Blogiarhiiv

pühapäev, 9. juuli 2023

LUS-i päevad`23. "Eratuur" Räpinas.

 

 
Kummikuid mul kaasa ei olnud ja kuigi järved pigem mu esmavalik, siis rappa jäi minemata. Küll aga saatis Henn Timm mulle 3 pilti sealkäigust.
 
 
Padojärv.
 
Aitäh, Henn! Lisan need ka Eesti Järvede gruppi.



 
Olen küll bussiliinide uurimisel Räpinasse korduvalt sattunud, kuid enamasti on see piirdunud bussijaama lähiümbrusega. Seekord sain veidi rohkem vaadata. Ja tõepoolest, Räpinas tasub puhata! On palju vaadata ja eks pean ka ise põhjalikumalt ringi käima.





 
Siirdusin mõisa, Mõisate tuuri käigus seal kontsert. Jõudsin küll eelviimase loo ajaks.


 
Võtsin ka ühe kohvi ja aroonia käsitöölikööri tibakese. Pool jäi järgi, mitte et maitsev polnud, lihtsalt rohkem ei tarbi.


 
Ohoo, ja viimaseks looks "Hei-hei-hei, tule jaama". Mul küll siin võidunud tunkesid polnud, aga oli nagu tervitusloo tunne. Aitäh!














 
Ikka tehakse pilti ja ega ma taustale roni. Tänutäheks tehti minu poolegi üks klõps ja mina vastu!










 

 
Jões ja paisjärves uurida kindlasti küllaga, paisust rääkimata.


 
Küll võib ikka tellis olla ka imeilus ehitusmaterjal. Ja puhas ajalugu!



 
Taas aga torkab ülemise ja alumise pildi puhul silma poliitikute ja ametnike ükskõiksus ja/või rumalus. Ei ole vaja selliseid valgustikolakaid sõiduteedele, vaja on väikseid ja sobivaid, esteetilisi valgusteid kõnniteedele. Miks nüüd suurte sõnadega rohepööret tegevad poliitikud sellest aru ei saa? Kui küsida, siis hakatakse rääkima uutest ja säästlikest valgustitest, aga poste ei näe nad isegi vist siis kui vastu seda jookseks?









 
Et mulle ka maju meeldib pildistada, on üks asi, teine on aga see, et Räpinas on veel lisaks eriti ilusaid haljastusi. See tähendab ka minu jaoks palju pildistamisvõimalusi.









 
Mõni aasta tagasi olid siin "oja", see on vist ajaga suuremaks läinud. Peremehetunnet  vallavalitsuses vist väga ei ole, kuigi vallalehe piltide järgi tundub vallavanem ikka ametis olevat.

 
Mõningad pingid ka olemas, seega on jalutamine seda mõnusam.









 

 
Siiski, bussijaama põrandas olnud ja kukkumisi põhjustanud auk on parandatud, paar plaati nüüd aga lahti....
Tore on , et reisiraamatukogu olemas, see aga pole vist vallavalitsuse tehtu?


 
Bussiliiklus on aga üks suurimaid murekohti. Aastate jooksul ei ole bussiliikluse paremaks muutmiseks vallavalitsus vaeva näinud, kommertsvedajadki kippusid hoopis jalga laskma.
 
Ainuke hea muutus, kuigi väike, on see, et Räpina - Tartu liinil ei alustata ega lõpetata enam bussijaamas vaid lisaks sõidetakse ja peatutakse ka Halduskeskuse ja Kaubandus peatustes. Seda sai aastaid ka aetud, nii ilmvõimatult raske oli seda kohe teha. Nüüdseks tehtud siiski, kuigi peatuste nimed siiani muutmata. Halduskeskuse nimi peaks olema ikka Räpina Keskus vm ja samamoodi mingi kohanimega ka Kaubanduse peatus. Ikka lihtsalt ja elementaarsel põhjusel (vallavalitsuse jaoks siiani arusaamatu) - et peatuse leiaks ka peatus.ee portaalist, kasutades otsingusõnana Räpinat!
Aga valals ei pea väga muretsema selle pärast, sest ega teisedki omavalitsusjuhid Eestis ellest aru ei saa. Mida see taseme kohta ütleb, jätan täpsustamata viisakuse pärast....

Ahjaa, küllap toetatakse ka siin vallas tasuta bussiliikluse kaotamist, ma ei pea silmas muidugi sõitjaid. Nemad, nagu ka riik ja keskkond vajaks hoopis tasuta liikluse tihendamist!





Kui vaadat seda mahukat "entsoklüpeediat" bussijaama seinal võib jääda mulje, et kus pursuid ikka elavad, bussid uhavad nagu kuskil tsentrumis! Tegelikult on tegu ühe hulleima tasemega Eestis! Bussiliinid viletsalt paika pandud ja kuigi Põlva suunal on 6 rongi asemel vaid 2, siis isegi nende kõikide puhul pole Veriora Jaam peatuses bussid rongidega seotud. Mis teha, ega vallaametnikud ju bussidega sõida, rongidega ammugi mitte ja loota, et nad elanike, keskkonna või veel vähem külaliste peale mõtleks, on puhas naiivsus!

 
Bussijaam aga nii väljast kui seest väärt eeskuju teistelegi. Siin tundub peremehetunne küll olemas olema!









 
Maavits.


 
Ka siin on ahtalehist hundinuia.

 
Pilliroogki võimas, aga mis saab siis kui invasiivne liik siia jõuab? Pole järvede ääres enam puid vajagi?

 
Rannaala aga üsna mõnus. Joogiveekraane loomulikult pole ja seda vist Räpinas mitte kuskil. Rannas seda loota oleks vist liigne luksus?








 
Kui saaks maja 1 euroga kätte...


 
Siit siis vaated teisel pool maanteed olevale järveosale.







 
Puid siin siiski on istutatud, eri liike ja eks seegi ole pluss siia puhkama tulles. Lõõskav päike võib ju lühikest aega hea olla, aga paljude jaoks seegi liisk. Seekord olid aga ilmad üsna "parajad".
 




 
Ka kirik on siin silmatorkavalt ilus.








 
Suunaviitade olemasolu muidugi kiiduväärt.









 
Kaugelt vaatasi, et oh, kes katusel küll on, pistrik vä? Ei, hoopis "kotkas"...




 
Ei tea, kas suunaviitade hulgas olemas ka viit selle kohta?




 




 
Ja jõudsingi tagasi parajasti veidi enne õhtusööki...


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar