Blogiarhiiv

pühapäev, 16. oktoober 2022

Tuljaku jt seened ning kas kesklinnal on peremees?

 

 
Eile saadeti mulle pildid ilusatest seenepuntidest, mis Tallinnas Tuljaku ukse ees kasvasid. Peaaegu ukse ees. Muru, mõned tava- ja hõbekuused. Ilusad pildid ja mina viletsa määrajana püüdsin siis ka midagi "avastada". Ei jõudnud muuni kui mittesöödavad soomusmamplid, aga värv ajas segadusse.
Olen ikka igavesti laisk, ei viitsi kuidagi õue kooserdada, aga kui juba kohal, siis oli tahe pikalt jalutada! Üksiti ühendasin käigu bussiliinide vaatlusega.







 
Ja kui juba väljas olen, siis pildistan kõike. Sügisvärve, haha. Tegelikult meeldivad hooned ja isegi postid ja märgid vahel. Mitmekesisus.

 
Linna ÜT vajab kõvasti ümberkorraldusi ja esmalt muuta kõik ja kõigile busside puhul tasuta sõiduks. Et mitte kulutada piletisüsteemi ülalpidamiseks, bussijuhtide tööaja raiskamiseks ja sõitu aeglustavale toimingule.
Tulumaksuvaba miinimumi peaks veel tõstma ja tulumaks ise 25%-ni. Kaudselt oleks see ka automaks! Liinivõrgu puhul on esmatähtis siduda liinid kokku, nii maakonna- kui linnaliinid. Kui ametnikud vaevuks ise sõitma ÜT, siis nad näeksid, et suure osa Balti jaama liinide puhul on sõitjad enamasti alates kesklinnast. Seega peaks liinid suunduma osalt keslinnast otse edasi, osalt Balti jaama kaudu. Kasutasin Tammneeme liini 115 ja peale minu oli vaid paar sõitjat. Kui see aga pikendada Tabasaluni? Või ka Koplini? Kas mitte ei teki siin võimalus sõita Koplist või tabasalust mitte ainult Balti jaama või kesklinna nagu täna vaid ka Lauluväljakuni vm peatuseni? Kes julgeb väita, et see ei pane rohkem inimesi bussidega sõitma?


 
Täna küll pühapäev, aga seda enam olidki enamus Balti jaama saabuvaid busse tühjad. Samal ajal võib olla üsna kindel, et paljud inimesed tahaks LÄBI linnasüdame sõita.


 
Kesklinnast aga tuligi bussile kaks korda rohkem sõitjaid. Pilet, 1 euro Lillepaviljonini, ei löö harva sõites maha, aga milleks see vajalik on? Et piletiaparaadi kulusid maksta?
Ja tahtsingi otse sõita, sest miks peaks sõitma olulises ja tähtsas suunas ümberistumisega?






 
Väga äge ja lisaks ka "õiglane". Möödamineja, kes ei tea, saab menüü ära vaadata juba ENNE restorani lähedalegi minekut.

 
Jõudsingi kohale. Siin olid ka mõned soomustindikud.

 
Pilt 1.
 
Fotokaekraanilt ei saagi alati aru, kas pilt terav, aga jätan siiski ka esimese pildi alles. Vaat kuidas tehnika võib automaatrezhiimil värve muuta! Ka mul aparaat hiljem teiste puhul kippus seda tegema. Värvivahe on ju tegelikult üüratu neil piltidel. Küll aga püüdsin teha pilte nii nagu määramiseks vaja, koos alakülje ja jalaga. 

Tegu siis ikkagi soomusmampliga, kes ei ole söögiseen, võib põhjustada mürgitust, eriti alkoholiga.

 
2.

 
3. 

 
Aga tõepoolest olid seal rohu sees rohkem peidus ka teised seened.
 
(Uku ja Kädi määrasid seenegrupis mürgiseks seeneks - haisvaks harisirmikuks (Lepiota cristata).
 
4.

 
5. 
 
Ja mõistan vägagi inimesi, kes uuesti ja uuesti soovivad veenduda ja postitavad seenegruppi pilte, mis sest, et tippajal tavavahelike vm seente pilte ühel päeval isegi üle 10. Sest need on NENDE ENDI poolt nähtud seente pildid ja seened varieeruvad nii et teiste piltide puhul on raske saada kindlustunnet. Olgu pildid nii head kui tahes.

 
6.

 
7. Veel üks soomustindik, nagu üksik vahimees rohus.





 
Vist viupart.



 
Kilukarbi etikett teise nurga alt.




 
Mänguväljaku ehitamine. Tore!








 
Et nii vast ongi teema põnevam ja mitmekesisem, siis jätsingi pildid siia kokku, seentest majadeni.
Aga kas kesklinnal on siis peremees ehk et LOV-il on peremehetunne? Kas nüüdse ehituse juures parandatakse viga ja tekitatakse siia vähemalt üksainuski joogiveekraan? Torustik siia ju tuleb? Tegelikkuses olen üsna kindel, et siin vaid unistatakse Tallinna kui Eurorohepealinna 2023 loorberitest, mitte ei tegutseta selle nimel! Puud jm on üks asi, aga kui juba tänavu hoobeldakse mõnekümne veekraaniga Tallinnas selle projekti raames, aga MITTE ÜHTKI juurde ei tekitatud, siis ... on tegu jutupaunikute, mitte hoolivate inimestega. Ehk ametnikega. Hoolimatud inimeste ja keskkonna vastu. 

Kirjutasin Kesklinna LOV-ile:

Kas selle mänguväljaku rajamise raames parandatakse ka vead ja tekitatakse joogiveekraanid? Rohepealinn?
Ja teiseks, mis puidust on need erinevad rajatised? Kas neid plaaniti ka üleimmutada, nagu materjal ette näeb või lihtsalt unustati?

Autor
Tallinna Kesklinna Valitsus
Neeme Sihv, missuguseid vigu te silmas peate?
Joogiveekraan on läheduses täitsa olemas – Russaslka monumendi juures.
Kui peate silmas rannas olevaid rajatisi, siis need on tehtud Siberi lehisest ning seda ei immutata.
Taskupark on kenasti immutatud.
  • Meeldib
  • Neeme Sihv
    Tallinna Kesklinna Valitsus tänan. Sellest kraanist pole paljudel aimugi. Kas viidad juhatavad mujalt?
    Kui mugav on mänguväljakult lastevanematel minna kraani teadmata suunas otsima? Kas konteinertualeti juurde ei saa kraani välja tuua?
    Tore teada, et tegu lehisepuiduga, kuigi piltidel olevat puitrajatised väga optimistlikud välja ei näinud.
    • Meeldib
  • Autor
    Tallinna Kesklinna Valitsus
    Neeme Sihv, oleme korduvalt kommunikeerinud kraanide asukohti, on olemas ka kaart: https://gis.tallinn.ee/.../apps/webappviewer/index.html....
    Praegu ei ole planeeritud lisakraanide rajamist.
    ArcGIS Web Application
    GIS.TALLINN.EE
    ArcGIS Web Application
    ArcGIS Web Application
    • Meeldib
  • Neeme Sihv
    Tallinna Kesklinna Valitsus olen korduvalt küsinud, kas Rohepealinn 2023 Tallinnas piisab mõnekümnest kraanist?
    Isegi mõnesajast ei piisa! See, et te tööga hakkama ei saa, ei ole normaalne! Kui palju ainuüksi koroona puhul räägitakse kätepesu vajalikkusest? Kuum suvigi meelest läinud? Ja korduvalt olen küsinud, kas ja kuidas peaks lapsevanemad need kraanid üles leidma?
    Kultuuriruumis ei pea lastega koos ninapidi nutikas olema, vaid vee, WC jm asjade tarbeks on viidad! Ning objektid ise kauni kujundusega silmatorkavad!?

Kõik oleks justnagu loogiline? Aga no ei ole, ühestki otsast ei ole! Et puit on siberi lehis, on muidugi oluline info ja seda peetakse tõesti pikaajaliselt kestvaks ilma immutuseta. Võib olla tõesti kauemgi kui kuusepuit nõuete järgi immutades?

Aga millest meil ametiasutused lähtuvad? Kas näiteks kirjale vastajad (või ka asutuse FB lehe anonüümne vastaja) lähtub oma maailmavaadetset? Et kuigi Keskerakond ja tegelikult ka riik  on otsustanud, et joogivee kättesaadavust tuleb parandada ja seda käsib isegi EL-i määrus, siis KEEGI otsustab, et kõike on piisavalt? Kuigi ISE (Ise tähendab siinkohal taas ametnikke, poliitikuid, erakond jt) juba mitu aastat pressiti peale vaktsiiine, maske, käte pesemist, siis ikkagi on kõike piisavalt? Kuigi Keskerakond ja üldse räägivad rohepöördest ja vähem plasti kasutamisest ehk jäätmete tekitamisest, siis ikkagi on veekraane piisavalt? Või siis hoolitakse lastest ehk peredest, aga ei saada aru, mida hoolimine tähendab? Ehk et paigaldatakse konteinertualett (tõsiselt tänud selle eest ja paljud kindlasti tänulikud), aga sellest veekraani väljatoomine on ülejõukäiv elik mõttetu? Ehk et kulutatakse laste, perede ehk kõigi raha Euroopa Rohepealinnana enese upitamiseks ja erakonna propageerimiseks, aga ... ikka on kraane piisavalt?
MINA EI TEE OMA TÖÖD KUNAGI NIIMOODI!




 
Põhiline peremehe olemasolu küsimus tekib aga alati just puitrajatiste juures. Väljanägemine on selline, et mõne aasta pärast on need kallid asjad mädanenud? Sest ei ole kordagi ÜLEIMMUTATUD ega KAVATSETAGI SEDA TEHA? Selline suhtumine näitabki, kas tegu on peremehetundega või niisama hampelmannidega, maksumaksja tasku najal...












 
Väga lahe, kuidas haavad püüavad siin oma "kampa" elus hoida.

 
Haljastust siin aga on, kuigi võiks rohkemgi olla. Aga üsna ilus, eriti nüüd sügisesel ajal ja see käib ka madalhaljastuse kohta.









 
Ka põõsaste ja heina varjus olev puit mädaneb.




 
8.
 
Jalutasin edasi ja mõtlesin pargitukast läbi minna, et kui juba seeni pildistan, siis ehk elian sealt veel mõned. Ja nagu oleks ära sõnunud, nägin tervet "merd" seeni multshil.

 
9. 
 
Kas tegu mingite kollanuttidega?

 
10.

 
11.

 
12. Mõni suurem ka juba lõhenenud. On see mingil moel sälk-kollanuti tunnus?

 
13. 

Igal juhul on siinkohal tegu väga iseloomuliku näitega seente tundmisest.
Suits-kollanutt pidavat olema väärt söögiseen, sälk-kollanutt tekitab mürgitust, tellispunane kollanutt on nii ja naa - keegi sööb, aga siiski peetakse nõrgalt mürgiseks. Sarnased on (või paljude jaoks tunduvad) söödav kännumampel ning surmavalt mürgine jahutanuk!
Segi aetakse (seenegrupis ilmnenud pikaajalise kogemuse järgi) väga erinevaid seeneliike ja minagi pole hea määraja, sp tarvitan vaid neid, mida tunnen. Linnast nagunii ei korja, vaid pildistan naudinguks.

Ning korduvalt on mükoloogid hoiatanud ka seenegrupis, et fotode järgi on paljusid liike keeruline või lausa võimatu määrata. Vaja on pealt- ja altvaadet, jalga, mulda jäävat "otsa", lõhna ja ehk ka maitset. Nii ei olegi praeguseks kindel, kas piltidel ja sllele põõsaplatsil siis sälk-kollanutt või tellispunane kollanutt. Või hoopis mõlemad? Ilusad aga kindlasti. 
 
Kindlasti võiks aga olema sellises kohas ehk üleval eesti- ja ingliskeelsed hoiatustahvlid, mis hoiataks linna- ja tundmatute seente korjamise  eest!? Ning ka selle eest, et siin jälgitaks hoolega lapsi, sest neilgi kipub olema komme palju asju suhu pista. Ma võin eksida, aga mulle tundus, et kohati on seeni neil platsidel isegi "kõrvaldatud", jälgede järgi multshil. Aga äkki hoopis korjatud?

Allpool oli veel paar pilti neistsamadest, kui tuli meelde ka nuusutada ja tagasi läksin.
Pildid 20 ja 21.


 
14. Lähtuvad need seened siis eelkõige multshist, sest põõsaid on erinevatel laikudel erinevat liiki.



 
15.
 
Nüüd hakkasin neid multshiga laike hoolikamalt vaatama. Ja mõned edasi olid juba sellised.
Kännumampel (Allar Antson, aitäh)

 
16.

 



 
17.
 
Jäidki lähipildid puutüvelt udusevõitu.

 
18.

 
19.







 
Hõbepajud on siin muidugi üsna võimsad ja imposantsed.


 
Plaanisin bussi peale minna, aga siit bussid Balti jaamani ei sõita, pea kõik vaid Virusse või Hobujaama. Absurd missugune ja suuresti ka maakonnaliine dubleerides.
 
Kas aga siin (peatus Reidi tee) liini 66 ei näitagi? Buss ju peatub siin? Vaatan peatus.ee, aga ei peatud, Reidi tee bussipeatus ju hoopis eemal. Miks ma arvasin, et see on Reidi tee peatus, tegelikult hoopis J. Poska. Ise sassis...






 
20. 

Läksin veel kord tagasi eelmisesse kohta, et seened ka üle nuusutada. Ei midagi, tavaline seenelõhn. Või kõdu.
Kindlat liigimäärangut ei ole!

 
21. osa neist olid ka tumedamaks tõmbunud.

 
22.
 
Leidsin veel kedagi.

 
23. 
Allari arvates üks nigerikest.

 
24. Ja veel kedagi teistmoodi? 

Keegi pisiservikutest (Allar).

 
25.



 
26.
 
Lihheniseerunud seeni leiab ka noortelt haabadelt.  Korpsamblik ehk Harilik seinakorp. (Uku Praks ja Kädi Anneli).

 
27.

 
28.


 
Jõudsin mõelda jälle, et huvitaval kombel ühelgi hõbepajul midagi ei paista.

 
29.
 
Ja ennäe, ongi! Vana vääveltorik?

 
30. Isegi "lilleke" leidus. Mingi lauk? Kõrval aga taas uued seened.
(Valge) psatürell, arvas Allar.
 
 
31.

 
Natuke pildile ka lihtsalt sügist.



 
32.
 
Nüüd piilusin juba tihedamasse põõsastikku.

 
33.

 
34.

 
35.



 
36.

 
37.




 
38.


 
39.




 
40.

 
41. 
 
On need seened, limakud või samblikud või hoopis mingi inimtekkeline sodi ühe hõbepaju all?
 

 

 
Lihtsalt värve.





 
42.
 
Vaatasin, et ohoo, mingid valged nöpsikud ja siis sain aru, et lumemarjad....

 
43. Aga veel ühes põõsastikus, multshil, oli üksik valge seeneke, õrn ja lagunes kohe, kui ümber pöörasin.

 
44.

 
45. Alakülg.




 
Uhked ja üsna head tablood, aga .... nagu oligi karta, maakonnaliine ei kajasta! Ja ei näinud nende plaane paberil ka mitte kuskil. Linnaliinid paberil olid muidugi ERALDI POSTI KÜLJES. MIKS EI SAA NEID OOTEPAVILJONI KOKKU KOONDADA???



 
Maakonnaliinide puhul tuleb aga endal käpp püsti ajada, muidu ei pruugi nad peatudagi.



 
Veel sügisvävide kirevust.






 

 

 

 



2 kommentaari:

  1. Päris palju sälk-kollanutte...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud!
      Üks plats oli ja keskit kõvasti täis, muud pigem üksikud. Mükoloogid pakkusidki enim just seda määrangut, aga 100% kindlust ei anna ükski pilt. Kuigi püüdsin parimat, just tänu õpetustele seenegrupis. Ja endalgi ju väike põnevus, mitte ainult liigimäärangu vaid ka hea pildi saavutamise püüdmiseks.

      Kustuta