Blogiarhiiv

laupäev, 16. juuli 2022

Mida me turult ostame? Poliitikute arvates kollast või punast kartulit jne.

 


Mullu püüdsin Maaeluministeeriumilt saada selgitus, miks meie omamaistel köögi- aed- ja puuviljadel pole müügi puhul SORDINIME nõuet! Ei saanudki vastust. Pole kelleltki saanud ka tänaseks.
 
Bebi pole muidugi sort vaid keeleoskamatus ja seda kohtab tihti. Üleüldse on porgandi, sibula, peedi, salati vm puhul sordinimi puudu pea 100% juhtudest. Ometi on ju neilgi erinevaid sorte ja iga neist sobib erineva valmistamise jaoks erinevalt. Pole küll nii spetsiifiline kui nt kartuli puhul, aga siiski.

Kui ostate kevadel seemneid oma aiamaale, siis üldiselt ju pigem ikka sordinime järgi? Miks siis saaki peaks ilma nimeta ostma?
 
 
Kodumaiste maasikate ja ka õunte puhul üdjuhul ostetakse vaid sorti teades. No kuidas sa ostad suveõuna, kui sortigi ei tea? Saad äkki kõva talveõuna? Igal juhul on sordinimi elementaarne ja vajalik, aga nagu ikka, siis ministeeriumid ja ametid pole seda suutnud tagada, poliitikutel ükskõik. Suvaline valik turusiltidest.


 
Ohoo, väljastpoolt Eestit ja isegi sordinimi juures? Tublid!

 
Kirjad VÄGA HEA, VÄGA MAGUS ja need on üldjuhul lettidel, kus tegu pole teps mitte parima ja hea kaubaga! Nii nagu müüjagi karjub ostjat märgates "otshen vkusnõi" vm, siis tähendab see enamasti viletsamat ja üksiti ka pealetükkivust, mis eestlastele mõjub pigem tõrjuvalt. Las OSTJA otsustab sordinime ja ka välimuse jm järgi, kas ostab? 
Muide, seda "vägahead" nägin ühes letis ka Võiste tomatite juures, mis vääriks Meie Matsi auhindagi!




 
Misasi on talutomat? Kus on siis talunimi?

 
Kas kogu see jama toimub suurkasvatajate huvides, kes teadlikult KEELDUVAD oma kasvatatu nimede avaldamist isegi jaemüüjatele? Võiste Aiand on siinkohal üks parim näide.


 
Välismaise kauba puhul on muidugi ka asi keerulisem ja samas ega me tihtipeale nende sorte teagi. Aga siiski?





 
Gurmee on sordinimi?
 
Igal juhul, miks meie ametnikud taas lulli löövad ja palka lebosklemise eest saavad?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar