Blogiarhiiv

kolmapäev, 1. november 2023

NOVEMBER - VÖÖNDIAEG ALGAS.

 

Mis siis ikka! Vööndiaeg taas tagasi ja küll tahaks, et kevadel enam kella ei keerataks! Viimastel õhtutel ei ole enam magamajäämine nii hilja peale kellanumbrite järgi jäänud, seega, ainult kasuks! Aga peab sünnipäevakinki kokku panema. On ka selliseid münte, nagu esimesel pildil (foto Müürivahe tänaval asuva mündipoe Coin24 lehelt), kuid siiski kingituseks on teised mündid.


 Kui sul on mündihunnik, siis tuleb sealt ka selliseid välja. Huvitavad ju ja kogu täienduseks sobivad kindlasti.

Google lensi ei ole kasutanud, väikese abiga sain mõned teada ja ülejäänutel keerasin teise külje. Põnev!




USA dollarid on muidugi üsna ilusad!

 
Ohjah...
 
1. Mõttekam oleks, et kui teha, siis teha hästi?
2. Lahtiste servade vahelt vihma sisse ei saja tuulega?
3. Istealustele puitu ei tule?
4. Tabloo näitab ka hilinemisi, teavet eesolevate remontide/muudatuste jm kohta?
5. Päikese kuumutava toime eest kaitset ei paku?
6. Kuidas klaasi lindudele märgatavamaks teete?
7. Inimlikumaid ja loodussõbralikumaid lahendusi ei kaalutud?
8. Valgustuseta, jäätuva ehk halva lahendusega infostendi asemele sobivamat ei osatud välja mõelda?
9. Infostendi mahutavus pole piisav, aga ka selle muutmiseks teadmised puuduvad?
 
Kui aga lugeda Pärnu Postimeest, kus loo pealkirja järgi saad teada, et rattahoidla kaitseb vihma ja päikese eest, siis on Eesti Raudtee "ootekojad" viimase peale luksus! Pärnakate "geniaalse ehitise kohta" on üldse raske midagi öelda! Arvatavasti olen lihtsalt niiiii VANA kooli mees, et ei saa pärnakate huumorist aru. Või on see ehk RB Pärnu reisiterminal?
 https://parnu.postimees.ee/7888493/uus-jalgrattaparkla-kaitseb-vihma-ja-paikese-eest


 






































 

 Eestisse jõuab uskumatutes kogustes välismaiseid münte. Mõningate vastu tunnen ka huvi, aga tasa ja targu. Enamasti need siiski pea väärtusetud, aga kui peaaegu tasuta saab, las siis olla.
 




 

 Sõbrakutseid laekub ka iga päev, ma ei teagi, kas on rahadest haisu ninna saanud? Aga kui tõesti ja äkki siis minu rahadest ei jägu kohe mitte?

 
Tegelikult on mul trumbid taskus, aga neid ma ei paljasta! Too lamav neidis (ja veel palju vanu krõnksusid) on üle maailma suremas. Kermer Inge-nimeline sureb vist kõrivähki juba aastaid ja hea on, et vindub. Saab tema 7 kontot tallel hoida, et kui vaja, siis võtan kõikide nende pärandused vastu! Raha oleks juba täna nagu raba, aga ma pole viitsinud ei ühtesid ega teisi sõbraks veel võtta, kõik ikka õigel ajal! Ega ma siis ahnepäits ole, et ma kohe torman karjuma, et "jah, kõik mulle!!!"...

Praegu pealegi elan vaikselt haigust üle. See hiinlaste leiutis ehk koroova, sai mind ka kätte! Vähemalt nii test ütles. Õnneks (ptüi-ptüi-ptüi) ei ole ma hingamisaparaate ega muud vajanud, lutsutan mõnel korral päevas iga paari tunni tagant c-vitamiini. Üks ravim siiski:

 
Kuigi kurk vaid kergelt kriibib, kulub see ära. Iga õpetatud apteekergi teab, et leige õlu on parim ravim KURGUHAIGUSTE korral! Seda on eestlased juba aegade hämarusest peale kasutanud. Parem muidugi kui oleks elav õlu, aga ka see aitab - lased potis nii palju tuliseks, et sõrme sisse pannes parajalt tuline ja siis kohe tassi! Peale ümbervalamist on leige, just sobiv kuristamiseks! Valdaval enamusel juhtudest  mõikab nagu noaga, ükski soolveega vm kuristamine ei anna võrreldagi. 


Viimase aja üks paremaid uudiseid on Tartu - Riia rongiliikluse käivitamine. Kas see on järekordne palagan, pokazuhha vm, ei ole teada ja loomulikult sõltub siin palju peatustest. Olen aastaid rääkinud, et vaja on mnimaalselt Elva, valga, Valmiera, Cesis, Sigulad ja Zemitani (viimane siis midagi meie Ülemiste laadset)
Postitasin ühte Valmiera gruppi:
Sveiki!
Igaunijā plānoti ātrvilcieni Tartu - Valmiera - Rīga. 1 vai 2 reizes dienā, bet nav zināms, vai pietur arī Valmierā. Mums tiešām būtu nepieciešami jūsu viedokļi, vai šāda vilcienu satiksme jums ir nepieciešama?
Paldies

Tunni ajaga kõvasti üle 100 laikimise ja peaaegu sinnakanti ka kommentaare - kõik ütlevad - Noteikti, Ir nepieciešams!!!, ka tas būtu ideāli, Ka vajadzētu Valmiera jo daudz igauņu brauc uz valmieru....

 
Sügist võib märgata ja talletada iga nurga alt.











 
Oktoobris sain mitu positiivset üllatust Eesti autoritelt, seekord jäid mõlemad raamatud peale esimesi lehekülgi pooleli. Arvi Tapveri tekst oli aga niisugune saast, et selle raamatu viisin ma paberipressi alla, vähemalt on vanapaberina mingigi kasu!

 
Tegelikkuses on lehise okkad hoopis oranzhimad, kahjuks nii need pildile ei jäänud. Ilus maailm aga ikkagi.




 
Mulle juba ammu hõigati, et katusevahele jäetud vahe on selline, kuskohast tuulega vihma sisse hakkab puhuma ja veendusin ka ise, et nii ongi. Uskumatu on aga puidust istepinkide teke, sest algselt variandil keeldus EVR rauast "istmetele" puitu kinnitamast. Väikegi positiivne nihe. 
Küll aga võiks tahta, et EVR, innovatiivseim Euroopas, mõnel pool vabale alale poolkõrge haljastuse istutab, näiteks püramiid-elupuud. Siis oleks kuskilgi tõepoolest kaitse ka päikesekuumuse eest! Aga saan isegi aru, et olen naiivne...


 
Tondil ehitus aga jätkub.


 
Eesti Raudtee on kolinud läbi aegade, nii ka 2017 aasta loos saab lugeda. Nüüd plaanitakse UUE MAJA ehitust? Miks Balti jaama juurde?
Ülemiste ja Lagedi jaamade vahel on raudtee veeres küllalt ruumi ja ruumi on ka Ülemiste ning Tapa jaama olemasolevates hoonetes, kuhu saaks osa ametnikke ja osakondi üle viia. Samamoodi võiks Elroni klienditeenindusosakond jääda Balti jaama, et olla reisijale lähemal? Kas on ikka õige SUURT maja ehitada kalli raha eest? Ma saan aru, et töötajaid võetakse aina juurde ja "arenetakse" oma arust Euroopa innovatiivseimaks ettevõtteks. Kuid ehk peaks olema Eesti Raudtee ja Elroni kontoorad, infotelefoni töötajad, dispetsherid jt kõik koos võimalusel ühes majas? Sealsamas, Ülemistele rajatava Elroni uue depoo taga? Ja mitte mitmekordses vaid väikeses, vajadusele vastavas. Teetöölistel näiteks pole ju mõnel pool ühtegi normaalset ruumi, miks ametnikud peaks pilvelõhkujas olema?
Uut kunstiakadeemiat taheti ka kesklinna, aga sobis vana sukavabrik küll. Sobib raudteeametnikele ka see kant?
Kes küll soosib maksumaksjate raha raiskamist?
 

 
 
nagu alati, ei seedi ma oluliste asjade muutmisega jokutamist. Postidest linnas tuleks 90% loobuda ja muidugi peaks linn vastutasuks kinnistuomanikele kõnniteede valgustuse kohustusele vastukaaluks võtma kogu tänavatevõrgu hoolduse enda peale.



 
Vahelduseks aga - söö vähem, aga head! Veel saab imekombel isegi õigeid tomateid ja ümarmudil on tõesti nii supis kui paneeritult imemaitsev kala! Ning tee mis tahad, kui oled "Läti Varajast" juba keetnud ja seejärel ettevaatlikult sama kartulit praed, saad imeliselt hõrgud praekartulid, mille juurde hea kraam kokku annab imelise lõuna!


 
Jälle muudatusi maakonnaliinide liikluses, aga endiselt on Balti jaam tühje busse täis, liine alustamas ja lõpetamas. Miks küll ja kui kaua veel? Pildid tehtud kahel erineval päeval suvalisel möödamineku ajal.


 
Säästa võib ja peab, aga üks väike affogato on nagu sõltuvus!



 
Lahendus kõrgema kiirusega raudteedel viaduktide asemel on olemas ja ohutust kui palju! Nii ka Turba ja Ellamaa vahel, aeg kaineks saada ja ülikalli ning mõttetu raudteeviadukti asemel postid paigaldada! Millal meil see lollide genereerimine ja heroiseerimine lõpeb?



Taas väikese ringkäigu järel mõningane mündisaak! Sealhulgas siis ka "soomlaste" seas, kus mitmete erinevate aastate münte vähe  vermitud ja neid leiab väga harva. Käibekatena pole muidugi ka puhasmüntide väärtust, aga tähtis ikka kollektsioonis selliste olemasolu ikka!

 
Turul on avatud uus lett, türgi toiduained. Ei tea, kas oleks mõtet proovida?

 
 Alati huvitav näha ka erinevate seriaalide nn nimikaadreid, mõnede kujundus kardinaalselt teistsugune ja vägagi huvitav!
 

 Mündikogu peab olema soliidne nagu kõik kollektsioonid. Ja tunduvalt soodsam lahendus kui kapsli nii paljude aastakäikude puhul. On naljakas 1-sendiseid käibemünte hoida nt 50 senti maksvates kapslites. Muidugi see eelistatud riikide puhul, kus UNC münte palju.

 
Siin on puud  juba paljad!

 
Rongiga. Liiva.

 
Saku. Peatus inimeste jaoks.  Küll osaliselt. Pole kahjuks siiani jaamaks ehitatud (üht lisateed vaja) ja vana jaamahoone kasutuseta.








 
Seal "taga" saab olema uus Saku peatus - RB oma. Sakukad tõenäoliselt saavad sinnani oma trammiliini, et kõik need massid saaks kiiresti Ülemistele sõita, mida RB vedama hakkab.


 
Lapsepõlvest saadik on siin pilt ikka sisuliselt sama - lage heinamaa ja väetisküün. Vähemalt 50+ aastat.





 
Keila jõgi Kohilas, esimene jää.








 
Mitukümmend aastat Eesti vabariiki ja valmis ta saigi - Kohila keskel on nüüd bussipeatus mõlemal suunal. Uskumatu edusamm, nii keerulisi asju ju mõne päevaga ei saagi valmis teha!






 
Alesti järvelgi loomulikult jää peal.







 
Karjäär metsastub tasapisi. Praegu leiab siin veel ka käpalisi, näis, milline saab siin alustaimestik edaspidi olema.







 
Alleesid võiks meil kordades rohkem olla.




 
Mulle väga meeldib, kui suudame olla targad ja majade ümbruse valgustada kümneid kordi tänavavalgustusest odavamalt.


 
Tänan, ei!


 
Kui ikka süüa, siis sööki! Vorstiabi kruubi-sealihavorstid verivorstide kõrval - üllatavalt head!

 
Tõin maalt veel plaate ära, sest korteri müüme vist ikkagi maha. Osa (kellegi käest saadute hulgast) lähevad müüki, osa aga väga põnevad ja ehk ka rariteetsed. "Laine" venekeelsed lood, Karel Gott ja Delilah jne.










 
Populaarne on euromünte korjata, Ameerikamaa dollarid tänamatult vähetuntud?


 
Kirusin, et halvasti lükatakse lund ka sel talvel. Aga osaliselt eksisin! Olen endiselt veendunud, et hangete ja eraettevõtja kasumi asemel on see vaja suunata minitsipaalettevõttele tehnika ostmiseks, sest aasta ringi toimiv MuSa (Munits. Sahk) saakski endale muretsed kõige parema ja sobivama tehnika.
Täna aga tubli sahamees lükkas laiema osagi kõnniteest puhtaks, et käis 2 korda üle. Saab küll! Mul jäi üle vaid servasid veidi vuntsida!


 
 
Aga Kadi, va vooster, ei viitsi oma aasta jooksul tehtud ilusaid pilte Eestimaast postitada. Seekord panen ta värskeimad pildid ise üles.





 

Kotletid Mulgi Karnist, kartuliks ikka Läti Kollane ja kõrvits Reti talust läbi Vorstiabi. Ning klassikaline jahusoust - keele viib alla!

 
Tubli! Tegelikult mõlemad, laps ka! 

 
Magdaleena polikliinikus. Huvitav lühter, kahjuks tuled ei põlenud. Säästetakse?

 
Ekraanide arvelt aga ei säästeta. Kui ukse kõrval oleval võib tõesti haruharva olulist teavet jagada (vist?), siis suurte ekraanide kommertsreklaam on küll sobimatu!


 
Tondi.


 
Ja kui oled juba Tondile tulnud, et rongile minna, siis teatud kellaajal on mõttekas "suunda vahetada" ja lõunale minna! Puhas nauding ju, kogu koduste toitude laar!?




 
Süüa tahavad muidugi teisedki.





Novembri lõpp aga tänavu siis uhkesti lumine!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar