Blogiarhiiv

neljapäev, 1. august 2024

AUGUST - UURIME ELU!

 

 
Põmm, august käes!
 
Enne kui üldse jõudsin kuu teemaga alustada, jamasin Eestimaa Seened grupis ühe uue kaitsealuse seene postitusega. Tegelikult, kaitse all praegu pole, aga haruldane ikka. Teist, selle "kaksikvenda", grupis piltidel polegi. Aga sellest eraldi teemas. 

Kas tahate ka metsas otsida? Sini-kübarnarmik (Hydnellum caeruleum) ja lõhnav kübarnarmik (Hydnellum suaveolens)   

 
Uurida on palju. Mitte ainult looduses ju?

 
Hiljuti käisin uurimas ühte oma lemmikmaastikku - "sündivat" metsa. Ka saue vallas näen tihti ühte, kuigi siia metsa vast siiski ei teki, kindlasti ehitatakse täis. Ja ega ükski sünd pole kerge, siinne maastik on kujunenud väga pikkade aastate järel, aga õigeid puid pole ju ikka veel. Üldse tunduvad vanad heinamaad vahel väga visalt metsastuvat?


Mugavus maksab!
Nutitablood teevad kahtlemata elu mugavamaks. Kui aga mõelda nende mõttekuse üle kõikjal me ümber, siis kas küsime endalt, mida see veel mõjutab? Tõstab toodete hindu, üks! Kulutab palju loodusvarasid, sh haruldasi (muld)metalle, kaks. Ehk et seda enam on meil karta Eestimaa põue ronimist! Kasvatab elektrienergia tarbimist, kolm. Mis veel?
Vajadus selliste järgi kõikjal? Minu arvates puudub, vähemalt valdavas osas kohtadest.

Aga uurija oleks olnud tore olla küll. On ju krimkad mu lemmikud ja seal on uurijad? Arheoloogia meeldib, jälle uurijad? Looduseuurimine - mul pole lihtsalt annet, sealhulgas määramises, linnulaulu tundmises, liblikamustrite ega millegi muu. Aga nii palju kui olen suutnud ja osanud teha, sellega olen ikkagi pigem rahul. On ju seene-, liblika-, kivide-, käpaliste jm grupid tänases päevas üsnagi populaarsed ja eks mul on selles oma väike osa! Ja logistikaprobleemide uurimine ning eriti Haapsalu raudtee potentsiaali uurimine on ju ka uurimine? Ning vähemalt selles olen ma enda oskused ja teadmised viinud üsna kõrgele. Nii et uurime?

Ja mõnda asja elus ei taha mitte uuridagi veel vähem näha! Ei hakka pikalt kirjeldama, aga see, kui feministid vaikivad ajal, mil nittenaiselikul spordialal mees Pariisis peksab naist ja samal ajal mingi äärmusliberaal loobib loosungeid ehk E. H. Rootsis elav inimene, vist naine...

Igal juhul ühe arvamuse võib talletada. Tüüpiline "sallija" jutt, mida nad meile juba aastaid peale suruvad. Mitte kunagi ei vasta küsimustele ausalt, ei saa kunagi aru, millest jutt ja alati räägivad august. Aiaaugust, ma mõtlen....

Normaalsus on alati ajas ja ruumis muutuv. See, et inimesed oma aja ja ruumi normaalsust kahtluse alla seavad ja seda muuta püüavad, ongi inimkonna arengu alus. Visiooniga inimesed viivad ühiskonda edasi, vanasse klammerduvad pidurdavad seda arengut. Ettevaatus ja uue kartmine on samas ka osa inimeseks olemisest, nagu on seda ka nende kartuste ületamine ja uudishimu. Kui ühiskondlikud muudatused toimuvad kiiresti, ühe või paari-kolme inimpõlve jooksul, siis võib see alalhoidlike ja muutustega raskesti kohanevate inimeste jaoks toimuda liiga kiiresti ning kutsuda esile tõrkereakstiooni. Elu mitmekesisusele avatud inimestele (ja eriti tänapäeval universaalseid inimõigusi hindavatele inimestele) need muutused erilist hirmu ja arusaamatust ei valmista. Siit ka need alalised nn liberaalide ja konservatiivide omavahelised kokkupõrked ja üksteise mittemõistmised.
Kõik uus, mis mõjutab vana, võib mõjuda hävitavalt, mistõttu see tekitab hirmu, viha ja põlgust, lausa raevukat. Itaalia filosoof Giordano Bruno leidis 16. sajandil, et taevatähed on kauged päikesed, mida ümbritsevad planeedid, ning tõstatas võimaluse, et neil planeetidel võib olla elu, ja et universum on lõpmatu ning sel ei ole mingit keskust, milleks tollase üldlevinud kristliku doktriini kohaselt oli paigalseisev Maa, mille ümber keerlesid kõik teised taevakehad. Selle „ketserluse“ eest peeti Bruno üle kohut, Rooma katolik kirik mõistis ta surma ning põletas ta tuleriidal. Loomulikult seepärast, et Bruno avastused seadsid kahtluse alla kogu tollase maailmakorralduse, just sellel ajal ja selles ühiskonnas valitseva „normaalsuse“.
Normaalsus oli tollal ka näiteks lapsabielud, abielud lähisugulastega, abielu kui perekondade vaheline leping, millel olid eelkõige majanduslikud ajendid. Tänane normaalsus on nn armastusabielu, kus igaüks valib oma partneri ise, ning loomulikult peab inimene abielu jaoks olema juriidiliselt täisealine ning mitte abielluma oma lähisugulasega. 16. sajandi normaalsus oli ka näiteks mädanevad hambad, mille ainus „ravi“ oli väljatõmbamine, seda tööd tegi kohalik sepp. Normaalsus oli ka psüühiliste haiguste ravimine deemonite väljaajamisega, millega tegelesid preestrid. Ning normaalsus oli ka see, et teatris mängisid kõiki rolle mehed, naisnäitlejaid ei olnud. Sest naisi peeti alama sordi inimesteks, kellel ei saanud avalikus elus kohta olla – seepärast ei tohtinud nad avalikult tegeleda ka kunstidega, milleks oli näitlemine. Normaalsus oli, et naisrolle mängisid ning naiste rõivaid kandsid laval noored kaunid mehed. Seega tänane „drag“ ei ole mingi uus nähtus. Naiseks maskeerunud mehed on pakkunud meelelahutust või/ja teinud seda oma isiklikel vajadustel nii kaua kui inimesed on kandnud rõivaid.
Nii on „normaalsused“ alalises muutuses. Ja tore ongi, sest kes meist tahaks ikka veel Aafrika savannidel inimahvidena ringi trööbata? Kuigi... ega see kah tegelikult nii halb mõte pole.
 
Lõpuks toosama "sallija" (esinumber Rootsis ja meie meedia lemmik) ütleb: 

Aga tegelikult on fantastiline tõdeda,
et konservid ja muidu napakad lõpuks ometi nõustuvad mõttega, et vagiinaga inimene võib mees olla. Progressiivide teavitustöö kannab lõpuks ometi vilju!

 

Hoopis inimlikum on ajalugu ja nostalgia!

Aga nüüd on äärmusliberaalid tagajalgadel, kui suhtlusmeedias keegigi, kasvõi kõige leebemalt, avaldab arvamust "naispoksija" suhtes. 

Oh sa poiss!!!

Voh, kus nüüd üks "õrn naine" põrutas (nende hulgast, kes püüavad selgeks teha, et alzheerlase puhul tegu on nunnu naisega):
Eile just kurtsin psühholoogile, et (naistel) on täiesti võimatu leida meesoost partnerit, kes oleks võrdse tundetaibuga. Mida vanemaks ma saan, seda rohkem see veendumus kivistub.

Ehk et on naisi, kes solgivad väärtusi, räigelt "peksavad" mehi verbaalselt ja siis peavad ennast TUNDEtaibukaks? Pigem tundeahtraks, nagu klassikud M-Klubis viitasid... Võib olla hoolivad sellised kellestki-millestki muust vähemalt? Seine jõgi on ära solgitud, nagu me elukeskkonda solgitakse (mitte ainult äärmusliberaalid ei tee seda, egoistid ja ahnurid ju samuti) ja nüüd näeme, kui kulukas on loodust puhastada.

ma isiklikult ei hooligi väga transfoobidest. Olen ise mittebinaarne ja tõesti, mu poolest võiks nad kõik Seine'is veidi ringi ujuda. Äkki väsitaks end ära rahuneks maha.

Aga ei, vihkamine on kellelgi, kes alles nimetas end naiseks ja siis juba tõeselt,  mittebinaarseks, sisimas nii sisse juurdunud ja raevukas...

Tahetakse inimesi (mitte endasuguseid) näha sellisena? (Pilt netist). Ja jutt pole ju tegelikult mingitest transfoobidest vaid feministidele mittesobivatest INIMESTEST!

Elu on karm. Põnev! Õiglane? Uurida on palju ja vahel tuleks just meditsiiniliselt või psühiaatriliselt uurida. Eelmine teema üks selline oli, aga ma PEAN lihtsalt lisama veel paar kommentaari seenegrupist. Teemaks oli hiljutine Postimehe lugu, kus tuletati meelde, et korilased peavad oma teenitu deklareerima. Ma ei nõustu sellega mingil moel, nagu ka oma aiasaaduste müümisel. Aga, nagu ikka, on ka teisi arvamusi, vahel harva selliseid:

 

 Metsaandide korjamine peaks olema lubatud vaid omatarbeks. Olen küll ja küll seeni metsa jätnud, sest oma noos on käes ja ütlen lastelegi, et las jääb järgmistele ka. Kahjuks väga paljud ei suuda ühtegi seent metsa jätta, ahnitsetakse viimane kokku ja siis müüakse mõnekümne euro eest maha. Tihti on need inimesed kellel ei muutu midagi selle väikse raha eest ei paremaks ega halvemaks. Küll aga teeb meele mõruks neil, kes tulevad kaugemalt oma ühte ämbrikest perega korjama ja leitakse eest "lageraie".

 Siin grupis scrollides pean ma silmas siiski keskmist müüjat. Ja eks siin ongi agree and disagree olukord, selle üle võibki vaidlema jääda. Küll aga...ikkagi...kui tulla postituse teema enda juurde, siis miks korilased on erikohtlemist ja maksusoodustust vajav grupp? Äri on äri ja makse peavad kõik maksma ikkagi.


teema on seotud müümisega. Kui korjad ärilisel eesmärgil siis tuleb seda ka deklareerida. Omatarbeks perele korjamine on okei. Lähen korjan omale ämbri ja emale ka. Tip top. Need kes väikeste laste tõttu ei saa metsas käia, minu arust ei tohiks sellised lapsi saadagi. See on omaette asjasse mittepuutuv teema. Beebid seenelkäiku ei takista.
Aga need kes lihtsalt ei viitsi seenele minna, need ostku Selverist šampinjone

Uskumatu!!! Ja loomulikult see ärinaine (küllap keevitab müüdavale pudi-padile mõnuga otsa!) ei vasta küsimustele. Sh sellele, et kui maksulaekumise kontrollimine oleks riigile MITU KORDA suurem kulu kui seda on maksulaekumine müügilt, siis miks peaks raha raiskama? Rääkimata sellest, et maaelu hävib niigi jms.

Mis hinnaga müüb näiteks Glamico sellist juukseharja? 18.-

 
Mis on metsas kõige elusam asi? Surnud puu! Seesama, mida metsakasvatajad nimetavad "metsa mädanemiseks"
 
Anneli Kask foto seenegrupist. 21.07.24 Eru, Lääne-Virumaa

Kas Oskar Lutsu teosed plaanitakse taas ekraniseerida? Kuna ajad on muutunud ja filmikunstis uued nõuded, siis:

Köster on homoseksuaal?
Imelikku mängib mustanahaline näitleja?
Kiir on drag queen, mittebinaarne vm?
Tõnisson suurekaaluline?
Lesta vegan?
Teele feminist?
Toots koolikiusaja?
Arno naispoksija?

PETTUSED!!!

Ja Efbee toobiga jagab raha eest postitusi:


Luule Kiiskman
Olen kolmkümmend kolm aastat püüdnud püsti püsida,aga ikka kukun käpuli
Autor
tagastamatut rahalist abi
Luule Kiiskman Palun saatke meile privaatsõnum

Korra juba postitasin samamoodi pildi sarnasest postitusest hoiatusetekstiga FB-sse, siiani Efgee tuletab meelde, et MINA eksisin spämmilevitamise reeglite vastu! Ilged petised ja pätid ikka ISE!

 
Täna kiskus iga suitsutunni ajal pilvi pildistama! Oma nüansi lisasid värvilised hooned, aga üks pilt mulle eriti meeldib.





Aga vaat efbee peale olen ikka väga kuri! Niipea, kui kommenteerisin, et kus on koduleht?, sain bloki. Kui aga pildistan seda kuulutust (täna erinevaid juba mitu olnud) ja üles panen, siis FB lajatab mulle? Mille eest? Ülevaatuse taotlemine ei aita! Ei saa olla, et selliseid petupostitusi ei saa blokeerida! Ja kuna sponsitud postitus, ei saa raporteerida ka pettusest!


 
Ega Eestis ei saagi tegelikult midagi uurida! Seda näitas Riisipere - Turba raudtee ehitamine, kus oleks ülioluline olnud kõrvale rattatee teha. Tavaline pinnasetee, kus siis kasutada (vana) killustikku ja kruusa. nagunii oleks vaja ka normaalset teenindusteed, et sageli ligipääsmatus kohas vajadusel raudtee äärde pääseda või ka metsatulekahju kustutada vm. Nagu Tapa ja tartu vahelgi näha, tekib rohkem või vähem materjali. Aga paraku ei huvita MITTE KEDAGI head rattamatka võimalused ega ka ligipääs. Ju on ka sellised asjad kellegi arvates tähtsusetud, nii et midagi pole vaja muuta?

Lõuna prefektuuri operatiivjuht Baldur Pilden kirjeldas, et soisesse piirkonda oli operatiivsõidukitel keeruline pääseda, mistõttu osutasid kilomeetreid jalgsi sündmuskohale suundunud operatiivtöötajad lapsele kohapeal esmaabi. Edasiselt otsustati laps panna rongile ning sõita tagasi Ruusa peatusesse, kus ta saaks kiirelt meedikutele üle anda ja haiglasse viia. Laps oli õnnetuse järel teadvusel, praegu teadaolevalt ei ole tema seisund eluohtlik.


Eks muidugi tähenda see kõik ka veidi suuremaid kulutusi, sest on vaja kasvõi elementaarne kandevõimega sillake iga kraavi ja oja kohale ehitada. Mitte alati autode jaoks küll, aga vahel siiski. Käib üle jõu? Või üle mõistuse?




Üks pilt Eesti Metsa Abiks efbee lehelt. Arvamusfestival. Iseenesest muidugi täiesti mõttetu palagan ja raiskamine. Aga miks meil pole arvamusi, et kasvõi sellised katusealused sobiks mõne RMK matkaraja juurde, kõrvalteedel olevatesse bussipeatustesse vm? Jah, tuule eest see ei kaitse, aga samas, kui vähe võib olla vaja meie METSAmaterjali, et kasvõi katusealune luua? Või noh, üks sein ehk siiski kinni ehitades. Selle asemel raiskame oma metsa pelletite peale või hakime peenema puidu hakkeks, et seda siis kaugele vedada? Jätame puiduettevõtted aiamajakest jm sarnase peenema kraami tegemise asemel ilma tellimusteta?

Turul raamatulaadal müüakse ka vanu plaate. Tore. Väga huvitav vahelduseks kuulata Robertino Lorettit jt.

 
Aga töölt tulles näeb jälle väga palju erinevat. Nt stiilse disainiga rekat, DSV jätab endast pea alati soliidse mulje. Või hoopis  väga stiilset ja ilusa värviga bussi!


 
Kas nüüd läheb bensuka juures räigeks lilleistutamiseks! Igatahes kaader igapäevaelust.

 
Tondi sõlm hakkab aga tasapisi valmis saama.


 
Balti jaama turule jõudes  tahtsin aga ühe torusaia teha. Kaneeline magusalaks ja vahel on seda igal juhul vaja. Toimetatakse siin vist augusti lõpuni.

 
Löntsides jõudsin veel raamatulaadani ja ehk see on siis augustikuu viimane ost!? Minu poolt, te jõuate veel osta küllaga.


 
Ehk peaks siin ka aed olema? Saaks istuda puude varjus ja mõnuleda, ilma, et öösel joodikud jõmiseks ja/või puu varjus vett laseks...
 

 Krimkad olid loomulik valik (ehk on need lugemata), aga merelahingud olnud minu jaoks alati põnevat ja Õun on selgelt selle ala korüfee. Ja miks mitte ka Tallinna ajalugu läbi sirvida? Ikka saad ju infot siit ja sealt, aga üks kogumik peaks vägagi asja ette minema? Tegelikult sain ühest reisiraamatukogust ka räbaldunud Kapten Granti lapsed- Olen selle küll mitu korda läbi lugenud, aga ikkagi puhas klassika ja imeline reisiraamat.


Jätkuvalt rahahaid Metast jagavad iga päev postitusi (pilt ühest), mille eest neile makstakse, huvi tundmata, et tegu on petistega!? Olen iga kord spetsiaalselt kommenteerinud, et "kus on firma koduleht"? Kuna postituse kommenteerimisel saad vaid lollakad küsimused messengeri, siis ...
Tõelised mölakad! Vaja oleks seina äärde panna ja ehk ka keegi Metast? See on aga küll asi, millega võib ennast siniseks vihastada! Ise nad kõikvõimalikku solki jagavad ja sh lasevad gruppidesse ka suvalisi pätte, raporteerides aga teatavad sageli, et "kontol pole midagi probleemset". Ja nüüd sain gruppides osalemise kohta jälle keelu, seekord nädalas! Mingist protestimisest muidugi kasu ei ole, mis siis, et tegu olulise probleemi teadvustamise mitte valeinfoga.

Kõik olla aus värk, nagt Efbee ütleb! Nüüd sain aga sõnumi , mille saatis firma (või siis selle nimega postitus tehti) EESTI RAHANDUS:
Tere õhtust! Loodan, et sul läheb hästi. Anname teada, et saime just äsja info teie annetuse kohta summas 35 000 eurot. Tegelikult saatis pank mulle meili, et teavitada, et teie annetus 35 000 eurot kuulub teile ja seega ei kuulu see pangale. Selle kuu lõpu lähenedes tuleb lahendada kõik lahtised probleemid. Selleks soovib pank kanda raha teie pangakaardile, seega peate saatma pildi kaardi esi- ja tagaküljest, et pank saaks teie annetuse üle kanda. Raha kantakse teie kaardile kohe pärast selle panka saatmist. See tähendab, et teenimiseks ei pea te midagi kulutama. AITÄH

Aga lõbus on kah! Mis saab kui panustan näiteks 1000 eurot? Siis saab pätt OMA 200 eurot sulle vastu anda? Ja ma saan ehitada SINU hea elu, eks ole muideks?

 Kui ikka suvalises kohas Lêxzy Bîllîøñz su kommentaari alla kirjutab: ma saan oma 200 € ilma stressita muuta 1000 € vastu, astuge kohe sisse, et ehitada hea elu siis mis mul öelda?


 Hea on teada, et meie rahva hulgas tunnevad meie seente vastu huvi ka "poole kohaga tööpakkumised" firmas töötav Aishatu Usmana!


Tänu tööandjale, sai läbi üks meeleolukas päev Pranglil. Uurida ja vaadata küllaga. Ka miski puravik või ehk tatik pildile saadud. Nägai ikka väga moondunud välja! Vahva päev oli.

 
 
Vahel lähen välja ootamatult. Seekord aga ilm oli küll tavaline, õiget naudingu tunnet pargis ega mere ääres ei tekkinud. Ehk pidanuks varem minema või hoopis loojangu poole venitama? Aga mõne olustikupildi sain ikka, Kadriorg ja inimesed. Muud ka muidugi.











 
Üks uhke seenevanake oli kah ja tammeistikudki mingi seenega kimpus.










 
Hea, et üksi turule ei läinud, kuigi üksi poleks ju võtmeid maha unustanud. Sest lukku saab ust panna ikka võtmetega. Nii ootasingi mõnda aega trepil, väga palju ilusat ja põnevat ei näinud. Möödavuhiseva tuule siiski sain pildile....


 
Ülemiste keskuses. Marketites suur valik on hea asi, ülisuur valik aga on juba kulusid ja hindu tõstev. Võib ju uhkesti arvata küll, et nii ollakse tõeline tegija, kuid see meenutab seda, kuidas uusrikkad oskavad vaid kulukalt ja mõttetult elada...


 
Ülimalt kohutav on aga see, kuidas hävitatakse nii Eestit kui maailma! Raha, ainult raha ja meie poliitikud on nagu...! Pange igaüks ise oma sõna sinna asemele, sest ma ei taha siin ääretult ropusti kirjutada!


 Mul polnud aimugi, aga näe, laps teab rohkem ja näitas, mis tähendab kui eskalaatori käetugedel mõnda aega valget paberit hoida!

 
Lido. Pole väga viga, aga üle 3+/4- ei annaks. Ja hinnet tõmbab alla seegi, et maitsevesigi pole tasuta vaid väga kallis. Edaspidi pigem väldin. (Kuigi haugikotlett oli näiteks hea)






 
Eesti Raudtee koostöös Elroniga on jõudnud uuele kõrgusele ehk astmele! Ma ei tea, kas parema käe reegel kehtib või tehakse seda muul moel, aga korraga saabub ühele teele 2 rongi! Voh, kuidas piirkonna innovatiivseimaks pürgiv EVR areneb!

 
Ühe suitsupausi töö juures tegin heinamaal...












Kuu lõpetuseks sobib aga pilt mida tahaks näha, aga mis tegelikult on fake.  Tõnis Kaumani pilt. (Teisel pool rongi seisavad Ligi, Võrklaev ja kogu see PETISTE punt eesotsas Kajakesega, kes LUBASID jätkata raudtee taastamist! Olukord on selline tänu kõikidele teile - PETISTE VALIJATELE!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar