Blogiarhiiv

laupäev, 18. mai 2024

Kalamaja Päevad - Laupäev I

 

 
On Kalamaja Päevade aeg ja retke esimene pilt on nagu rusikas silmaauku. Kalamaja, rattad ja tõuksid, rohelus ning mittevajalik viinapood - selle asemele sobinuks korralik talupoodide keti esiklaps! Sest turg on suures osas siiski eksootilise toidu paik ja meie tohutust talutoodangu varasalvest leidub siin vähe!
 
Aga nüüd, puhkepausil, panen siis esimese satsi pilte üles, juttu juurde heietada jõuab ka hiljem!
 
 
Varaseim üritus (kui laste hommikukohvik kuskil vist, välja jätta) pidi algama Balti jaamas. Kas see on Kalamaja? No kui isegi ei ole, siis on see Kalamaja VÄRAV! Või siis värav All-linna ja Üla-linna vahel.


 
Nii palju kui ruumi on ja õnneks on nüüd rongides ratastele natuke rohkem ruumi, siis muidugi sõidetakse heameelega Aegviitu.

 
Huvitava valdkonna, kanalisatsiooniluukide huvitava ajaloo asjatundja Andres Siplane alustas siit 2-tunnist retke. Käisin lõigukese kaasa, aga et pean terve päeva huvides jalgadele mõtlema, siis ei saanud kogu retkest osa võtta! Igal juhul põnev värk ja selge, et siingi on väga palju vaja uurida, sest igal luugil, tähel ja märgil oma tagamaa. Tore oli teada, et Andres oli ka Vana-Kalamaja tänava renoveerimisel kõvasti seisnud selle eest, et vana ajalugu ei kaoks. Arvasin seda kohe, kui sain aru, et tegu tõsise ajaloohuvilisega. Ühest küljest meenutab see mulle ka elektrikannude (postidel ja seintel) erinevaid variatsioone, aga teisest küljest ka sedasama aega, kui mõnelegi poliitikule ja ametnikule meelde tuletasin, et ka trammiteel on vanad postid väga olulised.

 
Mis on GOST, teab vähegi milelgi huviline. JaR oli ka kohe selge nii et selle luugi puhul tegu Jaroslavski Konteinernõi Zavod toodanguga näiteks. Aga pisidetaile on palju rohkem ja kahtlemata olnuks väga põnev kogu retk kaasa teha. Mulle sobis aga see, et edasi suunduti just Kalamaja ilusaimat tänavat pidi.






 
Sel tänaval ja Kotzebue väljakul olev konteinerhaljastus alles "tärkab" töötegijate käte all, kuid juba ka esimesed õied rõõmustamas.


 
Lõunamaalt või kuskilt on tagasi jõudnud ka veekraanid! See siingi üks olulisemaid asju väljakul, puudu on aga 2 asja. Esiteks, kaugelepaistev Tilgu suur kujutis ning teiseks selle all kiri, mis meenutab vajadust vett hoida ja mitte raisata! Mõnel määral selge seegi, ety lastel väga põnev vett pumbata ja vaadata selle voolamist ning mängida, aga siiski, millestki peab ka mõtlemisvõime kui ka keskkonnahoid alguse saama. Ja ikka juba lapsepõlves.

 
Kes ajas ronimisseina püsti, kes valjuhääldeid jm. Võin ette öelda, et meeldivalt "vähetümpsune" oli muusika sel korral.


 
Algus oli muidugi ka üsna vaine, aga mida edasi, seda rohkem rahvast liikvele ilmus.




 
Kuna seekord polnud väga palju toiduautosid, siis seegi oligi hea. Tõsi, shaslõkk osutus nii kalliks, et mina loobusin, ajagu need lõhnad kõhu pilli lööma pealegi. Hommikusöök oli ka alles paar tundi tagasi söödud. Tänavu pidi aga suurem "möll" toiduatode osas olema laupäevasel päeval hoopis Volta kvartalis.






 
Heliproovide ajal aga võttis Elvis Presley muusika ja kellegi laul mõnelgi väikesel muusikahuvilisel kohe jalad tatsuma ja suund ning siht lava poole! Ja küll ikka vedas ilmaga, eks ole? Kõik tänu sellele, et ma sel aastal võtsin puhkuse mais, lootes kuumalainetest pääseda. Aga nagu karta oli, sai vanajumal mu kätte ja kõik päevad siiani puhas suvesoe! Ja muide, kandsin kaasas väikest veepudelit, küll oli hea see võimalus neid uuesti vajaduse järgi täita!
 


 
Selliste vaadete järgi võiks Kalamaja nimetada lausa aedlinnaks! Imeilusad värvid, kord mahedad ja teisal kärtsumad, ikka sobivad just puitmajad kõige paremini puude lehtede ning muidugi õitega!




 
Koju tahaks aga hubasust!? Ajaratas jõuab ikka samasse kohta tagasi, nii et las olla köögis ikka ilusad ja kodused asjad!? Olen tükk aega mõelnud, kas otsida ja osta, nüüd sattusid ette ja tegin selle tüki ära!








 
Seekord on mitmel korral tantsutüdrukuid esinemas.
 












 
Peale kodust läbihüppamist võtsin aga ette Volta piirkonna, sest seal pidi olema ka nn toiduatode tänav.


 
Lapsepõlves oli Tallinnas minu jaoks tähtsaim koht Volta trammipeatus, sest just siit sai viadukti kaudu üle Kopli kaubapargi sugulaste juurde Nisu tänaval. Ning vahel juhtus siin ka ronge nägema, sest nende tee ristub trammiteega. Aga muidu vaatasin neid ikka viaduktil, kui sorteeriti ja uuesti koosseisudesse pandi.



 
Vaat sellised on ehedad ja parimad Kalamaja ja üldse linnatänavad!


 
Ja ilusaimad linnamajad ehk asumid. Nagu aga altpoolt näha, siis Volta on hoopis teine piirkond. Eks siin oligi ju tegu tööstusega, nii et kivi ja metall on siin ka loomulik. Kui hoitaks mingit ühtset stiili, oleks tore. Volta tänav siis oleks kui piiriks, ühel pool klassikalised (ilma solkimiseta vahepeal) puitmajad ja teisel pool  modernsemad. Peaasi, et oleks vaadatavad. Praegu on enamus ju vanad ja lammutusele minevad, aga paljudki seinad või fassaadid võiks alles jääda. Just paekivist.




 
Mööda pandi siin pudue istutamisega suures osas. Kitsavõralised haavad ei ole piisavad, vähemalt osaliselt oleks ka siin olnud vaja laiavõralisi puid. No võrrelge ise just eespool näha olnud Volta tänava varjulisusega!? Kasvagu need siin nii suureks kui tahes, täisväärtuslikku miljööd ei tekita need kunagi!




 
Ups!? Suvi ju peaaegu? Aga nii ägedate kostüümidega rulluisutajad "maalt" linna tulnud. Või preeriast?

 



 
Volta suur ridahoone koosneb nii korteritest (mind nimed loft jm ei tõmba) kui väikestest äripindadest. Omamoodi põnev oleks siin muidugi elada, kui meeldiva leiad? Muidugi, see üks mida vaatasin, on lausa kolme korrusega, aga treppe vanas heas ma väga näha ei tahaks... Kuid kindlasti leiavad need omale peremehed! On ju ka väliskujundus igati lahe! Ja tundub, et kuna elamispindadel aknad valdavalt teisele poole, siis segaks ka tänavapoolne melu vähem?

 
Enne kui ilmuvad "massid", peavad teenindajad ise oma kõhud täis sööma!



 
Näha oli ka paljude kalamajalaste "õudusunenägu" - kastirattaid! Ehk aitab kaasa seegi, kui tulevikus ilmuvad stiilsemad ja vingemad "kastid"? Külgkorvid?



 
 






 
Vastas siis väga erilmelisi uusi kortermaju. Iseenesest päris ilus kant!









 

















 
Väga rõõmustav oli, et sai ka vett, et väikest pudelit täita. Sest kui siin ka kuskil on, siis leida joogiveekraane on lootusetu! Ja see on arendajate suur bläkk!!! Põhja-Tallinna LOV peaks ükskord jalad p... alt välja võtma ja ennast liigutama hakkama kasvõi osaliseltki nii palju kui vaja! Oli ju ka Vana-Kalamaja tänavale projekteerituid kraane 3 või 4 tükki, aga olemas vaid 1! Sel juhul tohite te, linnaisad, nimetada Tallinnad vaid hele-helerohelisttooni pealinnaks!





 
Lapsi aga valmistati ette väikseks võidujooksuks.
 
 
Mina aga ei saanud lahti soovist maitsta ära selline uudne asi nagu ahvenaburger tursamaksaga! Ja uskuge või mitte, väga maitsev oli! Nagu ka üks huvitav pelmeen!











 
Mul õnnestus saada pildile ka ühed tshempionid! Ehk lausa tulevased olümpialased?


 
Tagasi trammile minekuks valisin vana tööstusrajooni läbimise. Väga tore oleks, kui siin näha olev roheala kindlasti alles jääks.








 









 
Siin ronge enam vist ei näegi! Kui just ei alustata Kopli reisirongiliiniga, mis võiks olla päris huvitav! Aga nende totrate torutõkete mõttetus oli siin hästi nähtav - kõik kaherattalisel tulijad sõitsid neist mööda, sest no miks peaks ennast idiootselt paigutatud torude vahele "istutama"?

 
Paljassaarest Pääskülla või Ülemistele rongiliinid poleks muidugi paha. Või siis n.ö. trammiliinid, tegu oleks siis vähemate kiiruste jaoks (kuni 80 km/h?) mõeldud laiarööpmeliste trammidega? Need oleks kindlasti ka odavamad soetada ja üleval pidada.




 
Ja muidugi, kus on ruumi, võiks olla ikka ootekojad trammipeatustes. Olgugi, et trammid liiguvad tihedasti, klaasseintega "solaariumid" ei kõlba kassi saba alla ka mitte!





 





 
Uued tantsijate rühma riburadapidi esinema valmistumas.


 
Ja korraldajaidki ehk vaevanägijaid hea pildile saada!

 
Kaasa elasid nii tantsijad ise kui muidugi pealtvaatajad.






 
Veidike jalutasin ka mööda tänavat kaugemale. Siin hindu küll ei vaadanud, aga ehk võinuks ka isuäratavad  praed ära proovida?










 
 
Oi, kui ilusad lillekesed, igas mõttes, aga...





 
... oi-oi, kes neist ei hooli? No natuke võiks ikka vaadata, kuhu tatsute?


 
Rahvast aga muudkui vooris mööda Kalamaja ilusaimat tänavat!


 
Mis??? Koduste toitude asemel nüüd mingi jama? 























 
Isegi valimistele kutsuti!

 
Aga parem kuulan ilusaid lauluhääli...

 

















 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar