Blogiarhiiv

esmaspäev, 4. märts 2024

Majandusest ja lõpust, Kirjanenist ja Pajumäest ning viinapoest ja Sõõrikujaamast.



 
 Sellest siin tuleb üks puder ja kapsad, aga mida muu ongi oodata, kui loed sellest, et kaovad Pajumäe Talu ning Kehtna Mõis tooted ja paari kuu pärast plaanib teha otsuse Saidafarm. Samal ajal mõtled vabariigi aastapäeva kiluvõileibadele oma kodus ja meenub kellegi valimispeol poliitikute poolt angerja ning muu hea ja paremaga poseerimine. Või hoopis mõtled sellest, et Kirjanen (temast teen juttu veidi allpool), nui neljaks, tahab ülikallist tehast ehitada. Ütlen kohe ka ära, et samal ajal kui paljud püüavad ellu jääda ja anda oma panus majandusse, tundub kasvavat aferistide osakaal riigi majanduses, ettevõtluses ja poliitikas.

 
Aga alustan positiivsemast, kuigi sellega võiks hoopis lõpetada selle teema, sest masendust ja stressi on meil niigi palju. Ja miks seda endale tekitada, kui ka näiteks seesama Pajumäe talu peremees vaevles tõsises kriisis? Stress ei ole naljaasi ja seda eelkõige just aferistid võimendavadki. Kuid tühja kah, ma tahan anda oma panuse sellesse, et midagigi ehk muutuks paremaks ja keegigi hakkaks ka riigi tasandil mõtlema!
Balti jaama turul oli üsna hea pitsakoht, aga hääbus. Eks suuresti ka tänu ülikõrgele rendile, kuigi on ka mõistetav turu omanike soov teenida tasa nii uhke turuala ehituskulud. Aga ei tohi ükski ärimees unustada, et iga väiksemgi hinnatõus on nagu liblika tiivalöögi efekt - hoopis kaugemal ja mujal muutub asi tormiks! Ja sinnapoole riik ka tüürib, aina kiirenevs tempos.

Nüüd tükk aega põnevusega oodatud Sõõriku Jaama avamist turul. Salamisi soovides selle ellujäämist, seda enam, et tegijad pole ju algajad ja teavad, mis on HEA! Igal juhul on juba kioski uus kujundus väga südamlik oma kiisude ja ka värvilahendusega. Mida siis pakutakse?

 
Menüüga on vaeva nähtud (ja ärge muretsege, ühel hetkel kaovad ka paar kirjaviga eestikeelses osas) ning mulle meeldib see, et on mitmeid erinevaid valikuid. Ega head ja jällegi PÄRIS puljongit igal pool täna leiagi, veel vähem koos piruka või keedumunaga. Jah, pirukaid ja mune veel pole, aga lootma ju peab?



 
Maitse üle ei vaielda vaid kakeldakse. Eks ruumipuudus ja ka seadmeterohkus pane piiri, mida saab pakkuda, mida mitte. Väiketegijate limonaade nt pakkuda poleks lihtne, sest vajadus ka kasumit teenida tähendaks, et nende hinnad läheks ülikõrgeks. Muidugi mina ootaks küll, et leitaks naturaalsed siirupid ja gaseeritud vee aparaat ning pakutaks näiteks leedriõie-aroonia, maasika - ingveri vm limonaade klaasikaupa! Kuigi eks tänapäeval need siiani paljude jaoks tundmatud, ikka soovitakse sosa-solat või muud.


 
Mina otsustasin avamispäeval hernesupi kasuks. Väga hea maitsega, tõepoolest, kuid kindlasti tuleb "pigistada" hindu allapoole või portsjonit suuremaks. Aga veel kord, maitsega mina jäin rahule (ja aitäh reklaamkingituse ehk mahla eest!) 
Aja jooksul näevad tegijad loomulikult ka ära, mis läheb rahvale peale, mille puhul hinnad enim rolli võivad mängida jne. Variante, mida ühe või teise asja asemel pakkuda vajadusel, on ju palju. Ning ei tohi unustada kõige peamist - rahvas on vaene! Suur osa rahvast. Ma toon selle argumendi kohe mängu, sest sellest tuleb ka Postimehe ja Maa Elu lugude valguses rohkem juttu. Mitte et mina midagi välja mõtleks, ikka kirjasõna ju ei valeta! Isegi siis kui Postimees valetab, rohkem või vähem, aga seda ta teeb iga teema juures.

 
Tõelised härrad ja daamid ju? (Ja kindlasti võib salamisi ette kujutada, kuidas hea ja naturaalse toidu juures salamisi vurre lakutakse....


 
Vanadel hallidel aegadel oli mul "otsetellimuse võimalus" Selja Meierei Eesti juustule. Ka seda enam ei ole, s.t. mitte tellimisvõimalust vaid Selja Meiereid. Õnneks on E-Piim Põltsamaal suutnud tagada parima Eesti juustu jätkuva tootmise, mis peaaegu ei jää alla Seljal toodetule.
Kas aga on hea ja parema kadumisel ning talunike stressis süüdi ainult ülemaailmne globalism ja Kaja Kallas? Ei ole, kuigi neilgi on oluline osa meie elukvaliteedi halvenemises ning just hinnatõusudes eriti! See on see rämps- või röövkapitalism, mille puhul proovi sa vaid välja tuua tõelisi süüdlasi, kohe saad näoraamatus "markeeringud" kätte - loll ja ajudeta! Kes need tembeldajad on? Enamasti see osa rahvast, kes kirub ja tatistab ning kel endal mõtlemisvõimes pigem teatud puudujääke. Miks ma nii ütlen? Olen läbi aegade püüdnud nii siin kui seal postitada ülevaatlikke pilte väiketootjatest ja nende tehtust. Kui paljud meist aga on ENNE heade tegijate kadumist omalt poolt panustanud ja neidsamu postitusi jaganud? Selleks, et sõbrad-tuttavad ka saaks aimu, mida head siin-seal leida võib? Väga vähesed peavad vajalikuks anda sellega oma pisikenegi panus!

 
 
Õnneks Nõmmiku Talu veel tegutseb. Tooteid on siin ka Sinimäelt, kuigi klassikaline piim kippus neil vahepeal kvaliteedis järgi andma. Kuid muud tooted siiski tunduvad minevat! Igal juhul peab neile kõvasti pöialt hoidma, et ei juhtuks see, mis Pajumäe jt.

 
 Mida siis Postimehe lisa Maa Elu pajatas?


Võib kohe öelda, et vaimse tervisega on mure paljudel. Ka meedial, kes kasseerib lugude eest raha nii otse, kui lisaks veel reklaami kaudu ehk topelt. Meie turumajanduses on spetsialiste, kes armastavad kasutada üht väljendit: "turg peab vabalt toimima". Enamasti tegu nendega, kes ei saa aru, et majanduses tuleb kõik KINNI MAKSTA! Sh ka üleliigne reklaam ja palju muud. Vaimse tervisega on mure ka poliitikutel ja vast veelgi suurem kui talunikel? Vaadake või meie valitsust, kes armastab sama lauset esitleda erineval kujul. Muide, kaasloos, kus sõna võtab ka Saidafarmi omanik Juhan Särgava, kes muuhulgas kahtleb, kas põlluvirtsahvti minister midagi ENAM teha suudaks. Vaesus on lihtsalt nii suur juba. Või minister nõrk või aferist?

Aga ma rõhutan veel kord, et just minister ehk valitsus saaks midagi muuta kui loobutaks haiglaseks muutunud majandusedu tagaajamisest (mis muuhulgas sisaldab ka aina kolossaalsemaid hindu põllumajandustehnika eest) ja hakataks tegelema sellega, et see vohav konkurentsi solkimine lõpetada! Ei maksa igasuguste "spetsialistide" pasakeerutamisele (ainult väga otse kavatsengi öelda) tähelepanu pöörata. Esimese asjana on meil vaja kahte asja - korralikku talu- ja väiketootjate kaubaketti mõistlikus suuruses (ja ilma ilgelt kõrgete rendihindateta pindadel) ning kaubanduskeskustele ehk täpsemini marketitele seatavaid piiranguid.

Mil moel seda teha, on juba valikute küsimus. Üks võimalus võiks olla see, et maksustada erinevalt marketikette vastavalt nende põrandapinnale. Kes vähegi teab ja asja jagab, saab aru, et edukaimad on need riigid, kus mõistetakse, et nii hinnad kui ettevõtja kulud ja palgadki sõltuvad eelkõige KÄIBEST PÕRANDAPINNA kohta. Ma ei tea numbreid marketite puhul, aga arvatavasti on ses vallas olukord sama, mis apteekide puhul (seda on ka ärimehed ise mokaotsast tunnistanud) - meil on kaubanduspinda liiga palju! Eestis näiteks 1 apteek umbkaudu 2500, Soomes 6500 ja Rootsis 12 000 elaniku kohta. Suhe on uskumatu, sest sellist asja lihtsalt ei tohiks olla tekkinudki! Suurärikad vinguvad nendesamade sisendhindade, energia jm kõrge hinnataseme üle, aga ise kulutavad kütet, elektrit ja ehitusmaterjale 3 - 5 korda ROHKEM, kui targemates maades? Ehk et kui meil on ärimehed kas aferistid või lollid, peab riik kaitsma neid endid ikka eelkõige enda eest! Ning otse loomulikult "toodavadki" needsamad hiigelketid VAESUST! Sest kuidas sa maksad rohkem palka kui kõik sisendid aina kasvavad ja klientide arv langeb? Ja kes selle kõik kinni maksab?

Pajumäe Talu peremees Viljar Veidenberg ongi toonud esile selle läbipõlemise teema. Ehkki asja tuleks nimetada veidi erinevalt, vaimse tervise mured on pigem valitsusel ja poliitikutel ning see on üks peamisi põhjusi, miks vähegi eetilisemad talunikud kipuvad just läbi põlema! Ja Veidenberg mainib ka unepuudust ning öiseid hirme ehk et alles siis, kui päike tõuseb, hakkab kergem. Ja siin just ongi point, sest meil päikesetõusu valitsuseks ennast tituleeriv kamp on ju hoopis PÖV - Pimedate Ööde Valitsus! Kogu aur, teadlikult või ajude kärbusmisest, läheb hoopis pimeduse vürsti poole!

Eestimaa Talupidajate Keskliidu liige Kerli Ats arvab, et suurt midagi keskliit teha ei saa, sest "hinnatakse talunikke nende poolt niigi kõrgelt". Mina kardan, et see on kantseliidi ehk bürokraadi tüüpiline sõnavõtt (vabandan, kui eksin), seda enam, et ma ei näe mitte mingeid edusamme sellesama talunike kaubaketi tekkimise suunas. OTT ja laadad on köömes, need vaid süvendavad eraldumist, seda enam, et suur osa meie talunikest ju keskenduvadki neile ja nad ei soovi lille ka liigutada ühistegevuse edendamiseks!? Olen muuhulgas ka külaturgude vajadust pidevalt rõhutanud ja teisedki sel teemal rääkinud, aga ka neid sisuliselt meil polegui. Vähemalt mitte ühtegi, mis natukenegi edukalt toimiks. Vaadake või Lähte poe ees toimuvat? Midagi nagu oleks, aga tegelikult ei ole! Vahel pannakse ka hiiglaslikud rahad mingi hoone püstiajamisse, aga taas asjad ei toimi, sest on kas asukoht vale või muud põhjused.
Seesama keskliit tegi kena postituse, kus pildil demonstreeriti meie edukamate väiketootjate pärjamist. Küsimusele, kas pärjad viiakse ka nende ukse taha, kes uksed kinni panevad, ma vastust muidugi ei saanud. No jeerum, ei hakka ju ometi tööd tegema ja mine tea, ehk kaob riigipoolne nuumaminegi nende keskliitude heaks ära!?

 
Miks ma aga taas eriti tõsiselt selliste teemade "aktiveerimisel" kaasa löön, on Kehtna Mõis kadumine. Tegid nad ju muuhulgas raudpolt kõige paremaid keeduvorste Eestis, mis Karja Pagari leivaga (ka oht kaduda?) oli üks tahe ja tõeliselt maitsekas suutäis. Muide, hiljuti üks tuttav tõi teemaks meie vale toitumispraktika ehk et meil ei ole vaja vägisi kasvatada ja toota keemiat oma toidulauale, see käib siis väljaspool meie kliimale omast loogilist kasvuperioodi tomatite, kurkide, õunte ja sisuliselt kogu põllumajandussektori kohta. Ja ma olen vägagi sellega nõus. Kui aastavahetuse järel on tavaliselt meie keldritest-sahvritest kadunud koduaia "sõnnikul" kasvanud õunad jm, siis see ongi loomulik. Naturaalne. Ei olnud mitte midagi katki, kui järgmise saagini jõime õunamahla või sõime marineeritud/hapukurki. Sest see oli samamoodi mullas ja päikese all kasvanud viljade saadus, nüüd püütakse aga keemiat õigustada kui tervislikku toitu! Ja turuletidki on täis värvilisi plasttomateid, taas kaugelt kohale veetud!

Oleg Gross laiendab oma kaupluste võrku ja ollakse ju ainuke tõeliselt eestimaine kett - miks kokku ei hoita omasuguste väiketegijatega? Sest olete ju siiski olemuselt väiketegija? Ehk tasuks suure osa riilitest anda just väiketootjate kauba alla, rohkem kui Rimi ja Coop?

https://rapla.treraadio.ee/uudised/40555/kuula-intervjuud-kas-kehtna-lihatoostus-ou-jatkamine-on-mingitel-tingimustel-siiski-veel-voimalik

Aga miks siis riik midagi teha ei saa? Kuhu ja kui palju kulutatakse, et raha ei jätku (Särgava: "otsetoetused kõvasti kärbitud")? Miljoneid, sadu miljoneid ja lausa miljardeid paisatakse suurde lõkkesse, mis aina rohkem hapnikku neelab ehk et piltlikult meil hingamise kinni nöörib. Võib seda parafraseerida ka teisiti - erinevate jämedustega poomisnööride paljususe tekitamisena. Rail Balticust, mis kõikehävitavalt üle maa rullub, ma ei taha seekord rääkidagi. Mis siis, et see ka põllumajandusele räige põntsu paneb (muutes näiteks ülikulukaks ühelt põllult teisele või tootmiselt sihtpunkti saamise). Ja kui oled ärikas ning veelgi parem, aferist, siis on lootus sest lõkkest saada oma osa!


Võin ette ära öelda, et kindlasti pole ma ligniini, puidusuhkrute jm alal asjatundja, kuid kahte asja ma oskan ja tean: analüüsida sel teemal kaasarääkivate ja tarkade/asjatundlike inimeste seisukohti ning mulle maitseb naturaalne toit, mitte saepuru, õuna pressijäägid või tselluloos! Viimane pidavat olema tuleviku maailma päästja, mis annab inimese organismile võimaluse paremini toidust saadavat energiat kasutada! Üks tselluloositehas juba lõhestas ühiskonda ja oleks suuresti meie looduse hävitanud, nüüd aga hõljub Eesti kohal kellegi Kirjaneni vaim!

Nii on Postimehe sõnutsi mustad pilved kogunemas erinevate "roheprojektide" kohale, üks lehele kommentaare andnud ekspert viitas aga sellele, et "juriidiliselt roheliseks nimetatud kütuste peale on osavad küsijad saanud üüratuid toetusi". Ikka maksumaksja taskust. Muidugi, Postimees võib nagu  sageli ikka teeb, treida lugusid ja väiteid kellegi teise huvides, kelle "magus suutäis" kipub väikseks või mõrudaks jääma. Vahelduseks tasub meelde tuletada ka mõnda varasemat aferistlikku lähenemist, mille märksõnadeks võiks olla tapja või hävitaja!


Ja kuigi püütakse jätta muljet, et paljud investeerivad kümneid ja sadu miljoneid arengutesse, siis teame ju kõik kui mõttetu on näiteks väärtuslikku puitu graanuliteks muuta ja ülimalt kaugele vedada! Sama, veokauguste ja meil piisava turu puudumise teema puudutab ka puidusuhkruid ja muud nagu Postimehe loost selgub ja see on tõenäoliselt tõde. Tasub  mainida sedagi, et Shveitsi hiidu Clariant toetas Euroopa Liit 48 miljoni euroga, nüüd ongi asi lõppenud katastroofiga, aga raha on taskutes ja loodusvarad kulutatud! Patendid on tagasi võetud või hüljatud (ehk mitteperspektiivseks kuulutatud), aga Kirjanenn väidab endiselt, et tema edulood ja tooted toimivad! Mis sest, et vaja on kalleid ensüüme ehk siis igal juhul võrreldes puidu targa rakendamisega majandusse hoopiski keskkonnavaenulikumat tegevust. Ning nii energia- kui toormesõltuvus on biokütuste kasvu tõttu omakorda kasvanud! See on nagu teiste aferistide puhul - ehitame tuumajaama, sest kõikvõimaliku saasta tootmiseks ehitatud rajatiste tõttu kasvab üüratult enrgiatarve! Ostap Bender poleks osanud sellistest aferististest ehk tänapäevastest võimalustest unistadagi!
Ning meedias ja suhtlusmeedias jätkavad, Erik, Kartau, Toss jt "eksperdid" lapsikute väidete esitamist.
 
Mida siin pildil näeme? Tonne loodusvarasid raiskava tänavavalgustusega jätkamisele. Aga mitte ainult Toodete tekitamiseks, mis nõuavad happeid, ensüüme, energiat kuumutamiseks jm on muidugi kordades suuremad kulutused, kui siinne valgustus, aga iga gramm loeb! Kas aga näeme ka midagi, mis seondub samal pildi rohkemaga, näiteks talupoodide puuduse ja ahtate müügivõimalustega (mahe)toodetele? Jah, see roosa laiga pildi keskel all on taas üks liigne pood - uhiuus viinapood, kuigi paarsada meetrit eemal on Araxes ja napsi saab ka samas ringis olevast kahest Selverist ning ühest Rimist. Kliente aga ei ole!!! Ometi on seegi kaubanduspind just talukauba jaoks ideaalse asukoha ja suurusega ning arvatavasti ka soodsama rendihinnaga, kui turuala. Miks me ikkagi loome mittevajalikke kaubanduspindu, kui hea ja naturaalse toidu saamiseks tuleks pidevalt ostjatel linnale tiir peale teha ja ikkagi kõike ei leia?

Kirjaneni Fibenol on saanud maksumaksjatelt katsetehase ehitamiseks ja tootearenduseks aga pea 30 miljonit eurot! Vastupidiselt talunikele, kel omad poomisnöörid kaelas ja toetused kärbitud. Raha eraldamisega on seotud Eesti Teadusagentuur, kes rahastas ka artiklit, mille kirjutas TÜ professor Mart Loog: ".... Eestist võib saada puidusuhkrute biotehnoloogia suur eksportija ning ise tööstuses rakendaja...." Miks selline kiitus? Ikka sellepäraste et teine patakas, 30 miljonit maksumaksja raha on antud just selle professori laborile! Loomulikult nii magusa palakese puhul voolab jutt nagu õlitatud puidusuhkur! Ariklis kirjeldatakse Loogi ja Fibenoli nagu sukka ja saabast ja seda ajal kui aina enam maksumaksjatest satuvad paljasjalgsete leeri, omamata sukki ja saapaid. Pastlaidki mitte! (Pastlaid punuti puidusaadustest, ärgem unustagem ja kindlasti ei maksnud need ligilähedaltki nii palju kui Kirjaneni seadmed!). Muide, Loog siiski mainib, et kuna meil (jälle, nagu Est-Fori puhulgi) pole piisavalt ümbruskonnas toodetele turgu, tuleks tehnoloogia odavalt maha müüa ja ... kaugele transportimine toodangu jaoks mõttetu. No ei õpi, pelleteid veab Kirjanen või keegi teine ju ka kaugele, aga tarkust ei tule! Ja ime, et Loogil niigi palju ausust!?

 
Oeh, lugu on veel palju mahukam ja tasub igal juhul lugemist! Seda enam, et ega`s Kirjaneni tehas mõnekümnest miljonist veel valmis saagi, vaid see on samasugune röövel nagu RB - tehase hinnaks on pakutud 600 miljonit. Kujutage vaid ette, kui palju sinna kuluks terast, betooni ja paljut muud ning kui palju see saastet meie õhku, mulda ja vette paiskaks! 

Quo vadis, Eestimaa? Poome oma talunikud ja väikeetevõtjad ning rahva, kaevame Eesti maapõue maakera tuumani üles ja oleme õnnelikud?

 
Aga samal ajal tekivad meil aina uued ostjatest tühjad (viina)poed ja ülikaugelt siiaveetava kauba turuletid. Milleks? Kellele?

****
Seoses eelpoolmainitud seltsimeeste Erik, Kartau jt rünnakutega.


1 kommentaar:

  1. Ei soovi ma Lätile sellist õnnetust kaela...
    https://www.err.ee/1609283196/kirjanen-viib-700-miljoni-euro-suuruse-keemiatehase-investeeringu-latti

    VastaKustuta