Blogiarhiiv

reede, 12. august 2022

Rongiga Tõrvasse.

 

 
Rongiga Tõrvasse ei saa? Saab küll ja saaks veel rohkem, kui seda soovitaks. Õigemini, kui selle eest vastutavad ja palka saavad ametnikud tahaks maksumaksja raha paremini kasutada.  Küsimus pole minus kui külalises vaid eelkõige kohalikes inimestes. Tahad Tallinna, sest sul on vaja või oled lihtsalt üliõpilane? Põhjuseid on küll, aga võimalusi vähe!
Mina kasutasin taas võimalust, mida tean. Rong Tallinnast 010 ja Tartust sama rong teise numbriga sõidab Elvast ju ka läbi? Tartus bussile ei saa, siiamaani ei ole seal jaama juures maakonnaliinide peatust (2,7 milj euroraha Tartule), aga kui tead vaadata, siis Elvas saab küll. On parajalt 12 min ooteaega ja oledki sipsti bussil! Aga teiste rongide puhul seda võimalust ei ole...
Halvim ongi see, et probleemi ei tunnistata ning ei püütagi midagi muuta. Tõrvakad on aga seda väärt, et saada omale normaalsed sõiduvõimalused kogu päeva lõikes. Ja loomulikult ka külalistele oluline, sest see sunnik toob ja jätab ju kohapeale rahagi!
 




 
Muidugi peaks püüdma tänavu veel ka Elvas puhata.

 
Suitsupausi ajal jõuad isegi Elva jaamalähedast ilu näha.


 
Rõngu on peatus teel ja siingi ilu küllaga. Muidugi ka muuseum ja superhea pood, kus tasub ka Rõngu tuntud tooteid kotti kahmata.

 
Iga kell oli näha igas bussis ja Tõrvas, et sõitjaid on küll ja veel. Oleks vaid busse igal suunal! Puhkepäevad eriti nadid. Karksi-Nuia suunal olukord muidugi mõnevõrra parem.


 
Kel paanis Tõrvas puhata, siis majutust on erinevat. Nüüd ka Veemõnulas, aga väga soodne ja kutsuv see ei ole! Tõsi, mulista või terve päev ja ega polekski midagi hullu, kui oleks just peredele soodus! Suurem tuba aga (koos hommikusöögiga) 100 euro ringis. Aga muud majutuskohad annavad rohkem võimalusi. Mujalgi erinevaid võimalusi, kel aga tähtis soodsam lahendus, tasub saata küsimus bookingu otsingu puhul otse majutuskohale. Mina leidsin Metsakodu nime all kenas vaikses nurgakeses, kuigi ehk veel veidi kurva välimusega majas. Mitte midagi hullu, ohei, pigem selline nostalgiline ja kuuldavasti ka renoveerimine ees. Aga see-eest soodne, kesklinnas ning ka vägagi kodune kirju elamine! Olemas ka konditsioneer ja arvestades palavaid ilmasid hetkel ning minu kuumatalumatust, oli see nagu kirss tordil! Ruumi pole ju palju vaja ja kui kõik on olemas, siis selline majutus on lihtsalt mõnus!

On aga ka majutuskohti, kes bookingus küsimustele ei vasta (ma ei pea siin kindlat kohta silmas, vaid üle Eesti) ja see üpris mõistatamatu. Aga eks see nende enda valik, kui raha ei soovita teenida!





 
Eelmisest korrast on mul meeles, kui ilus ja mõnus on keskväljak ümbritsevaga ja ilm ning valguse muutumine andsid palju võimalusi erinevate piltide tegemiseks. Tõrva on ilus ning väga palju on siin ka ära tehtud. Eriti peab vist kiitma linnaaednikku või kes iganes seda tööd teeb. Väga palju on kulutatud haljastusele ning tulemusi võib näha igal sammul, olgu siis puud-põõsad või hoopis lilled.



 
Tõrvas on nüüd ka mitu liivaskulptuuri ja kuigi mõnigi kritiseerib neile raha "raiskamist", siis tegu on ju ometi tähtsa teemaga ning ka iluga!? Ja pole ju vähetähtis, et pea iga linnakülaline tuleb, vaatab ja naudib? Mis mulje jääb linnast, sõltub paljudest asjadest! Ja need skulptuurid on üks asi, mis koos kõige muuga siin ümber jätabki ülikena mulje arvatavasti igale külalisele. 
Kuurortlinn Tõrva? Jah, see võib juhtuda küll, kui nii edasi tegutsetakse. Puhkama ju KUURORTI tulla tahetakse siis, kui koht on seda nime väärt? Ja algus on tehtud, pole kahtlustki!

Üldse, kes otsib kohta, kus puhata, siis Tõrva eriti sobilik inimesele, kes vett armastab, aga samavõrra ka jalutada.
 
 
Nende skulptuuride tegijad on selgelt profid ja vaatajate imetlusel pole piire. Kahju vaid, et miski nii ilus peab olema seotud sõja ja surmaga, aga oluline, et me näitama oma seisukoha välja.


 
Üks söögikoht, mida palju kiidetakse. Igatahes friikartulid olid siin tõesti tasemel!


 
Tilk tõrva? Ka Tõrvas seda on, aga siin ringi käies näed pigem vaid ilu ja naudid olemist. Tilk tõrva on muus.


 
Võib olla aee hoone on vana alajaam, ma isegi ei uurinud, aga nii vinge, et see alles ja sobib siia ülihästi. Üldse on mulle alajaamad, enamasti ju ühe kindla kujuga, alati meeldinud. Isegi ei tea, miks. Aga sageli uksed-aknad ju ka mingit teist laadi, lisadetailidest rääkimata.
 Kui mõnel linnal on trumbiks oma vanalinn, siis teine nii nor, et seda ei saagi olla, aga vahel piisab juba mõnest ägedast kivihoonest, et ka tõmmata tähelepanu. Eriti kui need hooned jm sulanduvad ühte isegi täiesti erineva ehitusstiili puhul. Siinne sobib minu arust kõigega , mis ümberringi. Aga see muidugi pigem minu spetsiifilisem huvi.



 
Ma ei saanud ilma, et oleks paljut korduvalt pildistanud, seda enam, et kohal olles päeva jooksul muutuva ka valgusolud ja see annab võimaluse nautimiseks ka pildistamise puhul. Sest on võimalus väga erineva nurga alt ilusaid võtteid saada.


 
Ka kogu ümbritsev majadekompleks on ääretult kihvt, erinevad arhitektuurilahendused ja meeletu värvigamma on see, millelt mina pilku ei saa. Pildistades mängivad lisaks rolli mitte ainult majad ise, vaid ka puud ja kõik muu sealjuures.

 
Keskväljak ise on suur ja ehk liigagi avar, aga erinevalt mõnest muust linnast on siin juuresolev ka tohutult erinevalt haljastatud. Naudin alati seda, kui on erinevaid liike ja ka värve ja siin võidki nendevahelistel teedel käima jääda, sest igal hetkel ja nurga alt avanevad uued vaated!


 
Mänguväljakute puudust Tõrvas samuti vist ei ole (ei oska kohaliku lapsevanema vaatenurgast küll öelda), silma torkavad aga need siin-seal.




 
Ma ei jõua aga mõttes ära kiita tänapäevaseid pildistamisvõimalusi. Olid ju ajad, kui pidid iga pildi puhul mõtlema rahale, nüüd on mälukaardid, mis tohutult mahutavad ja pole muretki pildistamisnaudinguga. 

Ja kuigi siin pildid järjestikku üleval, siis kohta teadmata võiks inimesed arvata, et tegu erinevates kohtades tehtud piltidega! On ju siin lagedat, kiviplatsi, liiva ja siis vahelduseks hoopis pildid "metsikust võsastikust"!  Minu jaoks aga seda põnevam.

 

 
Busse liigub Tõrvas üpris palju, aga seda vaid osadel suundadel ja see on teisest küljest tõeline puudus. Hea küll, kui poleks sõitjaid, poleks ju muret. Aga tasuta bussiliiklus on paljude jaoks väga hea lahendus ja lausa eluliselt vajalik, keskkonnast rääkimata ning iga bussi puhul võis aru saada, et sõita tahetaksegi. Küll aga on väga vilets ühendus Tartu suunal. Valga liinil on vaid 4 rongi, aga needki annaks palju võimalusi, oleks vaid busse, millega rongile saada. Tartuni sõitev buss tiheda graafikuga oleks väga kulukas, seda enam peaks ära kasutama näiteks Tõrva - Mägiste Jaam - Otepää suunda. Mägisteni vahemaa on väike, aga kui peatus.ee sisestada otsing Tõrva - Tartu, siis pilt on enam kui nukker. Sisuliselt pole võimalik siin ühistranspordiga liigeldagi, sest pakutavad ümberistumised ja sõiduajad ajavad hirmu nahka. Ja oleks siis, et poleks võimalik! On, aga kui paljudes asjades on vallavõim elu edendamisel kõvasti vaeva näinud, siis vastuseis (Simsoni) ühistranspordile on raevukas ja mõistetamatu.
 
Tagada kahepoolne bussiliiklus Tõrva - Otepää (odavam ja lihtsamgi, kui teha seda näiteks Elvani) kõigi nelja rongi ajal annaks kohalikele ja ka külalistele tohutult palju võimalusi.  Seda enam, et Elvasse saaks ju ka niipidi. Valida on kas läbi Mägiste või Palupera, sellest sõltuvad ka sõiduajad muidugi, näit neile, kes soovivad Tartu poolt Otepääle minna, aga ka Tõrva - rongipeatus lõigul väga oluline erinevus. Mis hea ja õigem, on vaja muidugi otsustada. Veel parem oleks, kui saaks bussid Palupera kaudu Otepääle ja Mägiste kaudu näiteks Võrru? Muidugi on ka otsebusse Tartusse vaja, sest ühelgi bussil pole ju vaid kaks peatust, neid on ikka palju ja igalt poolt tahetakse sõita. Sõiduaeg Tartusse oleks buss + rong vaid veidi üle tunni kokku, Tallinna siis veidi üle 3 tunni ja võrreldes Viljandi kaudu mineva bussiga oluliselt mugavam. Lahendused on ammu laual, kuid siinkohal muidu tegus vallavanem on vait nagu kult rukkis! Päris kaua olen talle ka küsimusi esitanud, aga kui on ebamugav teema, siis ongi vastuseks vaid vaikus. Eks reformierakonna vastuseis ühistranspordile ole ka ammu teada!

 
Muidugi on huvitav seegi, et kui siinseid postitusi suhtlusmeedias jagada, küsitakse vahel, et "mis sidemed sul on n. kohaga" ja nii ka Tõrva puhul. Kas postitus ei anna piisavalt aimu või vaevutagi vaatama? Näiteks puhkamas käisin, eks ole? Või hoopis tean, et keegi kuskil teeb oma tööd halvasti, kulutab küsija jt maksuraha jne. Või tohin ainult enda koduümbrust pildistada ja postitada?




 
Needki majad reas on ääretult ilus vaatepilt, eriti veel sellise pilvise taevaga! Ja kutsub tegema ikka mitu pilti, erinevas suumivariandis.

 
Hooned erinevast ajastust ja erineva tegumoega on pildistatavad minu jaoks iga hetk, eriti nii erinevate valgusoludega.











 
Pargid on muidugi omaette suur pluss. Ja väga äge oli kuulda, kuidas päev läbi tohutu pääsukeste mass ringi lendas, igas linnas seda pole! Rääkimata muust liigirikkusest ja seda osalt just tänu parkidele. Tõsi, istepinke võiks pargis ka olla, sest oleksin väga hea meelega lihtsalt istunud ja olemist nautinud. Aga Õhne jõgi, tiigid ja kõik muu teevad siinsed pargid eriliselt mõnusaks ja pole ime, et kettagolf ning muud atraktsioonid siin olemas. Kes ei tahaks tulla ja ennast liigutada? Ses mõttes saab taas tehtut kõvasti kiita!



 





 
Sai lõpuks ka Veemõnula ära proovitud ja tegu tõesti väga eeskujuliku värgiga. Kõiges peale ühe - hind! Väga hea, et on erinevad võimalused 2 või 3 tunniks tulemisel. Üksikpileti kohta pole ka midagi paha öelda, aga nähes kui vähe oli kasutajaid päevasel ajal saabki öelda vaid üht - perepileti hind peab olema piletite kogumaksumusest 50%. Näiteks 2 täiskasvanut + 2 last võiks ju 30 euro asemel maksta 2 x 12 + 2 x 8 arvutusel miinus 50% oleks see 20 eurot? 1 täisk + 1 laps aga 10 eurot?

 Ligi 30 eurot tähendab aga, et väga paljude jaoks on see ülejõukaäiv. Selge, et selline asi on kulukas, aga kas on parem, kui kasutajaid on vähe? Selliste asjade puhul peab hoopis tegema kõik, et käidaks võimalikult palju!? Kui miski on tehtud ja on ka kulukas, siis peabki olema kasutajaid nii palju kui vähegi võimalik!


 
Väga äge on aknatagune vaade, see on nagu täielik boonus siinolemisele. Sarnast olen näinud vaid Võrus.



 
Seegi, kuidas suur-kirjurähn on okupeerinud pesakasti, on puhkajale lisanauding. Talvel võiks kindlasti akna taga olla ka lindude jaoks korralik söögilaud, nii et mõnusatel toolidel lebajale oleks kui loodusfilm omast käest võtta. Arvestama peab vaid sellega, et linnud aknaid märkaks ja nende vastu surnuks ei lendaks, nagu Pühajärvel.



 
Vaade mitmes suunas on samuti mõnus. Kuigi niita võiks küll vähem, mitte vaevalt kasvanud rohu puhul ringi tolmutada.

Ka terass on absoluutselt mõnus lisavõimalus nautimiseks.





 
Hea on muidugi ka võimalus midagi näksida või hoopis kokteil võtta ja terassil istuda!? Kas just alkohol siin müügil peab olema, on iseasi, aga arvatavasti on see ka üsna lahja. Mis sest, et püütakse rääkida, et alkohol ja ujumine ei sobi kokku. Aga võtame seda siis nii, et tegu on lahja virrega ja sulistamisega...
 






 
Väga äge oli ka taimestikku maja taga vaadata.

 
Vist keegi haruldasematest kuldtiibadest.









 
Seiklusrajad jm on samuti puhas nauding!




 
 
Hakkepuiduga metsarajal võib näha vakkseent.

 
Tore, et on mõeldud kunstlume tegemisele, aga teine suur apsakas ongi kraanidega seotud. Linnas pole ühtegi joogiveekraani, kus puhkaja või hoopis lapsevankriga liikuv emme saaks joogivett võtta. Miks ei ole, isegi mitte linnavalitsuse hoone juures, jääb selgusetuks, sest see on teine teema, mille puhul linnapea (vallavanem) on vait. Kuigi kahtlemata räägib ka ta ise rohepöördest ja keskkonnast.







 
Järved on siis ka nauding, mis siin ringiliikuja silme ees otsekui võluviibutusega järsku avanevad. Vabalt võiks kooli poolgi olla kaldal mõni pink istumiseks.



 
Järvel sügavust isegi üle 10 meetri, aga on ka üksjagu kaldataimestikku. Sh vesikupp ja pilliroog loomulikult.







 
Ja hea näha, kui on püütud puude-põõsaste liigirikkust kasvatada.


 
Ohoo, isegi peremehetunne olemas ja erinevalt eelmisest korrast torkas pinkide jm puidust tarviliku hooldamist silma.
 






 
Hea kuurortlinna tunnuseks on jalutusvõimalused. Ja siin on seda kohe küll ja veel!












 
Mulle meeldis seegi, et erinevalt paljudest teistest linnadest ei ole siin marketite üleküllust ning pole ka kl 22-ni avatud poode (suur Coop linna servas vist siiski on). Mõni väikepood muidugi võiks olla ka hilisemale ostjale, aga mida vähem poode, seda madalamad hinnad. Täna see eriti märgatav probleem, sest hinnad kõikjal ja kõiges on aina tõusmas.





 

 
Mõni võimas kask ongi võimas vaatepilt. Niitmist tundub aga siin kõvasti harrastatavat, ei tea, millest see? Raha on palju? Pidev möll käis kõikjal, kuigi roheliste niitude asemel oli kohati hoopis mullatolm. Milleks? Pargiski võiks niidukiga vaid mõned rajad sisse teha, eriti jõe äärde, aga pidev niitmine pole muud kui keskkonna hävitamine, tirtsudest ja konnapoegadest rääkimata.


















 








 
Must vägihein, kukesaba jm taimed on taas vaid puhas boonus, silmailu missugune, rääkimata nende tähtsusest keskkonnas.













 


 
Miks aga ei toimi korralik turg? Coopi juures ka üsna head võimalused, müüjad saavad halva ilma all katuse allgi olla, aga ikkagi. Miks see asi kiratseb?


















 
 









 
Väga huvitav on alati muidugi suhtlusmeedia. Üsna sageli ei vaadata pilte ega loeta tekstigi, otsustatakse üksnes pealkirja järgi?
 
 Minule tundub küll teie väljakäidud idee sama utoopilisena kui alveelaevaga reisimine.
 
Mis saab siin loos olla utoopilist? Kusjuures kordagi pole ju seekord juttu raudtee ehitamisest Tõrvasse, jutt ikka sellest, kuidas ise Tõrvasse rongiga läksin ja kuidas seda saaks ka kohalike jaoks tavapäraseks võimaluseks kujundada!?

kui teil Tõrvaga mingit sidet ei ole, miks te sel juhul trollite siin grupis? Ega ometi valimised tulema hakka😱 Kindlasti on FB ka teie kodukoha grupp olemas, kus saaksite omi ideid ja tarkust sihtotstarbeliselt kasutada.
 ...
tegelikult saab trollimiseks pidada ka liigset põhjuseta postitamis avalikus grupis, oma seinal võib teha mida süda soovib. Valimisteni on veel aega, grupi administraator vaeseke vist ei ole samuti selleks veel valmis.
 
See on muidugi veel uskumatum!
Linnast ilusate piltide tegemine, jagamaine ja sedapidi Tõrva reklaamimine on trollimine? Vahel tundubki, et esmalt on vaja kohe nätakas ära panna, seejärel küsimustele mitte vastata ja ... elu nagu lill? Aga sellest ei tohi lasta ennast häirida. Kui on ilu, siis selle kohta postitusi teha on ainult õige tegu ja tunne! Kunagi ei tea, kui palju inimesi võib, seni ehk Tõrvas vm käimatagi, tahta minna peale nende piltide nägemist. Välismaalastest rääkimata.Üldjuhul ju linn ja elanikud sellest ainult võidavad!?

Aga saamata jäigi vastus sellele, mis need valimised siia puutuvad ja teisedki küsimused. Tegelikult oleks üsna loomulik, kui hoopis tunneks ilusatest piltidest naudingut? Valimistega vaadaku kohapeal igaüks ise, kus Eesti nurgas, pole oluline. Küll aga on põhjendatud kriitika alati oluline ja vajalik. Seda enam, et sageli ehk ei teatagi, kuidas poliitikud "unustavad" osa valdkondi ära ja mitte ainult ei tee selles midagi, vaid tegutseb lausa vastu!
 
Kas sellised üksikud inimesed äkki ongi tilk tõrva? Meepotti nad ei ära ei riku, aga vahel teiste inimeste tuju vast küll. Igal juhul on mulle kõigest hoolimata Tõrva üle hea meel ja puhkust nautisin ka. Ning  eks juba ka harjunud selliste asjadega. Mida rohkem püüad head teha, seda rohkem sulle tänutäheks piki kolpa antakse!? Usun, et olete ka ise head tehes seda kogenud? Loodetavasti siiski minimaalselt!
*************************
17. 08.
Nüüd on igatahes võimalik Tallinna suunalt Tõrvasse puhkama sõita küll, üks otsebuss jäi alles ja kahel puhul rong + buss Viljandis. Seega, nii õhtul, kui hommikul!
Sõiduplaan:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar