Blogiarhiiv

kolmapäev, 9. oktoober 2024

Ökosahver ja Salme Palee OTT

 

 
Juba ammu plaanisin Ökosahvrit külastada. Lähedal, aga näe, laiskus!
Kas see pilt on seal tehtud? Ei ole, see on lihtsalt ilus sügispilt! Ja ega Ökosahver ei saakski ju kõike müüa, selle jaoks oleks vaja veerand Volta kvartalit!
 
 
Kas aga kõiki kimasid Ökosahvrisse? Kahjuks ka seda mitte.


 
Mina aga jõudsin kohale, trammiga ju lihtne tulla ukse ette. Loodetavasti ka Volta ja Krulli kvartalid tulevikus oma tuhandete elanikega kasvatavad ka külastajate arvu. Igatahes on asukoht parem kui Väike-Järve Taluturul oli, mis nüüdseks vist Solarisse kolinud ja loodetavasti kosub veelgi. Muide, Ökosahvril tasub üks kollektiivne õppekäik sinna teha ja vaadata, mis seal pakutakse. Miks?
 
Sest Ökosahver praegu meenutab natuke Umami kioskit. Mitte halvas mõttes kuidagi, lihtsalt mõlemad on kergelt "friikide" kohad. Räägin enda vaatenurgast ja minul näiteks Umamis pole mitte midagi osta! Hindan ülekõige eestimaiseid maitseaineid1 Kas Ökosahvris on aga midagi osta? Kindlasti on! Kuid isiklikult sooviksin rohkem n.ö. Talusahvrit! Ehk et toidul võiks olla suurem osakaal, ainult maitseainetest ja muust nipet-näpet jääb väheks, et tahta tulla. OSTLEMA! 

Aga tulla tasub ikkagi, mis sest, et kukeseenepulbrist ja tükiseebist võib kauaks jätkuda ja seega ka külastamine saab olema harvem. Kuid näete ise osa valikust ja seda on siin palju rohkem, mina keskendusin põhiliselt eestimaisele.
 

 
Et eile tegin just kalasuppi (röövel-unimudilast, ülihea!) siis oli mõttes, kas siin ka Süvahavva kukeseene- ja puravikupulbrit on. Ühte neist oligi ja igal juhul Süvahavva maitseained peaks olema iga "heakõhutäiekoka" riiulis! Kahjuks polnud müügil Tamme talu omi. Silma ei hakanud ka küüslaugupulbrit ega ka hiiumaiseid maitseaineid. Meil on nii palju häid tootjaid, et tuleks võimalusel võimalikult palju nende tooteid müügile võtta! Kusjuures näiteks vedeleb kapis mul prantsuse ürdisool, aga ei tõmba kasutama, sest meie endi omadest saab kõik vajaliku kätte ja muidugi osal aastast värskena. Peenralt.


Väga huvitavad "asjad"! Tegelikult kummitab peas mõte proovida! Arvatavasti põrguhapu? Niisama morsi jaoks ma mõtlen. Aga moos pannkoogiga? Mine sa tea...

 
Pohlashokolaad oli tõesti hea, meenutas midagi Kõlleste omadest. Kõlleste head kraami paraku ka ei olnud.

 
Muidugi on tooteid, mille headus juba ammu teada ja et tegu ka meie traditsioonilise toiduga, tasuks kindlasti rohkem süüa ja just lastele proovida meelepäraseks muuta.

 
Mida aga JÄLLE ei ole, on SAI! Mitte hapusai või miski puljongiga, mida ikka ehk kuskilt saab (ja kohati liigagi palju), aga EHTSAT saia - või, munade ja piimaga! Kas kõikjal kardetakse neid müüma hakata selle pärast, et äkki tuleb kastide viisi tassima hakata riiulisse?
Muide, leiva puhul ma millegipärast eelistan üldjuhul poe omi, paari sorti Karja Pagarilt ja Kodukandi leivakesi. Aga taas, ehk peaks neid proovima?


 
Müüakse ka väga ahvatlevalt värvirõõmsaid mahlu! Kus on aga erategijate 3-liitristest kraanidega kilekotis olevad õunamahlad? Praegu? Just oli Kalamaja grupis ka keegi pakkumas, 5 euroga. Ehk saaks sellistelt kodustelt tegijatelt hea hinnaga osta, et siis hea hinnaga müüa? 9 ja rohkem eurot on natuke ikka paljuvõitu ju!? Kui muidugi jälle seadused takistuseks pole? Ahjaa, teema lõpupoole näeb ka seda, mida toob kaasa see, kui keegi püüab ainult MAHEtooteid müüa.  Mina olen näiteks veendunud, et paljud meie väiketootjad teevad ka mittemahedaid, aga ometi tervislikke ja hoole ning armastusega tehtud tooteid!


 
Kas nüüd just matrjoshkadega, kuid usun, et kui lastele limonaade veidi lubada, on needki mõttekamad, kui masstoodang marketites. Muide, õllepurkide korjajad, siit saate hoopis rariteetsemaid purke oma kollektsioonidesse?

 
On ka eestimaiseid mahlasid muidugi (maasikasiirupit aga vaevalt, nii et ma isegi ei otsinud).

 
Aga eks kõige juures mängivad ka hinnad rolli. Olen suur limonaadisõber ja just hindade pärast pean sageli eelistama siirupeid+gaseeritud vett. Õnneks sobivad selleks ka erinevad mahlakontsentraadid.



 
Tore, et on ka plastsodi asemel puidust harju jm.

 
Rohkem tahaks näha ka kõrvitsaketshupeid ning marjakastmeid lihatoitudele. Aga ketshupit tulen arvatavasti kindlasti ostma.

 
Räägitakse ka, et tõsiselt heade tegijate koduste seenehoidiste vastu need ikka ei saa...  Harva olen siiski mõnda ostnud ja nuriseda polnud küll põhjust. Seenegrupis aga siiski väideti, et "riisutakse vaht ussikestega pealt ära ja...". Selge, et 100% vast ussideta polegi võimalik, aga kas asi ikka on nii karm?


 
Kindlasti aga püüan välismaiste vedelseepide asemel kasutada meie omi tükiseepe, juba pikemat aega. On tihti ikka väga kvaliteetsed ja pesemine on nauding. Ka see, et toetan oma inimesi ning vähendan (kasvõi kribala võrra) tuhandete km kauguselt vedusid.
Kuid, igal juhul eelistan võõramaiste "taimede" asemel meie oma nõgese vm ekstraktidega. Ja ka seda, et tootel oleks suurem kiri ikka eesti keeles....



 
 
Vähemalt erinevaid jahusid jm on suur valik! Piimatoodetega on asjad nukramad ja muide ka vorstide-viinerite ning kotlettidega, pelmeenidest rääkimata. Pole siis ime, et koostöö nõrkuse tõttu väikeettevõtted uksi kinni panevad, üksteist ei osata toetada ja koostööd teha?



 
Veidi siiski lihatooteid oli, kuid Peetmarki või mõne teise väiketegija vorste jm tahaks kindlasti ka saada. Tõsi, turul on Peetmark täiesti olemas. Isegi Vorstiabis on keeduvorste, kuigi väga kalli hinnaga.

Muide, meil on ju ka Hõbekala, OÜ Latikas, Rannapuura jm tegijad ning kaubamärgid KALASAADUSTE poole pealt, kuid ka ses osas ei ole midagi rõõmustavat. Tõsi, Latikas teeb nii säilitusainetevaba toodangut, et need kaua ei seisa, kuid samas ei seisa need ka siis, kui koju ostad, sest tegu vast parimate koduses ja tomatimarinaadis kaladega. Peipsi Kalatööstuse omad ei saa ligilähedalegi!


 
Praekapsast söön ma hea meelega ja siiani olen väga maitsvate Reti Talu toodetega rahul, seda enam, et lisaks on ka kõrvitsat, borshipõhja, mar kurke jm neil pakkuda.
Ahj, oleks tegelikult ülimalt tore, kui väiketegijad ka purke pudeleid tagasi võtaks (ning ukse ees võiks olla riiul ka niisama tagasitoodavate purkide jaoks, mida siis ikka "vekkija" praegu vägagi vajab). Kui väga suurelt unistada, siis peakski väiketegijad nii palju kui võimalik, kasutama korduvkasutatavat klaastaarat.


 
Tomatitest oli siin kuuldavasti väheses koguses ka mahetomatit müügil ja eks ongi probleem see, kas muid TALUtomateid (mitte Intsu muidugi) oleks siin piisavas koguses võimalik müüa? Turul on ju suvest sügiseni nüüdsel ajal vägagi suur valik!


 
Põhjus tulla ongi ju see, mis määrab käibe. Näiteks söön mina aeg-ajalt ikka kapsast. Olgu siis koduse kana-kapsasupina või hakklihahautisena. Kas aga hakkan vaid kapsa järgi siia tulema? Suuri koguseid toitu ma ju ei osta, aga suuremad pered siiski ostaks? Kuidas saada meil n.ö. ehtsaid talupoode toimima?

 
Õhtune teenautimine peaks aga kindlasti olema meie omamaiste ürditeede pärusmaa. Valik on väga suur ja nauding maitsest kahtlematult olemas.



 
Sügis on nii täiskasvanute kui laste jaoks eriti, viiruste aeg. Usun sellisesse raviviisi igal juhul rohkem kui kunstlikesse ainetesse (õlu on muidugi kurguhädade puhul parim!)




 
Üks käik, kaks asja! Siht Salme Palee juurde maheturule! Sügis on ju käes!



 




 
Aga tutkit, brat! See on see, kui püütakse vägis pushida vaid maheasju! Muidugi mõjutab ka ilm ehk et linn peaks leidma mingigi katusealuse selliste asjade jaoks. Kuid ei ole ma siiani korduva küsimise peale saanud siinsetelt korraldajatelt-fanaatikutelt vastus, MIKS ei ole OTT kõikide väiketootjate jaoks? Krt, nagu veganid ja muud "õigustnõudvad" vähemused! Mõelge loodusele, inimestele ja Eestimaale, mitte.....




 

 Ees ootas veel raamatukogu. Midagi lugemiseks, mis siis taas jõuaks hiljem Reisiraamatukogudesse.


***************************************
 
Näiteks toon mõned tooted Vorstiabist. Selliste tootjaid kahtlemata rohkemgi, aga niisuguse valiku puhul ikka kord isu ühe, kord teise järele.











Ehk jõuab siis rohkem kliente kohale, ka "naturaalsel ja traditsioonilisel" moel?

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar