükski lisaliin paha - sõitjaid sinnagi palju. Ideaalne oleks, kui buss läbiks Endla raba matkatee alguspunkti, Tooma Katsejaama. Eelkõige oleks see lastega looduses käijate heaks!
Käigus oleks nt 1. aprill - 30 oktoober, E-L!

Tamsalu Jaam 12.30 (rong Tallinnast 12.02) sõitjad Porkunisse ja Äntu järvedele!
Vägeva Jaam 13.30-40 (rong Tallinnast 13.34, Tartust 13.03) Sõitjad Toomale! Tartust tulijad söövad nii kaua saksa suppi?
Tooma Katsejaam 13.50
Jõgeva Jaam 14.20 (rong Tartusse 14.40)

Jõgevalt tagasi võiks buss sõita enam-vähem kohe, aga võib oodata ära rong Tartust. Nii saaks ka Endla raba jaoks piisavalt aega, tagasiteel aga teha vahepeatus Äntus või Porkunis. Kaks varianti annaks raba matkatee külastamiseks aega kas 1 või 2 tundi. Kumb oleks mõttekam, arvestades, et pikem aeg on üle 4 tunni? Tunni ajaga iseenesest ei tee rabas midagi ära, ilusa ilmaga võid seal matkaraja pingil istumist nautima jäädagi!

Jõgeva Jaam 15.35 (Rong Tartust 15.28)
Tooma Katsejaam 16.00
Vägeva Jaam 16.05
Tamsalu Jaam 17.05 (rong Tallinna 17.48)
Pole ka Tamsalus muret ajaviitmisega, võib nt Kuke parki põigata!
 
või 
 
Jõgeva Jaam 14.30 
Tooma Katsejaam 14.55.
Vägeva Jaam 15.00
Tamsalu Jaam 15.55 (rong Tallinna 16.03)
 
 
*********************************************

Tamsalu Jaam 17.05 (rong Tallinnast 16.43)
Tooma Katsejaam 18.15

Tooma Katsejaam 18.30 
Vägeva Jaam 18.40 - 19.00 (rongid Tallinna ja Tartusse 18.54/55)
Tamsalu Jaam 19.50 (rong Tallinna 19.58)
 
 
Bussisõit kaks korda tähendab, et saab soovi korral ühe päevaga külastada kahte kohta, valides Porkuni,  Endla raba ja/või Äntu järved. Ja seda sisi erinevas valikujärjekorras, vastavalt soovile, kuid kui tekib tunne, et piirduks ühe kohaga, saab ka kiiremini tagasi, käigupeal otsustades. Või soovi korral hoopis peale mingis kohas käimist veeta veidi aega Vägeval ja külastades kohalikku söögikohta. Või hoopis ööbima jäädes?

Kas riik teeks sellist uudset asja? Väga kahtlen! Aga see näitab siiski riigi suhtumist ja taset. Roheriigi, kelle LUBADUS on autoliiklust vähendada.


Infoks:
Blogi avalehel (arvutiversioonis) paremal näha SILDID.
Kasutasin nii teemasid, kohanimesid, erakondade nimesid kui muud.
Kahjuks ei tule sinna klikates esile mitte postituste nimekiri vaid postitus ise ja kui neid rohkem, tuleb kerida allapoole. Lõpus klikata VANEMAD POSTITUSED ja ilmub järgmine. Aga siiski loodan, et kellegi jaoks see lihtsustab teda huvitavate asjadeni jõudmine ja postituste leidmist.
Tänud Teile!
 






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar