Blogiarhiiv

neljapäev, 29. august 2024

Ligi teab seda, mida mina tean, aga vaikib...

 

 
Enne kui jõuda Jürgen Ligi huvitava intervjuu juurde (näitab ära kogu Reformierakonna olemuse), nägin Postimehes pilti, mis paneb küsima: KUHU MU PENSIONI TUHANDED EUROD PANITE? Ja väga tahan näha, kas Ligi ütleb, kes on süüdi hinnatõusudes?
Reformierakonna suurim mõju Eesti riigile on hukutamine ja orjarahvaks muutmine! Lõpuks oleme võlgu kõigile, loodusvarad müüakse maha ja küllap hullemgi, muutume prügimäeks!
Signe Riisalo aga on mulle tõesti osa pensionist võlgu! Muidugi ta teatas, et ei kavatsegi seda tagasi maksta! Aga ehk on ka mõistetav, näed, vaja on ju säästa ehk Reformierakonna mõistes röövida!?



 
Netis ringles selline "sarzh" Jürgen Ligi intervjuus kohta. Tõde?
 
Mida siis intervjuus huvitavat on? Viskasin esmalt lihtsalt pilgu peale ja silma alla jäid kaks tüüpilist reformierakondlikku visiooni. Läbinisti mädadf muidugi, aga see pani mõtlema, et seekord võiks loo ka läbi lugeda.
Ühiskonnal olevat omad paratamatused ehk nt vananemine, demograafia. Võib kohe öelda, et muidugi on, aga seegi sõltub riigi poliitikast. Kui lapsi sünnib vähe, on selge, et vanemate inimeste osakaal on suurem. Justkui tõekuulutajast apostel, eks? Ja kuigi ka selles asjas on väga palju erinevaid põhjuseid, siis ärgem unustagem, et valdava osa ajast on valitsuse eesotsas ikka üks erakond olnud ja tagajärg? Väga paljud noortest lahkuvad ning siiajäänutest suur osa ei saa isegi oma KODU luua! Rääkimata pere normaalsest äraelatamisest. 

Sotsiaalkuludes, tervishoius ja pensionites on kulud tõepoolest suured (taas tõde, aga eks siingi tuleks kohe vaadata, miks see nii on ja kuhu muu raha läheb?


Esmalt meenuvad sajad miljonid, mis kuluvad kelelgi "aitamisele". Jah, aitama peabki, kuid mitte enda inimesi puupaljaks röövides! Rail Balticust, sellest teadlikult Eestit hävitavast projektist (ja eurorahad liiguvad tagasi Euroopasse, meile jäävad igavesed võlad) või pankadest jt, kes omakorda sadu miljoneid igal aastal oma "vanematele" ehk emafirmadele "laenavad" ma ei hakka rääkimagi. Maksuvabalt. 
Lisaks igasugused projektid Aafrikas jm, meie tuhanded aferistidest mtü-tajad jt. Sellest kõigest tuhandeid kordi räägitud ja teame kõik, et veduriks on RE.

Riigikaitsega olevat olukord, mis paneb kulusid kõvasti kasvatama ja on seda juba teinudki. Tõsi ta on, aga järjekordselt, miks ei võeta siis raha sealt, kuhu seda kulutada ei tohikski? Ja ärgem unustagem alustuseks ka Ligi hilisemat tsitaati, et "ametnike arv on üsna tilluke... ja nemad oma oskuste ja teadmistega hoiavad riiki töös". Kas Ligi mängib lolli? Meie ametnike (kelle hulgas on kahtlemata väga asjalikke ja töökaid inimesi) panus on pigem sellesama riigi mandumisse! Eks paljud meist tea erinevate valdkondade kohta asju üsna põhjalikult, mina tean transpordivaldkonna kohta just vastupidist - need ametnikud on kas sõnakuulelikud nukud või teadmiste ja oskusteta! Kogu Eesti Vabariigi aja on tehtud tööd, mille tulemus on pigem nullilähedane või lausa negatiivne! Muidugi kala mädaneb peast ja küllaga ka lugusid kuulnud, kus osa ametnikke on tahtnud midagi muuta, aga neil ei lasta seda tehagi! (Seesama Rail Baltic, kelle erakonnas on too transpordivolinik, kes selle peale surus?). Ja takistada saabki eelkõige valitsus ju? Kus Ligi korduvalt minister olnud.

Kärped ja maksutõusud tuleb teha, sest seda sunnib mh kasvavav majandus, mille puhul alenusid suurendada ei tohiks. Tõsi ta on, laenuleib ja laastutuli - need kaua ei kesta! Muide, rõõmustav on teada, et lõpuks hakatakse võlakirjadega kasutama oma inimeste raha! Aga... mitte läbi riikliku asutise vaid pankade? Milleks? Riigi rahad igas mõistes peaks liikuma ainult läbi riikliku kommertspanga! Teadmiseks, ainuke kes on julgenud seda öelda, on sots Järvelill. Jah, ka makse tuleb tõsta, sest isegi kui me kogu raha kasutusele võtaks, mis me pättidele kingime või mõttetustele kuluame, oleks sellest ikka vähe,s est kõik olulised valdkonnad vajavad edukaks tegutsemiseks palju rohkem raha. Aga selle asemel, et kehtestada ühtne tulumaks, 26 % koos tulumaksuvaba miinimumi tõstmisega, teeme me valesti kujundatud automaksu ja muid lollusi? Ja kui nüüd natuke mälu pingutada, siis kes omal ajal alustas tulumaksu vähendamisega? Kas see mitte Ansip ei olnud ja ikka, Reformierakonnast? Ehk et just selle erakonna eestvedamisel kärbiti riigi toimetulekut paljude aastate jooksul!

Prognoosi järgi andvat eelarvesse suurima osa maksutõusud ja kribala osa kärped. Ligi muidugi paneb erilise pirni: Ametnike armee olevat meil väiksem kui arvatakse. Mis mõttes väiksem? Millest väiksem? Nagu kohati kogemata välja tulnud, on ikka pigem kordades suurem kui vaja!? Mõnda aega tagasi alles selgus, kuidas pealinnas on mingis propaganda osakonnas üle 80 inimese! Arvutid pidid ju töö kiiremaks ja lihtsamaks tegema ning ametnike arvu vähendama, aga siij on hoopis vastupidi - tuihanded ametnikud, kellel kabinetid, lauad, arvutid, autod jm. Kas see kõik ei ole ikka kulu? Muidugi kui Ligi "kõiki niisikesi asju" nagu sihtasutusi jm sisse ei arvesta, siis on me ametnike arv ehk tõesti väike.  Ainult, et siis tuleks need sihtasutused jm jama laiali peksta ning saata ametnikud tootvale tööle?
Ligi järeldus? Oh jätame ametnikud kõrvale ja suuname kärped ikka rahvale ja iibele? Ligi: "Kas tahate pikemaid arstijärjekordi? Tahate väiksemaid pensione? Tahate loobuda lastetoetustest?". Ei, meie ei taha! Teie olete aastakümnetega meid viinud "viie rikkama hulka", aga jälle tagurpidi!

Ligi kergitab oma rääbakat sabarootsu (ise seda märkamata), öeldes, et tema ülesanne on olla mõistlik, mitte populaarne. Kuidas see välja näeb? Nt, kõige tõsisem sotsiaalne riskigrupp on pensionärid, mitte lastega pered! Hoopis lapsed ja lapselapsed on grupis, milliste tulevik on vägagi riskiga seotud! Jah, kui neid saab olema vähem, siis tuleb ka vähem lastetoetusi maksta. Aga kes tulevikus peaks siis makse maksma, et riskigruppi üleval pidada? Üles haibitud lastetud samasoolised või?

Imekombel ajakirjanik küsib, miks ei tohi rahvas oma arvamust avaldada, millele raha kulutada! Selle (näidete) tiraadi peale Aafrikast, nimevahetustest jm vastab Ligi, et ta viitas, nagu ei oleks vaja lolle küsimusi küsida. Miks? Selle käest, kes lolli mängib, ei tohi? Tuleb aga välja, et koalitsioonis lepiti kokku nagu oleks maksutõusu tulemuseks saada kätte raha, mis on kulutatud julgeolekule. Veel kord, miks ei kulutata seda raha, mida sadades miljonites mittevajalikule raisatakse? Lihtsalt segast pekstes kulutabki ju see valitsus selliseid summasid, millest jääks peale kaitsekulutusi veel ülegi! Aga tuleb välja hoopis huvitavam asi! Kui pole Jürgen Ligi "maitse", siis pole asi ka oluline! Maitsegu see ükskõiksus mille järgi tahes?

Aga ma ei viitsi edasi seda jama lugeda, mida Ligi suust välja ajab. Seda enam, et ega ta ei tunnista sedagi, et hinnatõusude peasüüdlaseks pole mitte energiakandjate hinnatõus, vaid valitsus, Reformierakond oma lahjade partneritega ja ettevõtjad ise. Nii üliliberaalne ja üliraiskav majanduskeskkond ei too kaasa mitte mingisugust reaalset majanduskasvu vaid aina suureneva raiskamise, mille kõrval senine kahvatub! Mitu korda vajalikust rohkem ettevõtteid (nagu ka ametnike puhul, sic!) tähendab kordi suuremat energiatarbimist ja loodusvarade kulutamist. Loomulikult tõstab see ka nende endi hinnad üles! Oh, laena mulle kaigast, Vanemuine...
 
 
 



1 kommentaar:

  1. Signe ütles ju ,riigikogu infotunnis ,et tal on kahju..

    VastaKustuta