pühapäev, 19. mai 2024

Kalamaja Päevad`24 - väsitav pühapäev II

 

 
Ja jätkan siit. Pikemalt, mis ja miks ning kuidas päev üldiselt oli, eelmise teema alguses.
 
 
Teoteatri ees on veel olemas väike ja kena roheluseoaas.



 
Musträstaski vaatas, kas on miskit ohtu...


 
Kuuldavasti on ka sellel majal plaanis renoveerimisega alustada, eks muinsuskaitse sea omad tingimused ning lihtne ja odav see kõik pole. Naabrid on aga oma maja juba kauniks saanud!
Huvitaval kombel on siin aga aed n.ö. tagurpidi tehtud, põõnad on hoopis väljaspool?


 
... kuldnokk andis aga tasuta kontserdi,


 
Väga hea smuuti, aitäh! Ja pudel võeti ka tagasi.

 
Ning ilu, nii puudeõitest kui ka lilledest. Mitmel pool olid ju tulbid priskelt täies õies!


 
Üks suur plats on aga praegu "aukus", varsti aga siis uus maja püsti? Näis, kui hästi seekordne miljöösse sobib!







 
Hoovide roll on aga hoopis suurem, kui seal korvtoolis (või kiviväljakul mingitel alustel) vedeledes pähe võib tulla. Liigirikkusest võiks siinkohal alata ja jõuda põhjavee probleemideni ehk et isegi me joogiveeprobleemid tulevikus lähtuvad igast maapinnakillust, kus vihmavesi maasse imbumise asemel kanalisatsiooni voolab. Seda enam tahaks loota, et Kalamajast ei saaks kanti, kus kõik viimse ruutmeetrini "mõhuga" täis ehitatakse ja siis ükskord avastatakse, et elamiseks enam ei kõlbagi!


 
























 
Paljudes õuekohvikutes sai mõeldud (ikka mõttes tunnustavalt) tegijate nähtud vaeva üle! Nii millegi valmistamisest kui kogu päeva jaoks kuluvast jõust ja jaksust seda pakkuda!
 
 
Väidetavalt olla siingi head-paremat, aga no ei jaksanud enam... Kuid silmi paitasid ikka, kohe tunda kui vaeva nähtud!





 
Vaat kui sellisega saanuks mingi bussituuri teha.... Sarnane buss KAVZ oli meil pikka aega ka maal sovhoosibussiks, lippas küll ja veel!





 
Kas siin aga "kastika" uus mudel Kalamaja tänavatele? On ikka stiilne nostalgiapill küll!



 
Aga mida aeg edasi, seda rohkem küttis päike ja sigines kohalikke ning külalisi! Ja oli tore näha, kui ka pered jalgratastel liiklesid ning püüdsid seda rattarajal teha. Kui vaid ruumi jätkunuks!













 
Jõudsin aastaid tagasi üksjagu rattamatku teha, aga natuke kripeldas küll võimalus tänapäeval minna juba elektrirattaga ja selle võrra jõudu hoida. Ma oma tervise juures võiks nii päris mõnuga veel matkata!



 

 
Küllap mõneski kohvikus olid teenindajad samad, kes mullugi? Tänavu muide oli kogu üritus n.ö. pakendivaba, mõnel pool sai aga panditasu eest topsi kaasa või vastupidi, oli tops hoopis hinna sees. Korduvkasutatav siis. Aga tõesti, kahju, et kogu suve pole siin-seal õuekohvikuid.




 
Kalamaja hoovikohvikute üheks tingimuseks oli, et parteipropagandat ei tehtaks! Mõttetu olnuks aga sellest teatada, sest kui inimene aru ei saa, siis järelikult ei tee talle keegi midagi selgeks. Aga näe, aru ei saa, kuid Euroopasse rahvast esindama läheks küll?








 
Ja kohati oli näha, et siingi "täisvarustuses matkal"! Ei ole emmedel kerge!

 
Väga äge punastest tellistest maja!



 
Siin aga käis küll korra mõte peast läbi, et küllap olnuks siingi hoovi väagag vaja! Aga siiski püütakse muidugi iga nurgake varsti uusi elamispindu täis ehitada.


 
Oh sa, kus on alles vaade!






 
Ja ühel hetkel oli isegi pool tänavat tühi, korraks vaid!



 
Üks murekoht on "uuel" tänaval muidugi veel. Lapikesed, kus peaks olema muru, tallatakse ära. Ehk peaks näiteks siinkohal ikkagi kõnniteepoolsest küljest mingi tõkkeaiakese paigaldama? Ja kuigi kastmisvettki peab säästma, siis ikkagi vahel majaelanikud valaks mõne kannutäie vett, et muru kuidagigi kasvama hakkaks?

 

 
Must maja ja surnud puu? Natuke groteskne, kumbki pole ilus ju. Aga see niisama uitmõte...

 
Siin aga puhkasin veel jalgu, väsimus oli ikka päris kallal kohe. Kuid imeilus päev ikkagi! Ja usutavasti oli see seda paljude jaoks! Kusjuures päikeseline kiviplats oli loomulikult üsna tühi ja see näitab ära mõninga kitsaskohad me tänavaruumi projekteerimises. Või siis mõttemaailmas.







 Kassanäe, on ka õnnetus juhtunud. Küll aga saab nüüd aimu, millise lahendusega need prügikonteinerid olid! Peaasi, et keegi kannatada ei saanud ja küllap tänu pritsumeestele polnud ka mingit ohtu ümbritsevate jaoks. Tuli nalja ei mõista!

Mitu korda käis päeval mõte peast läbi, et oleks ju nii äge ka "õhtuhoovikohvikuid" külastada. Ilus vaikne ja muidugi meloodiline muusika, väike kohvi jne. Kuskil hoovides võiks see ju olla imeline. Aga mis sa ikka puhkad? Selle asemel tuuakse sulle muusika hoopis tundide viisi koduakende kaudu otse kätte! Pole vahet, kas aknad kinni või lahti, mõttetu tümakas Siga la Vaca ees taob su südame mitte rütmi, vaid rütmist välja....
See jääb vist igaveseks saladuseks, miks nii sageli muusikat kuulata ei soovita? Oled kõige kõvem DeeJott või keegi, kui suudad muusika ära solkida?

 

 

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar