Blogiarhiiv

teisipäev, 22. august 2023

Puhkuseliigud Vana-Kalamaja tandril ja...

 

 
Ärgatud. Kui vahel magaks lõunani, siis vahel on uni läinud ja tahaks midagi head! Võimalusi on erinevaid, oluline on ka viitsimine ennast üles ajada. Kui aga energiat tuleb justkui eimillestki või siiski millestki, siis pole ka muret! Siiski, pikemaid kolamisi vist jääbki tasapisi harvemaks, mida aeg edasi ja ega puhkamine siin Eestimaal odavamaks ka ei lähe, eestlane pigem keevitab otsa kuidas jaksab! Mõtlemata, et igal keevitamisel on kaks otsa ja ... hea kui teenid nagu varem. Küll siis pead vähenevaid külalisi kompenseerima veel kirvema hinnaga. Aga eks näis, täna igatahes tiksuks niisama natuke ringi.
 
 
Ja otsisingi ka turul midagi head, mõtlesin isegi kas võtta midagi maitsvat, näiteks lepasuitsukrevette? Aga....





 
... Sellist ilu nähes on parem võtta paar lilleõit. Kõhtu ei toida, aga meeli küll!


 
Kõik pole aga ilus mis hiilgab. Ehk pole kuld. Üks Kalamaja rohelisi, Gilleke Kopamees korduvalt muretsenud kivirohkuse ja roheluse vähesuse pärast. Eilegi lugesin midagi selle kohta. Ja kuigi vaatama minnes uuel "promenaadil" on olukord natuke parem kui võinuks olla, siis selgelt on just roheluse osas kõvasti altlatilimbot tehtud. Seda ka siis Balti jaama taga. Miks krt on mingid kastid ilusamad kui puud-põõsad rohelisel mutulapil? Valgustid võivad olla ka seal veel ilusamad?
Ja kuidas siia midagi üldse istutada? Kommunikatsioonid, sh kaablid pidid ju mitte sobima haljastusega?


 
Rohepealinn.

 
Tramm viib sadamasse, rong ei vii! Kuigi see pidanuks enne portorollosid jm olema prioriteet ära otsustada, polnud see linnapoliitikute jaoks nii oluline kui kulukas trammiliin.

 
Veidi räägitud ka sellest majast, nii mõnigi arvas, et väärinuks renoveerimist. Mul pole aga siiani kindlat seisukohta. Kuigi peale ekskavaatorit mingit karpi siia ei tahaks!


 
Mõnel pool siiski on rohelust!


 
Et siis viitsimist oli, läksingi jalutama. Avamispidustusteni veel veidi aega, antakse viimast lihvi. Ütlen kohe ära, et jalakäijatele parema keskkonna loomine on minu jaoks siin pluss. See tähendab ka puhtamat õhku elanikele. Küll aga rohelust ON vähem kui võinuks ja pidanuks ning kohati saab olema probleeme kaubatoomisega või suuremate autodega jõudmisega sinna kuhu vaja. Raudpolt!

Ootan põnevusega siin lindilõikamist ka ses suhtes, et tahan pimedal augustiõhtul minna vaatama, mis ühe minu lemmikteemaga saab. Teada on, et linn läks siin kergema vastupanu teed ja kallim ning koledam lahendus ehk postid ja traadid valgustuse jaoks siin jääb. Tegelikult peaks raiskamise eest ametnikke karistama, eriti rohepealinnas, aga nagu selgitab Kalamaja Koomik-Kodanikuaktivist, on olemas seadused ja paragrahvid, mis on pühad! Muide, ta ei suutnud ilma nendeta isegi vastata küsimusele, kus ikkagi on selle tänava 4 planeeritud joogiveekraani. Võiks postitada talle mõne kraani pildi, aga kardan, et see oleks nagu uus aiavärav...



Siis ikkagi saab ja nii saab kauba tuua?

 
Üks maja on aga saanud jälle väga ilusaks! Tubli omanik ja tublid töömehed!

 
Aga esimese hurraga vaatasin, et näed, haruldane omanik, lasknud isegi mingid valgustid seintele panna. Kuigi na imelikud tundusid, et on ju ilusamaid...  Peale hetke aga juubeldustunnet kauaks siiski ei olnud, sest need ju hoopis ventilatsioon. Aga ka allasuunatud valgustitest siin tõenäoliselt piisaks, et kõnnitee ära valgustada ja ilus visuaalne mulje jätta.

 
Nohjah. Päris õiget muljet ei saa muidugi enne, kui kõik suureks kasvanud, kui ikka kasvavad. Aga varjulisust? Hapniku tootmist?
 
Küll aga hakkab vihmavesi vähemalt mullale voolama, loodetavasti siiski mitte mullaga suure saju korral kanalisatsiooni!?

 
Ka siin (ma ei tea, kille või kelle nimega see väljak ristitakse) ju midagi on. Rohkem kui enelasepõõsas, aga vähem kui puud? Mis liiki või sorti pihlakatega tegu? Ja üks väga oluline küsimus, kas ja kuidas tekitatakse varjulisust osadegi pinkide puhul?
Igatahes parem kui mitte midagi, aga halvem kui parkväljak.

 
- 20%.

 
Vaatasin ja pildistasin neid vitsasid erineva nurga alt. Ehk siiski võinuks olla ka 2-3 puudki?

 
Visuaalselt siin tänaval päästab linnaisasid see, et osa vanu puid alles ja nii jääb veidi petlik mulje, et aina rohkem püüeldaksegi rohepealinna poole! Kui aga siin mõne aeg saab täis, pistetakse mulda jälle üks vits? Ehk et tulevik igal juhul vähemrohelisem?
Ma ei saa midagi parata, hindan rohelust ja natuke isegi enda tervise pärast. Kuigi enamus vanu puid siin elavad mind kahtlemata üle. Seega siiski muretsen ka teiste tervise pärast ju!?




 
Töömehed jätkavad.

 
Aga kuhugi serva ikkagi istutatakse siis mõni puu? Linnaisade poolt oleks aus siiski üles täheldada kui palju mingit liiki puid istutati juurde!?

 
Kalamajalastele soovitaks aga üht - VÕTKE KÄTTE JA PAIGALDAGE OMA MAJADELE, AEDADELE JA VÄRAVATELE ILUSAD JA SOBIVAD VALGUSTID, VALGUSTAGE OMA ÕU JA SÕPRADELE KÕNNITEE NING PÖÖRDUGE LINNA POOLE PALVEGA ASENDADA VALGUSTUSPOSTID PUUDEGA!


 
Postiarmastajad, mai ass...

 
 
Sellisel puhul on alati peaküsimus - miks mitte mingil juhul ei tohi olla varju päikese või vihma eest?

 
Puhas nauding!


 
Esimesena peaks valgusti(d) üles saama siinse maja omanik - juhe juba ootel!

 
Ka see, et maja ja kõnnitee vahel muruala, ei segaks sobivate valgustite leidmist! Ja hea valgusti võib ju valgustada üsna laia ala, nii et piisab ukse juurde ja maja nurkadesse.

 
Post või tüvi, selles on küsimus!

 
Muidugi peab arvestama sellega, et talvel puid lumevaaludesse ei maetaks...




 
Kalamaja kui noorte lapsevanemate paradiis?

 
Kaugemale ma ei läinud. Ja hea teada, et siin, kalamaja vist parimas kohvikus/pagarikojas ollakse valmis uued lauad ja toolid välja tooma. 1. septembrini pole kaua jäänud, väga hea koht kohvitamiseks ja hea hinnaga väga maitsvad pirukad ning koogid! Muidugi võiks lisaks Rõngu mahlale olla veelgi päris mahlasid! Või mahlajooki rabarberi-, maasika-, leedriõie- jm siirupitest!

 
Tublisid inimesi Kalamajas igatahes on!





 
Hm, huvitav, kas uued plakatisambad likvideerivad siin ka selle kombe?











 
Ma poleks arvanud, et miski selline mulle meeldida võib! Nagu natuke mõrudam shokolaadijäätis, umbes nii olemuselt.


 
Et ongi Vasula Aed ploomid järsku pea 3x odavamad kui teisal letis?

 
Nüüd olen aga selle ära teeninud. Või peaks muretsema mugava tugitooli mõnulemiseks? Kahjuks ei ole seda kinkinud ei Edelaraudtee, Eesti Raudtee, Elron, MKM ega ka mitte Tallinna linn. Aga raamat on lahe!
Ahjaa, osa viisin taas Vorstiabi juures riulisse ja Balti jaama Reisiraamatukokku. Viimanegi ju olemas tänu minu 5-aasta pikkusele vingumisele!

Aga enne vaatan saadud mündid üle. Vist sain ka ühe vähestest puuduolevatest Soome juubelimüntidest.

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar