Blogiarhiiv

esmaspäev, 29. juuli 2024

Kui saaks laiskusest lahti, läheks ilusale tänavale!

 

 
Tegelikult saingi laiskusest lahti. Aga see on ikka kohutav, kui EI VIIIIIITSI välja minna. Ja siis kui oled väljas ... ei taha enam ära tulla! Ja kanasupp juustusaiaga ei olnud see, mis laiskuse ära peletas, see oli juba maiustamine Kalamaja Pagaris.
 
 
Floksid on ühed mu lemmikud. Harva näen nüüd kuskil selliseid alleesid nagu oli mu vanaema talu aias. Lapsena käisin alati seal edasi-tagasi, see oli lihtsalt niivõrd ilus!

 
Ja nüüd tundub, et selle tänav vastased ja rattavastased on jäänud kuidagi vaguraks? Kas väsiti lihtsalt ära või saadi aru, et pole siin automanike jaoks midagi halba ja vastikut?
Muide, ka mitteniitmise puhul kui räägitakse aina puukidest, siis küsiks nagu klassikafilmis: "Aga miks te üleüldse sinna puukide sekka hüppasite? Taimekastid on omaette teema, loomulikult, sest on need ju kulukamad kui murualad, aga kohati annavad needki mingit roheluse tunnet juurde!
 
Ja hiljuti sain teada (mitmekordse nurumise peale), et Vana-Kalamaja tänavale ikkagi tehti mitu veekraani. Ainult, et joogivee jaoks mitte. Kas kastmisvesi tuleb eraldi torustikust? Miks needsamad kraanid ei võiks olla nähtaval ja leitavad? Kas probleem selles, et JOOGIVEE puhul tuleb teha bürokraatide otsustatud VEEANALÜÜSE JA SADU EUROSID "TÜKI" EEST? Milles on probleem, rohepealinn?
Muidugi, kui vee analüüse peavad tegema mingid sõltumatud laborid, mitte ei tee Tallinna Vesi ise siis võib tõesti olla nii, et üks maksab 700 ja teine 17 eurot. Ja kui ongi nii, siis ... kas see on normaalne?

Jõllitasin vahepeal küll mõnda haljasala, aga neid kraane igatahes ma pildile ei saanud. Põhja-Tallinna Valitsuse sõnul:

Torustik (ka kogukonnaaias ja mänguväljakul) on sama - Tallinna Vesi.

Ehk siis ikkagi ennast kõvasti kiitev Tallinna Vesi on süüdlane?


 
Pilte siin teha aga on puhas lust. ja muidugi ka inimesi pildile jättes, vahel umbes nagu "lamma all paremas nurgas" filminimi ütles. On muidugi olukordi, kus tahad "puhast vaadet", ilma inimeste, autode, traatide, postideta, aga paljudel puhkudel on inimene kui täpp i peal.
 
Valged valgustid ja kollased postid on siin osa detailidest, kuid jään alati ütema, et rohepealinnas selliseid pole vaja, olgu need nii kenad kui tahes. Oluline on roheline lähenemine ja säästmine!

 
Detaile ongi muidugi palju. Need toolid tunduvad igatahes väga mugavad ja istumiskohti on siin tänaval tõesti mõnusalt palju. Nii 95% jagu vajalikest.



 
Ehk tellikski partii just sellised valgusteid? Ühekordselt kompenseeriks need, hämaruseandurid ja paigaldamise kulud kinnistuomanikele (sama anduri alla saab igaüks soovi korral ka oma hoovide valgustuse lisada)!? Sobiks need ju sisuliselt igale majale ja väravale, nii 20-30-meetrise vahega ja igaveseks on kadunud mure postide, kaablite ja kuluka hooldusega? Vaid Kotzebue väljak, ülekäigud ja ehk veel paar kohta nõuavad veidi teistsugust lähenemist. See, kui rohepaokazuhhat tehakse (umbes nagu coca-cola kordid võrdluseks) pole ju roheline teguviis, vaja on ikka suurelt säästa ja hoida!






 
Itaalia Kalamajas. Ma ei teagi, on see hea? Väga kahju on neist kodustest toitudest, tähendab, nende kadumisest ajalukku. Võib olla on ka uus koht hea? Hetkel aga ei tõmba. Eks ka seepärast, et olen meie koduste toitude austaja. Aga ära peaks ehk proovima!

 
Kas see tänav võetakse järgmisena käsile? Huvitav oleks näha, kas uus linnavalitsus suudab teha veel paremini? Ja muuhulgas kaotada ka need jõledad postid?


 
Vaatasin ise tükk aega seda pilti. Vasakus servas järjest värvid muutuvad, pildi sügaviku suunas. Omaette väga hea minu jaoks. Ja kuigi postid-valgustid on ka justkui sobivad sellesse pilti, siis ma ei kahtle,et nende kadumisel ei kaota tänav oma tasemest mitte killukestki!

 
Ja tänavaruumi mahutakse ära küll ning enamasti liigutakse om arajal. Muidugi nii mõnusal tänaval jääd suu ammuli vahtima maju, jalakesi su ees, lillekesi mida iganes kõike või juttu ajama ja ei märkagi kus oled! Aga kui oled sõbralikus tänavaruumis, muutub ka meeleolu sõbralikumaks ja saab ikka hakkama, läbisaamine on hea!


 
Kuulutusetulbad on ka juba harjumuspärane osa tänavapildist? Pildil oleva maja seina alaosa aga paneb mõtlema, kas imeilusa paekivi puhul on ikka krohv vajalik?


 
Niipea aga kui laualt midagi maha pudeneb, et varblaselutt kohe platsis!

 
Muidugi on tänaval ka midagi koledat ja/või lagunenut. Visuaalselt võib aga lagunenu olla vähemalt osana pildist väga atraktiivne. Praegu ajalugu, tulevikus ehk aegade hämarusse kadunud. Igatahes on korsten väga vinge ja fotogeeniline.

 
Kuidas aga on õieti lood igasuguste nõuetega miljööväärtuslikus piirkonnas? Kui kolemajad on lubatud, siis kas võiks olla lubatud ka fassaadi katmine puitlaudisega? Tänava vastasküljel on eeskuju olemas, milline näeb välja üks imeilus maja!? Laudise ja pitsiliste ilustustega.




 
Ajas on Kalamaja nägu muidugi palju muutunud, mõnedki uued majad on teistsugused, aga ometi siia sobitunud. Sea selga sadulaid on siin vähe. Vanade majade renoveerimine pole muidugi väike kulu, au neile, kes oma majade puhul suutnud selle ette võtta ja kenasti ka ära teha.





 
Ka mustade majade puhul annab hoopis teise varjundi majale heledad aknad, veelgi rohkem annaks mingites värvitoonides aknaraamistused. Loomulikult kehtib sama ka valgete majade kohta. Kontrast ei pea ilmtingimata olema "karjuv", sest nagu siin mujalgi näha, on ka "pastelsed" kombinatsuioonid palju omapära lisavad.

 
Tänava lõpus on lihtne terass. Kui taamal näha olevad varemed kaovad, siis arvatavasti ehitatakse sinna, magusasse kohta, midagi muud asemele. Kuigi väga ilus punkt i-le oleks siit avanev vaade merele!
 










 
Promenaadi üle on ikka alati vaidlusi olnud ja ega seda ju tegelikult polegi sageli olemas. Küll üks ehitus, küll teine. Aga ajutisi pinke võiks siia küll mõne paigaldada? Vaade on ju imeline?

 
Siit pooltki on promenaad nüüd "kadunud". Kas kaldarinnatise lagunemise tõttu lühemaks ajaks või Patarei ümberehituse tõttu pikaks ajaks?





 
Igaüks muidugi pinke ei vaja.



 
Tallink on jõudnud teletorni traaversile.





 
Tänavalõpu terassile võiks sellest kohast ulatuda trosskorv, millega saaks kohvi jm tellida....























 
Kana Caesar, Ceasar või kukk nimega...? Kas hinnaga 12.- on portsjon kahele või neljale?
 



 
Kvaliteetne on linnaelukeskkond siis kui on vaikust, rahu ja saab pildistada keset tänavat seistes. Vana-Kalamaja tänav vastab sellele vist küll.















 
Ja jõudsingi lõppu! Või on see algus? Tegelikult kui alustada ühest tänava otsast, siis see ongi algus ja kui jõuad sinna tagasi... oled taas alguses? Ei mingit lõppu sellisel juhul?




 
Ohoo, Tallinna linn on edusamme teinud, tabloole on ilmunud lisainfo! Millal liiklus taastub, selle info saab ka kindlasti üles? Septembris?





 Turult sai Torusaia letist ostetudki üks sai, seekord ilma jäätiseta. Sest keegi hea inimene sisuliselt kinkis karbikese metsmaasika toormoosi! No mõnu, mis mõnu...