Blogiarhiiv

esmaspäev, 1. jaanuar 2024

JAANUARIGA ALGAB UUS AASTA!

     

Head uut aastat!

Mullu tehtud kalapirukat jätkus uude aastassegi! Küll oli teine alles hea! Nagu ka mullu 31. dets levinud nali: "Olen jõudnud elatustasemega sellistesse kõrgustesse, et säästudest saan aasta lõpuni elada tööl käimata"!


Uus aasta tuli Kotzebue platsil. Kalamajas kiputakse palju verbaalselt kalema, ilkuma ja arvustama, vähe tundub olema headust. Isegi "Oma" platsile peaaegu ei tuldud südaööks. Mõnikümmend inimest vaid, aga ehk ka seepärast, et seal pole istutatud kuuske. LOV võinuks paar kuuske istutada, nagu rohepealinnale peaks kohane olema ja neist, väikestest "sündinutest" võinukski saada iga-aastased jõulupuud! Vähe on siiski inimlikkust ja hoolimist! Aga tore oli, et siiski oli neid, kes tulid! Soovisin paljudele ka omalt poolt head uut!

Hommik! Käima peale! Tähendab, ses mõttes, et varred alla ja liikuma! Jalg on parem, kuigi uus, see parem aasta tähendab, et pean vist ikka rohuannust suurendama, jääb mõni päev vahelegi ja ongi jälle varvas paistes. Niisugused mõtted olid õue minnes. Häh, vana inimese asi.

Aga hommik imeilus! Sadas ikka kerget lund, seda kõige õhulisemat ja ilusamat ja mõte käis ka peast läbi, et talvel peab lund olema. Kasvõi selleks, et välisturistid kuskilt soojalt maalt saaks imeilusaid tundmusi ja ka pilte!


Kõik inimesed on nii ilusad ja head, nagu tuntud teleseriaalist vist sai kuulda ja mida muud võikski mõelda nii ilusa vaatega? Tänavad muidugi peaaegu tühjad, seega oli hea ka lumelabidat lohistada.


Vaade Kalamaja poole.

Eks nüüd peab siis juba jälle kõhutäite peale mõtlema, vaja üks mõnus hommikusöök süüa! Enne võib ka natuke "surfata ja skrollida". (vanainimene, mes sa otsid endale kalmukivi vä?". Aga nali naljaks, peab ju vaatama rigi. Uue aasta ÜT muudatuste kohta küll vaevalt et uut infot on, alles jagasin. Kuigi rõõmustavat pole üheski maakonnas. Peas kummitab seegi, et eelinfo busside tasuliseks muutumise kohta on ju ka üleval. No mis sa lollidest tahad, eks ole?

Aga vaja ka seenegrupist jm petised välja visata ehk virtuaalselt jalaga p....! Kui pätid saaks ikka oma karmi laksu, mitte ei nunnutaks neid "ülihoolivad" liberaalid, siis oleks maailm ja inimesed tõepoolest palju ilusamad ja paremad...

Läheks välja? No on jah ilus ilm, aga jalga tahaks nagu hoida, tööle peab ka minema ja kui ka võib rahulik päevolla, siis korrastada ja valesti tehtut tuleb igal juhul ümber teha. Sest seda on liiga palju ja see mõjutab kõiki töökaaslasi ning suurendab nende töövaeva. Tööl on muidugi kurbust ka, näis, kuidas edasi läheb. Aga ikkagi, läheks välja? Kell ju muudkui tiksub, varsti jälle pime. Kuigi päevad taas pikemad ja see tore, täna päikesevinetki tunda. Just, lausa tunda. Isegi toas nurga taga istudes. Või vaataks münte üle?

 

 
Aga sisse astus hoopis külaline! Nii et hea kalapiruka jätkuks sai ka head seenepirukat! 

 
Tavaliselt on mul siisn kuu postitustes alati rohkem pilte, seekord aga rohkem juttu. Aga miks ka mitte? Kui nagunii olen kodus, mitte ei kakerda ringi, nagunii kuskil midagi kritseldan, siis siin saab ise mõtiskleda kogetu üle ja mõelda, kuidas edasi. On ju küllaga kõnelemistväärt!? Täna vaatasin kolmandat või isegi neljandat korda Apteeker Melchiori Viirastust. Et täpselt tabada kõike, mis öeldi (meie filmitegijad ei saa aru, et enamuse filmide viga on kehv diktsioon, pane või subtiitrid alla), tabada ja nautida hea filmi märke. Ja need filmid on tehtud rohkem kui hästi. Ülihea näitlejate, kostüümide ja grimmi valik, muusikast rääkimata. Muusika taustal on justkui märkamatu, aga siiski oluline osa kogu loost.
Ja kui hädaldatakse, et meile tuleb vähe turiste, siis ei maksa hädaldada vaid peeglisse vaadata. Meie selle ala palgasaajad ei tee oma tööd südame ja ajudega vaid raha nimel. Raisates. Ainuüksi Lutsu triloogia, Hukkunud Alpinisti Hotell, Melchior jpm filmid saaks olla Eestit tutvustava loo olulised osad. Aga neid asju, mida teisiti teha on veel ja veel.

 
Postitaja Astro Physics ja tegu uue kosmoseteleskoobi pildiga üks killukesest taevast, kus ikka täpike tähistab ühte galaktikat miljardite tähedega. Hoomamatu ja meie oleme siinkohal tühisus. Välja arvatud meie kodu ja inimeste jaoks. Kosmos on minu jaoks olnud kogu elu huvitav.

Aga lisan veel ühe huvitava teema. Nii nagu seene- liblika- kivide-, tegin ka järvede jt gruppe, eesmärgiga pakkuda inimestele võimalikult palju infot ühes kohas. Ja asi toimibki. Aga võiks palju paremini. Olen korduvalt öelnud ja ütlen veel kord, etkahjuks me inimesed on harjunud saama, mitte andma ja panustama. Asjad toimivad kõige paremini siis, kuivõrd rohkem inimesi kaasa lööb. Kui teilgi on ilusaid pilte, head infot järvede, sealse floora ja fauna, puhkevõimaluste jm kohta, siis nende lisamine annab igale otsijale parema ülevaate. Ka teie kogemused ühes või teises kohas puhates on sama mõjuga.

Kuidas järvi leida? Lihtsamast lihtsam- piisab vaid nimele klikkamisest.

https://eestimaablogi.blogspot.com/2022/10/eestimaa-jarved-facebooki-grupina_34.html

Ei viitsi isegi FB-d eriti kammida. ETV-s on paar harukordset päeva, kus näed parimat. Osa sellest muidugi,s est läbi aegade on parimat olnud ülipalju. Nii palju kui lapsepõlve mäletan, oli meil alati televiisor olemas ja ühel vana-aasta õhtul isegi selle ekraan lendas kildudeks! Siis saime uue Rekord 312B vist. Praegu tuli saade ETV65.ETV Kõige Kõigem ja palju meenutusi. Olid alles ajad ja oli elu. Tänaseks on aga ETV kõige suuremas madalseisus üldse, palju tõelist saasta lastakse ekraanile. Näe, alles oli ühe mu lemmiku Agatha Christie saade, tema romaanide tegevuspaikadest. Kui kokkuvõttesaated Midsomerist vt on olnud ääretult vahvad ja südamlikud, siis selle saate mõte oli ainult saatejuhi, ühe näitleja lame vänderdamine. Teadagi millise näitleja, ikka vähemuste hulgast. Christie oli ses saates täiesti kõrvaline. Milleks sellist rämpsu ja lademetes meile peale surutakse? Kas ETV tõuseb kord taas igapäevaselt vaadatavaks kanaliks? Uskuma peab! Kuigi rämpsu genereerivad jõud on ikka väga laialt võimu haaranud ja mitte ainult televisioonis. Võlts käitumine ja võltsid väärtused - see ei tohi Eestis jõuda sellisele tasemele!

Selle loba vahele panen parem midagi ilusat, säravat ja olulist.


Või ühe vana pildi vanaema aiast, mille keegi FB-s muutis värviliseks (Aitäh!).

Ning ärgu keegi tulgu mulle rääkima, et nõuka ajal oli kõik halvasti. Ei olnud, väga palju head oli. Kus on tänagi Viljaveski saade ja nunnukonkurss? Kus on eestluse hindamine ja ausad kriitilised saated? Eks neid polnud tollalgi just märgata, aga täna peaks?

 
Ja ongi aeg tööle minna! Ilus, aga üsna krõbekülm hommik. Õnneks on minek lihtne, lipsti Selverisse (head uut aastat!) ja siis rongile (head uut aastat, vagunisaatjad ja kolleegid!) ning lühike ots firma bussiga (head uut aastat!).



 
Tegus tööpäev, kaup juba liigub ja jäi isegi mullusest järg ette. Loodan, et kollektiiv jääb monoliitseks ka edaspidi, nagu klassikud on öelnud. Igatahes töötuhin oli täiesti olemas ja lõunaks üsna hea Selveri pasta carbonara! Ning puhas analüüsiv mõte - töötoimingud peavad olema ettevõttele ja kolleegidele kasu(m)likud! Iga liigutus läbimõeldud, iga kauba asukoht vaagitud. Siis tunned ennast täisväärtuslikuna.
 


 Koju jõudes ampsasin veel viimased pirukad ja praetud haugi. Pilte üles pannes aga vahepeal telekasse pilku heites avastasin "ABBA parimad kaverid. Peale esimesi kahtlase väärtusega ütlusi sealt ilmus aga ekraanile midagi kohutavat! Ah et ABBALE ei meeldinud teie "naised"? Muidugi ei meeldinud! Te ju irvitate ABBA, muusika, lauljate häälte, töö, pingutuse, kuulajate üle!!!???  Kui ETV kühvliga saasta ekraanile viskab, siis Kanal 2 võiks ju mõistusega olla? Ausalt, ÄRGE TEIE KÜLL SEDA VIGA TEHKE, ET VAATATE! Peale seda kui need saastatootjad ekraanil ilastama, vabandust, esinema ja rääkima hakkasid, suutsin veel vaid paar minutit seda vaadata!
Õnneks saab Youtube käima panna ja tõelist muusikat, südamlikkust ja südamega tehtut vaadata-kuulata.

 
Pidin turule minema, aga ei saanud uksest välja. Vana paks madistas saiatükiga, ootasin, kuni lõpetas.


 
Ja puhastatud sihvkad tõid sõprade parve akna taha...
 
Kliente ei ole! Milleks see pood?

 
Turul võib juua head kohvi, mina eelistan vahel glögi.


 

Mis häda see on viimasel ajal nii kangesti hädaldada külmade ilmade üle? Talv on ju? Ostke ülereklaamitud eurojama asemel kohalikke naturaalseid tooteid ja saab külmaga kenasti hakkama? Ja ega siis kül lõpmatuseni kesta!

 
Nüüd siis minu tagakambris kardinapuu taas üleval. Eurodisaini (mööbli) aeg on läbi, tahaks nn vanamoodsat hubasust tagasi. Isegi kitsama koikuga olen harjunud, ruumi ja avarust on kuidagi tuntavalt rohkem.

Laskesuusas aga täna väga rõõmu ei olnud, Tuuli saatis palju piima järele, see-eest rõõmustasid teised täna ja eile tibake. Aga usk ja lootus on ikka olemas!

 

 
Sõbrad ka olemas! Pakasega laulavad mulle isegi musträstad akna taga!


 
Et Rakvere asju ammu ei osta, siis olin üsna dilemma ees. Sest oli isu viinerite ja tomatikastmes ubade järgi. Heinzi omad olid soodukaga, aga küllap sellepärast, et osutusid maitsetuteks. ja kui juba alt minna, siis täiega. Peale eelmisi soolaseid Rannarootsi sealihasardelle polnud ma neid ammu ostnud, seekord aga küll ja ... need olid veel soolasemad! Peale soojendamist pritsisid veel lõigates ja kahvli otsa torgates vett igas ilmakaares. Mis toimub?

 
Nüüd uute lahenduste juures on kaks infostendi ja ruumi nagu oleks, aga ... Elroni sõnul ei ole võimalik peatustes infot edastada. Ja MKM laseb sel rahulikult sündida.

 
Jõuluglögi aeg vist otsas? Kas ongi nii või ei olnud siin lihtsalt kliente ja pannakse varem plaanitust luugid kinni?

 
Väike jalutuskäik. Loodan, et kevadel võetakse ka uute rajatiste üleimmutamine ette?


















 
Kalamajas elab peale facebookis virisevate seltsimeeste mõni mees (või ka naine, kes teab, aga hakkaja igatahes). Teistel pole kombeks ise lillegi liigutada! Tubli ja tänud!




 

 Lugemise nädal? Kuna Melchiori teist filmi vaatasin ära päris mitu korda, sest millegipärast kinos vaadatu sisuliselt meelde ei jää, ei teagi, miks. Film on aga tõepoolest ülim tipp, absoluutselt kõiges ja näitlejate valik super. Vaid Matvere oma olemisega sobis, kuid hääl koos miimikaga vajus "ansamblist" välja. Nii oli näiteks vend Hinricus ülimalt karismaatiline, samamoodi ka prior, vend Wunbald, Freisinck jt. Rääkimata imeilusa nimega Keterlynist! Filmis küll ei saa aimu, et Hinricus on pärismaist päritolu jms.

Ja nii otsustasingi uuesti ka raamatud käsile võtta. Muide, filmi puhul räägitavast ja näidatavast kipub Hargla kuidagi kõrvale jääma? Nagu Potteri puhul Rowling? Kas mõlemal juhul saab saatuslikuks ausus ja konservatiivsus? Igatahes on raamatud samuti tõeline tipp, ehk kohati veidike jääbki justkui venima, aga samas on tahtmine lugeda ja tunnetada iga Melchiori sammu keskaegses Tallinnas. Ja kaasa ei kisu muidugi vaid see, aga hoopis rohkemat. Mul tekib tunne, et Hargla kirjutab kõike nagu päris, nagu olnukski ja eks ta ongi ka tohutu uurimistöö ära teinud. Kuid stiil ise juba paneb uskuma. Mõtle, peaks paastu ajal sööma heeringat ja herneputru!? Herneputru sööks ma hea meelega, see on meie inimeste toit tõesti olnud, mitte mingi kikerhernes. Aga heeringa vastu on mul allergia, vist, ja seda ma ju süüa ei saaks! Aga mõistan, et see siiski paljude lemmik. Nii et kõik kisub kaasa. Kolme päevaga sain 2 raamatut läbi, nüüd viimane laenatutest käsil.

Korra aga pidasin lugemises pausi ja vaatasin naiste teatesõidu ära. Hea, et Norra kord ka maa peale toodi, kahju, et sama meie tüdrukutega juhtus. Vähemalt oli esimese vahetus puhul juba selge, et ei pea nende pärast muretsema... Rõõm oli näha ka Johanna Talihärmi taas kaasa löömas! Aga uskumatu oli igal juhul Vitozzi - tema laskmine ja kahe varupadruni võtmine oli vist kiirem kui paljude teiste viie lasu sooritamine!
 

Miski, mis vajaks kõigest muust eraldamiseks mingit pilti või pilte. Aga mul ei ole tehtud kohutavaid ega õudusttekitavaid pilte! Otsin ju ikka ilusat ja hingematvat, kui Eestimaal ringi käin. Nii panengi siia ühe netist leitud pildi. Mis pole ka õudne, aga mingis mõttes iseloomustab juhtunut.

Kõige loomuliku, ilusa ja ka kurvastava kõrval on meil aga üks suur tõrvatünn. Mõtlesin, kes sellest üldse kirjutada, aga usun, et pean siiski ausalt välja ütlema. Raamat loetud ja aeg magama minna, seda on hea muidugi teleka saatel teha. Lülitan ta tööle ja .... külmavärinad käivad sekunditega üle kogu keha! Dokfilm, mida kõvasti reklaamitakse, meie kõigi poolt armastatud inimesest. On ikka nii või? Nii võltsi inimest ei saa ma kuidagi armastada! Muidugi on ta "armastatud" sallijate ehk feministide ja muude äärmuslaste poolt! Kui pühadeuserüvetus tundus üks saade kord siis, kui tõelise eeskuju kõrvale oli Ööülikooli toodud seesama võlts inimene ja ülimalt kurb oli vaadata, kuidas inimene ei oska mitte millestki rääkida, aga püüab olla keegi. Keegi, kes ta ei ole ja nii erudeeritud inimese kõrval paistis see eriti välja! Ei jäänud mul muud üle, kui esimesele vähegi vaadatavale saatele ümber lülitada! Ja mis veel olulisem, ei olnud mina ainuke, kes õudust tundis. Heades inimestes tundubki selline võlts ja täispuhutud "inglike" külmavärinaid ja õudust tekitavat.  Aga küllap saame teda ka lähiajal näha ja kuulda söögi alla ja söögi peale...
Quo vadis, Eestimaa?

 
Ja eraldagu sellisest õõvastavast midagi ilusat meist seegi pilt. Et saada aru - tõeline õrnus peitub milleski muus. Ning inimesi, kes õrnust ja hellust vajavad ja väärt on, need on hoopis teised inimesed. Need, kes erinevalt "sallijatest" teavad, mis on armastus!

 
Sain kogusse ka 1 schilingi ehk soliduse Leedu-Poola kandist, kuningas Sigismundi ajast. Ühe jätangi, peaks olema aastast 1595 ja väga heas seisus, teised müün maha.


Muidugi jätkan spordi vaatamist, on kahju, et meie mehed ja naised laskesuusas annavad kergeid sähvatusi, kuid lõpptulemusena on ikka kurb tunne. Pigem. Kuid see-eest võib midagi head tulla mujalt, mis igal juhul väga rõõmustav! MEIE Aleksander Selevko võitis iluuisutamise EM-il hõbemedali! Vaatan seda ala harva, aga tema vabakava oli tõepoolest nauditav, puhas, hingega oli mees täiesti oma esinemises sees.
Kuid seda, et tegu MEIE mehega, räägiti juba mitu päeva varem. Olen sellega nõus, olgugi, et tegu siia rännanuga (vanematega). Aleksander on elanud aga Eestimaal sünnist saati ja temasarnaseid on ju väga palju. Kuid samal ajal MEIE (?) poliitikud on pidevalt vaid rääkinud integratsioonist, kühveldanud sellesse (kelle taskusse?) hulga raha ja tulemus? Suures osas on teised meie võõrkeelsed inimesed siiani pigem Kremli viies kolonn, kirudes, kuidas jaksavad ja lootes, et "küll Putin tuleb teid, fashiste paika panema"!? Mitte üks poliitik ei julge öelda, miks endiselt on ETV+ kui eraldi kanal olemas, miks ei ole need saatejuhid hoopis ETV-s koos oma külalistega ehk siis MEIE külalistega? Miks Kohv+ saatejuhid ei ole Terevisioonis koos praeguse tiimiga? Need, kes annavad selles saates (ja teisteski) intervjuusid, räägivad oma tegemistest jne, ei ole MEIE? Või miks siis MEID ei tohi näidata venekeelsele osale elanikkonnast?
ETV loomulikult on kallutatud ja seal võimutsevad "sallijatest" äärmuslased, kes nii pisaratest nõretavalt räägivad võrdsusest, vähemustest jm, aga .... On sisult võltsid?


Talvel vajame me siin lauale ikka midagi tahedat, veganlus on naljanumber. Mulle piisab ikka millestki lihtsast ja nostalgiaklassika on see kindlasti, mis sobib. Viinerid, mitte rakverekad vaid retro, päris viineri moodi Mulgi Karnilt ning muu klassika sinna juurde! - oih, vist liiga suure portsu sõin.
Muide, vanalinnas jäi kaks kohta silma, kuhu võiks ehk mõnikord lõunale minna. Üks on BogaPott.

 
Eesti toidud ja üsna head hinnad tundusid.
Teine aga kohe Nunne tänava alguses Balti jaamast minnes.
 

 Ja teine siis Nunne Õllekoda.

Talv aga jätkub. Postitasin Kalamaja gruppi paar pilti hiljuti, kus siis näha, kuidas kõnniteed välja näevad ning küsisin otse, et kas Kalamajas mehed on välja surnud? Üks kommer kobises midagi, et "peale kaebamine taas au sees ja pol sinu õigus näpuga näidata...". Kirjaoskus tundus nadi olema tal küll, aga muidugi kõva mees! Krt, iga inimese panus puhtamatesse kõnniteedesse võib ära hoida kellegi kukkumise! Ja kukkumine võib vahel olla ränk - vigastused ning pikaajalised mõjud hiljemgi ka siis, kui vaid paistetuste ja sinikatega pääsed!
Telekas oli ka mingi kanal 2 saade tallinnast, sh kõnniteedest, aga poliitikud küündivad vaid arutama, milline "mudel" Tallinnas sobiks! Kõnniteede koristus 100% linnale, kojamehed lisaks tehnikale alaliselt tööle ja asi ants!

Muidugi on muresid ka maanteedel ja tänavatel, sest nagu hiljutine suur avarii näitas, ei osata mõelda ja see käib vist üsna paljude juhtide kohta. Praegugi, kui Laagri kandis kiirus väiksem, on pikivahe hoidmine ikka väga viletsal tasemel!
Ühel päeval aga tulin turult ja kuna me ristmikul ülekäigud kahel pool, siis teisel inimene ületas, suur raske veok ootas ja siis kiirendas, kui mina teisel ülekäigul olin. Tee oli üsna libe ja oleks ma kukkunud... Päris jube siiani mõelda, kuidas too veok kiirendas, juht arvestas, et ma nagunii jõuan enne üle ja tal oligi vist seetõttu pedaal põrandast läbi!!! Idioot või? Aga KUI inimene EI JÕUA ÜLE vaid LIBASTUBKI??? Kolp ratastega all puruks nagu munakoor?

 
Siin aga võinuks juba ammu olla trepistik, pingid ja otsepääs jaama tagant 4. tee perroonile. EVR ütleb: Lakkuge panni!






 
Rongi saabumine hilineb? Ekraanil see kajastub? Ei, Eesti Raudtee arvates on tegu saladusega, mida ei tohi müütiliste vaenlaste hirmus avaldada...

 
Tallinna värvid ja peeglid.


 
On ruumi ka Tallinnas stendide jaoks, aga nagu Eesti Raudteegi, ei saada siin kuidagi tagada stendidel ka sõiduplaanid jm infot. Raudteel on see küll rohkem Elroni süü, sest ime küll, EVR on suutnud nüüd rohkem kui ühe stendi paigaldada! Tublid, ei läinudki rohkem kui natuke üle 10 aasta!!! Elronil näiteks kulub vast 50 aastat? Tallinna linnal kah?






 
 Kui rong saabub ühel suunalt ja kohe-kohe väljub teine hoopis teise suunda, siis ka juba aastaid ei saa ümber istuda. Sest pole ikka veel perroone Lillekülas ja EVR ei suuda reguleerida asju nii, et need rongid oleks vähemalt kõrvuti teedel! Mannetud ikka tõesti...

 
Oli vaja ette võtta pimeduses tee Kolme Sibulasse. See asub tondilinnas! Tegelikult muidugi tonte polnud, aga pildistada oli huvitav neid kõrghooneid sünkjas öös.




 
Kolm Sibulat tundub väga kallis koht, aga toidud olid ka väga head. Minu jaoks ehk taas liiga võõramaiselt vürtsidega tehtud, kuid vahelduseks igal juhul saab rahule jääda. Tööandja n.ö. jõulöupidu, mis väga kurva sündmuuse pärast jäi ära Mäetaguse Spas oli siis asendatud toreda õhtusöögiga.






















 
Tallinna tuvihotell? Miks hoitakse tunnelit avatuna?

 
Tallinna linn demonstreerib tänavapuhastustehnikat? 

Vaatasin dokfilmi "Valgele Mäele", Katrin Merisalult. Mägedest muidugi. Ma pole kunagi mägironjaid suutnud päriselt mõista, aga mõistan nende iha ja igatsust millegi ületamise järele. Muidugi mängib vaadates rolli ka minu kõrgusekartus ja nii paljud kaadrid hirmutavad. Ja ei taha ju kuidagi kellelegi halba, natuke sismast hirmu tundsin ka siis kui juttu oli kadunud m'ägironijast Allanist. Kõik lõppes hästi! Vaated muidugi on selleski filmis imelised1 Väga tugevad inimesed, sügav kummardus!


 
No ma ei tea.... Trammiliin nr 6 pandi kinni ja asendati 5-ga. Oli see ikka hea mõte? Kindlasti tänu sellele saab üht-teist säästa ja see pole iseenesest paha mõte. Kuid kasutajate mugavus? Teisel pool viadukti asub ju üsna suure külastatavusega Magdaleena haigla ja et sinna oma muredega suunduvad inimesed peaks ümber istuma? Ka Tondile rongile minna oleks ju parem kui trammiliiklus tihedam? Igatahes minu katsetused ümberistumisega (sellega, mida FB-s üks "kõige-kõigetipplogistik" nimetab mugavaks ja kiireks) ei ole teps mitte meeldivad! Seda enam, et ega peatustes pole ka mingeid ootetingimusi. Jah, pole halba ilma, on vale riietus, öeldakse, kuid siiski on see ebamugav ja ajakulukas pealegi. Ainult automaksu mittemaksta tahtvad autoomanikud peavad saama miljonite eest mõneminutilisi ajavõite?

 
Minnes ma aga ümberistumisest loobusin ja otsustasin üle viadukti jala minna, nii saab ka vahvaid pilte teha. Muidugi tasuks minna ka trammimuuseumi külastama ja ehk lähipäevil seda teengi.


 
Ajahambast puretud paekivihooned, nii trammi- kui rongidepoo on muidugi pildistamist väärt. Mis sest, et neid pilte saab teha läbi rohepealinna bläki - raiskava sõiduteede valgustuspostide. Ei paista isegi pisimatki päikesekiirt, et maksumaksja raha peal laiavad linnaisad plaaniks midagi muuta!





 
Ahjaa, ka Lillekülas linnaisad vahel pritsivad sülge, aga ei tee midagi perroonide kiireks ehitamiseks. Ma ei saanudki hiljuti aru, kas üks teine "asjatundja" FB-s mõtles tõsiselt, et lääne- ja idasuuna vaheliseks ümberistumiseks Lillekülas sobivat Kitseküla. Sama vähe ÜT sõitev ja nägev nagu linnaisad? No ei mõista ma sellist suhtumist ja arusaama, töötegemisest rääkimata. Ja hullem ju, et see aina jätkub ja kestab!?




 
Tagasi tulles aga plaanisin ümber istuda Hobujaamas, et seal ikkagi 2 trammiliini, mis Baltisse suunduvad. Ootasin ligi 10 minutit!  Muide, millegipärast raiskavad trammid ka üsna ilgelt aega, seistes isegi lubava fooritulega ristmiku taga, enne kui Hobujaama peatusesse jõuavad.  Ehk peaks sõidugraafikuid kiiremaks tegema, et ei saaks nii uimerdada?




 
Teisel päeval jälle sama lugu, kui pidin Lasnamäele sõitma. Siin aga vähemalt ümberistumiseks läbitav vahemaa väga väike, iseasi, kui kaua peab ootama. Liinide ühildamine näitas, kui VÄGA mõttekas see on ja taas linnaisad on uinunud...
Ahjaa, vahel ärkavad ja siis pobisevad läbi une, et " Kose kandi inimesed saavad ka nii hakkama, kuskil ikka ümber istuvad...". Ainult, et milleks seda jama korraldada neile, kel läbi kesklinna ongi ainult üks bussiliin valida ja see jätkuvalt sõidab teist kaudu? Sealt, kua ka sõitjaid hoopis vähem. Või selles ongi asi, on hirm, et niigi täis 8. liini bussid veel rohkem silgutünniks muutuvad?

 
Ja Hobujaamast edasisõitvad trammid seisavad jälle ja veel ja kõikjal...
Ometi piisaks ju nupust trammi juhtimispuldil, mis foori rohepealinnas roheliseks muudaks ja autod seisma paneks?

 
Mitu bussiliini Hobujaama läbivad? Neid peaaegu polegi?


 
Nii polegi ime, et kesklinnas on buss sisuliselt ilma reisijateta! Normaalne? Oleks 51 alustanud Mustamäelt või kasvõi Koplist, oleks ju pilt hoopis teine?

 
Lasnamäe oleks huvitav kevadel veidi pikemalt kolada. Veel on väga palju lagedaid alasi, kus pole mitte midagi. Pole maju, aga pole ka loodust! Mis saab tulevikus? Kas rohkelt rohealasid või hoopis kõikjal majakarbid? Puid siin-seal on siiski istutatud, selle eest saab linna ka veidi kiitagi, aga kas ei peaks loodust hoidma rohkemgi?


 
Kui aga Tallinnas ühistranspordiga on asjad halvasti või vähemalt paremaks muutuvad teosammul (Keskerakonna uus lööklause - Teeme Tigu!), siis seda enam võiks midagi muuta?
Kui on vaja ratast remontida või hooldada, siis saan soovitada eelkõige Velomarketit Lasnamäel. Ja kui ratas vähegi töökorras, pole Tallinnas ka probleemi mujalt sinnani sõita.
Muidugi võib ju ka (uue) ratta osta? Auto on ja muutub aina enam luksuseks, rattaga saab aga hoopis uue pildi meid ümbritsevast ja ehk uued arusaamadki!?
 
Muidugi võiks ka Kõlvart, Svet jt mõelda ratta muretsemisele? Kui ÜT kasutada ei taha ja selle puudustest ei saagi nii mingit aimu olema, siis ehk püüaks elukeskkonnast linnas kaherattalise seljas pilti ette saada? Või kui muretsete rattasõidu oskuse pärast, ostke kastikas, saate ka tööasju vedada! Kuni nännini enne valimisi välja, siis hakkab ju taas ustele koputamise aeg!? (Sotsid näitavad ennast rattasõbralikena, aga nad on pigem toslemid, kes räägivad, aga ei tee)






 
Pidin ka ümber istuma ja tegin seda siin. Tõsi, 8. liini bussi polnud samuti mugav oodata. Peatus, kus ruumi korraliku, ilmastiku eest kaitseva ootekoja ehitamiseks küll ja veel, on tavaline reklaamiputka. Ometi, ka selle ilmaga istunuks veidi varjus ja vaatanud mäslevat merd. Aga ei taha ju, kui ilm vastik, kohviautomaati pole...
Muidu ma jäänuks küll sellisesse osaliselt klaasseintega kotta vaatama. Vaatama merd.



 
Ringi liikuda oli siin siiski üsna ohtlik, jalad käisid all vahepeal siuh ja säuh ning ega siin ka taas külma saabudes pole muud kui liuväli. Kas Reidi tee promenaadi tehes ikka räägiti selle muutmisest talviti liuväljaks?

 
Tallinn, mu Tallinn, sa postide linn... seda vist siiski ei tahaks vaadata...








 






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar