Blogiarhiiv

laupäev, 2. september 2023

Vana-Kalamaja tänava praaznik 2.

 

 
Panin joogipudeli vööle, et testida, kuidas saada "matkates! Vana-Kalaja tänaval joogivett. Üks kraan siis olemas, Kotzebue väljakul, teisi, mis olla pidanud olema, ju pole. Häda korral oleks siis testinud, kuidas kohvikud vett lahkesti annavad, nagu hr Svet eeldas, aga täna jäi seegi uurimata.
Küll aga lubas kraanide kohta uurida linnaosavanem, sest ka tema arvates need peaksid olemas olema. Jääb üle vaid loota parimat!

 
 
Rohkem kui ühe etenduse andsid ka Teoteatri näitlejad.




 
Ratastega ja sh ka kastiratastega sõitmiseks on see tänav muidugi vast esimene heal tasemel lahendusega. Kuigi on ka mingeid puudusi, ratturid saavad ise paremini vast öelda. Praegu veel puudulik märgistus on vast ajutine, kuid üsna paljud ratturid siin ka "valepidi" sõitsid. Aga noh, ürituse aeg, harjumatu, kõnniteed kohati ka rattaalal rahvast täis....


 
Teise päeva ilm aga nii hea kahjuks ei olnud. Kuigi piilus ka päikest, oli siiski vihmahooge üksjagu. Sellist kergemat laadi õnneks, igatahes inimesi siiski liikus üsna palju.
Aga no ei sobi need valgustid siia mitte kuidagi! Hirmkallis lõbu, see juba esimene põhjus ning võid neid nii ilusateks kujundada kui tahad, majadel väiksemad lambikesed on iga kell efektsemad ja loomulikult, ei tee mõrva su rahakotis! Ja auke maapinda, et aina rohkem maaki vm kätte saada.

 
No võib elu ikka lill olla küll!?

 
Hm, täna mitu korda tuletati meelde, et siin filmiti ju uut filmi, "Kuulsuse Narrid". Kas järje tegemine? Või mingi Jaan Tatika kuldse papist auraha MM? Hakatakse vihmavarjudega katuselt alla hüppama?





 
Mõne teenuse puhul küll juhtub siin, et liiklus mõneks hetkeks kinni pannakse. Paremal aga näha Eriti Tubli Rattur, kes nagu nööri mööda sõidab õiges suunas nagu rattarada ette näeb! Kalamaja LOV poolt oleks auhinda väärt!



 
Ilm oli siiski vahepeal väga hea, imestasingi, et Kalamaja Pagarikoda polnud laudu-toole välja pannud. Neil vast tänu sellele jäi mõnigi euro teenimata. Samas kuulsin kõrval liikunud prouadelt:
"Kas siin ka head pirukad"?
"Üsna head pirukad. Kuid enne olid ka kallid, nüüd on vist veel kallimad..."

Mine sa tea, eks pirukadki ole viimasel ajal kõikjal kallimaks läinud, aga väga odavad need siin tõesti pole. Osalt kindlasti seetõttu, et arvatavasti ka toorained üsna kvaliteetsed, seega kallid!?



 
Maakera pöörleb teistpidi! Ehk et sel rajal tuleks siiski sõita vastassuunas!
Aga nagu ütlesin, üritus, autosid vähe, jalutajaid palju - mõistetav! Autosid muide ikka oli liikumas mõnevõrra, aga kiputi tänavat vahtima nagu uut aiaväravat ja ei teatud kuhu pöörata või käänata. Võõras rahvaski ju siiagi sattumas, mis siin ikka tahta.

 
Siin-seal löödi muidugi tantsugi.
 




 
Suurimate puuduste hulka aga siin kuuluvadki need postid ja tegelikult on need ju peaaegu rattateel? Kergelt slaalomi moodi peaks siin rattasõit välja nägema?


 
Tähelepanu! Valmis Olla! Start!





 
Flower Garden (nii vist kohviku nimi) olla igatahes eile õhtul klientidest pungil olnud. Täna müüsid nad moose, kompotti jm ka Kotzebue väljakul ning muidugi ostsin ka mõned. Limonadd oli vägagi hea, ehk vaid suuremat mulli vajav, kompott siiski tipa lahjavõitu nõukaaja kultusjoogiga võrreldes. Kuid maitselt hea!

 
Väike etendus oli ka mustkunstnikult.




 
Toimus ka matk arheoloogi vaatevinklist.









 








 
Siin see Suur Dilemma ongi! Just ühte või lausa mitut autot omavaid peresid (osasid neist) kipub selline tänev tigedaks ajama. Eks see ole ka mõistetav, kui alles eile oli kõik just nende maailma ja soovide järgi - ehitati suuri maanteid, linnadeski püüti teid laiemaks ehitada ja plaaniti lausa kahetasandilisi linnatänavaid. Ja täna siis järsku selline tänav!? Kuhu me autod pargime? Mis mõttes mujale? Kuidas me tööle saame? (Siinkohal on muidugi linnal kõva töö ees bussivõrguga, aga lahendused on laual ja nad teavad küll, kellega tasub maha istuda). Ah et uute majadegi all parkimiskohad? Miks ma aga selle eest veel maksma peaksin ja mitte vähe? 
Jne jne.
Aga miks mina peaksin ukerdama kitsastel kõnniteedel sadade mtterite kaupa autode kõrval? Miks puuetega inimesed ratastooliga peavad hullemini kui ukerdama? Miks rattaga sõites või lapsevankriga liikudes pean hädas olema? Ja kõigele lisaks veel need kurradi mõttetud POSTID kõike segamas?

Peaks talgud tegema, saed-kerved kaasa ja postid maha! haha...

 
Uusi maju on ka siinkandis. Mõned vähem, teised rohkem miljöösse mittesobivad, aga valdavalt siiski üsna heal tasemel miljööväärtus. Veel.






 
Mõned pingid ja ehk muugi vajaks vist ka helkureid pimedaks ajaks. Iseasi, kui palju ratturitest tublid on ja korralikke tulesid kasutavad.


 
Loodetavasti mõned märgid, mis olemas, on ka piisavalt arusaadavad.




 
Jooksukiirused ikka kooskõlastatud? Kutsal igatahes oli  jalgu nagu mitu paari all! Nunnu!


 
Uurisin esmalt möödaminnes paari sööja käest, kas ka maitsev kapsasupp jm. Pidi olema küll jah. Tagasiteel otsustasin ka ise lõunatada. Minu valik olid kodused kotletid ja olid ikka väga maitsvad küll. Soust vist koorelaadne, ise hindaksin rohkem seda norstalgilist valget sousti, mida sardellide ja liha juurde pakuti. Hinnad head, aga tomatid ei olnud siiski päris! Oleksin praegusel ajal, kui veel päristomateid on saada, eelistanud lausa tomati-sibulasalatit sellise prae juurde! Tegelikult on just selline söögikoht ka väga sobivaks, kus pakkuda naturaalseid mahlasid (olen isegi õunamahla saanud, praegu otsas) või väiketootjate maasika-, rabarberi-, leedriõie jt siirupitest morssi ning (segu)limonaade. Sellistest  kohtadest ja pakkumistest on karjuv puudus!

Aga ilmaasjata siin söömas ei käida, küllap ikka teatakse, et tasub tulla. Ja küllap minagi veel külastan, sest kuigi Postimehes teadaolevalt leidis kellegi, kes tänavale hävitava hinnangu andsid, siis mina ei anna. Ja täna, mitu korda läbi jalutanud, võin kindlalt väita, et 4+ on see tänav väärt kindlasti. Just jala liikujale, mis minu jaoks isiklikult kõige olulisem ongi. Ahjaa, kindel pluss siinsel sõõgikohal on katus pea kohal! Sest vihma hakkas jälle tibutama...

 


 
Teadmiseks aga linnaplaneerijatele - peale vitspihlakate on veel palju eriilmelisi ja sobivamaid puid linnaruumi.
Ja vihmad ei kao kuhugi. Vihm kohal, rahvas lännu!


 
Mingil hetkel oli kõrvaltänaval ka kõnniteele pargitud, bussijuhilt nõudis see üsnagi täppistööd.




 
Ja katuste-vihmakaitsete olulisust näitas seegi, et kasutati ära väikseimgi katusekübe!



 




 
Ja siis jõudis kätte Getter Jaani aeg. Oleksin heameelega kuulanud, eriti tema ilusaimat lugu. Aga midagi on meie muusikamaastikult tõsiselt pekki keeratud! Võiks öelda lausa, et traditsioonilised väärtused on tunnistatud tänasesse päeva mittesobivateks? 
Kuigi mul pole absoluutselt muusikalist kuulmist, siis ometi, kas veel hullemas seisus on helitehnikud? Kaks võimalus, see basside tümakas on nende (kuulmis)meeled ära rikkunud või arvavad nad, et tegija saad olla ainult siis kui teised tümakaga üle trumpad?

 
Imeilus laul, muusika, hääl! Laulu puhul ongi ju peamine hääle ja pillide kooskõlamine? Kuulad ja igasugused tunded möllavad su sees! Tuled kontserdile ja .... sepavasar taob rinnakorvi, imeilus hääl ja muusika on mattunud tümaka alla ning võib öelda, et veel rohkem ei saa laule ära solkida! 

Järgmisel täistunnil oli juba järgmine esineja, aga see tuju paremaks ei teinud, kahjuks. Polnud küll tümakat, aga lauljal polnud ka häält. Ja pillid ei kõlanud üldse...

Kurb, midagi pole parata! Keelegi jaoks ehk mõne rütmika loo puhul on ka tümakas mõistetav ja sobiv, aga see tõesti vaid üksikute lugude puhul. Ehk. Igatahes kahe päeva ebameeldivaim osa.

Veidike naljakas oli ka, armsalt muidugi. Vaatasin kaugemalt, et Getter Jaani on käevarred üleni ära tätoveerinud, aga lähemalt selgus, et ma ise (kana)pime...









 
Ma ei teagi, mitu korda ma kahe päeva jooksul selle tänava läbi käisin. Varem tundus kuidagi pikk see tänavgi, nüüd hoopis tunne, et "häh, nii lühikese tänava tegite vaid heaks"! Nali naljaks, jalad olid lõpuks üsna valusad. Kui nüüd kribamise lõpetan, siis võtan küll aega puhkamiseks.





 
Seadsin hoopis vahepeal sammud muuseumisse, sellist kodutunnet tunnetama. Lausa saanuks pärnaõie teedki juua, aga nii võib lõpuks arvama hakata, et see oma kodu! 100 muuseumi pilet igal juhul ennast õigustanud! Vahepeal küll istusingi vanasse mõnusasse tugitooli ja lasin hingel puhata!
 
 
Kas Kalamaja tänavatele sobiks ka seda tüüpi valgusyid? Või peaks ikkagi konkursi tegema, sama stiilsete kalakujuliste lampide osas? Kalaluustik vist siiski ei tohiks aluseks olla...










 
On seegi päristuba või hoopis laste mängumaja oma?




 





 
Siingi üks sellelaadne valgusti.



 
Aga kas leidub keegi, kes väidab, et sellise paigutusega valgustid ei ole piisavad ka kõnnitee jaoks? Kui mitukümmend korda need ikkagi odavamad oleks inimeste jaoks? Või on eraettevõtjate rahakott nii palju (mitukümmend korda) tähtsam, et ametlikult ja avalikult inimestelt varastada?


 
Läbikukkunud kodanikuaktivisti õudusunenägu - juhtmed fassaadil! Kindlasti saaks seda ka vältida või paremini teha, aga kindlasti ei löö see kedagi maha, kui ka mõni juhe oleks nähtaval! Ja et osa maju alles ootab renoveerimine ees, oleks paras aeg sellele mõelda. Või lausa viimane aeg!


 
Siin tuli mulle meelde ühe proua kommentaar FB-s, kus ta ütles, et liikumisraskused on ja kus sa ikka nende eest pääsed! Ning et kas on ikka iga 50 m järel mõni pink? Nii tihti võib olla tõesti ei saa kõikjal teha, aga veidi vähe pinke siiski tundus olema. Nagu muide ka prügikaste võiks ehk tibakese rohkem olla.











 

 
Balti jaama tagusest maeiteamillest aga ehk kunagi hiljem pikemalt. Täielik läbikukkumine! Ja kahju, et linnavalitsust ei huvitanud see karvavõrdki, sest korduvalt sai öeldud, et teete inetult koleda rohekäki! Ehk et üks väike väljak suudab hea tunde pika tänava heast tasemest üsnagi ära solkida.


 
Aga kui ka sõber kuskil ära väsib, siis lööge ta kasti. Kastiratta kasti muidugi, saab nii koju küll!




 

 

 

 


 

 

 

 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar