pühapäev, 19. mai 2024

Kalamaja Päevad`24 - väsitav pühapäev I

 

 
Ärkasin vägagi vara ja hommikusöök sai ka söödud, et ikka jätta ruumi ka õuekohvikutes pakutavale. Aeg lendas aga kuidagi kiiresti, nii et esimestesse kohtadesse jõudsime tsipake liiga varagi. Päris esimesse ma ei läinudki, sest mingist ajast mullu või tunamullu jäi mingi okas sisse, tümaka või millegi muu pärast. Ei mäletagi, aga vahet pole. Seda enam, et absoluutne enamus Kalamaja Päevadest on alati positiivne. (Mõni tund hiljem aga kuskilt sealtkandist muusika asemel mingi tümps nagu kostakski aknasse?)

Mis üldises mõttes ilma torkas? Noh, millegipärast jäi mulje, et tänavu oli justkui kohvikuid vähem. Kuigi kardan, et see oli petlik mulje, ei tea. Taas oli tore näha, et väga paljud lapsed viitsisid kaasa lüüakuigi pole ju see "kohvikupidaja" töö nii lihtne midagi ja ehk enamusel oli jaksu terve päev toimetada. Kiitus kõigile! (Siin.-seal oli tubliduse tõttu heameel ka tippi natukenegi jätta).

Et mulle meeldib pilte teha, siis nagu ikka keskendusin pakkujatele ja pakutavale, aga eelkõige ilusa ilma ning ilusa Kalamaja tõttu suskasin vahele ka vaateid majadele ning rohelusele. Kalamaja üks võlu ongi just hoovid ja nõustun nendega, kes mainisid, et ei mõista, miks hoovidest mõni nurgake vahel maha müüakse ja midagi siis sinna püsti saab! Minu jaoks vähendab see kinnisvara väärtust ikka ülikõvasti! Igal juhul eelistaksin võimaluse korral kolida praegust korterist just sellisesse (majja), millel on ka oma hoov, varjuliste puude ja põõsastega. Ja teine võlu on majad, kõige pisematest detailidest igasugustele "pilu" kaudu avanevatele vaadetele ning ajaloolistest detailidest või kellegi ammu või täna tehtust.
Aga ka inimesed. Suuresti küll pildistasin kui "rahvamassi" ja/või abstraktseid inimolevusi tänavaruumis. Üheks põhjuseks muidugi Vana-Kalamaja tänava uudsus, aga ka seetõttu, et palju on erinevaid inimesi, riietusi, liiklemisvahendeid ning igal hetkel ja kohas on ka oma valgusemõju. Osa pilte pidingi kustutama, sest valguse ja varjude "piiride" tõttu jäi mõnigi pilt liiga tumedaks. Mõnel hetkel kasutasin lausa välku!

Millegipärast jäi ka tunne, et hinnad olid seekord vaat et isegi taskukohasemad, aga mingit tõestust pole sellelegi, sest otseselt ma pidevalt mõttes seda kõike ju "ei raalinud". Muidugui ei jõudnud nagu ikka ka hirmpalju süüa, kuigi tahtnuks vahel ikka seda ja teist veel napsata.

Muusikat "krapist" või esinejatelt tundus ka vähem olema nagu oli vähem ka tümakat. Ehk isegi natuke kahju (mitte tümakapuudusest muidugi), sest mõnes hoovis hetkeks istudes tahtnuks küll kasvõi vanalt healt vinüülilt midagi head lasta kõrvu paitada.
 
 
 
teises kohas, mis teele jäi, pakuti midagi muud kui sööki-jooki, aga seekord siiski jätsin siin ostud ära. Kuigi võis muidugi head staffi olla! Sest ka hõigati, et on head kraami ka meeste jaoks, kuid olen siiski oma juustega veel rahul. Edu ikkagi!


 
Küll aga ei jätnud ma nautimata neid maju ja vaateid, nagu eespool ka põhjust selgitasin. Imeilus! Autostumine muidugi kogu ilu välja tuua ei lase ja mõnel tänaval tunned eriti, et palju rohkem ruumi on vaja jalakäijatele ning ratastele. Ning just täna keegi kodanik vahutab Kalamaja grupis selle üle, et ratturid "ronivad" kõnniteedele ning kihutavad. Aga küsimusele, kas ja mida vastatati politseist (peaks korntrollima eeskirjade järgimist), Liiklusjärelvalvekeskusest ja/või linnaosavalitsusest, vastust ei tule. Pidevalt ongi ühtesid ja samu teemasid FB täis, gruppides üle terve Eestimaa, "kaklused" liiklejate teemal, koerakaka mittekoristamisest, libedusega mittetegelemisest ja muust säherdusest. FB-s tuhandete selliste vaidluste tekitamine e muuda mitte midagi, kui siis veel rohkem aetakse inimesi tülli. On kord käest ära või lausa ohtusid kellegi suhtes - pöörduge sinna, kuhu vaja!


 
Iga hooliv inimene otsustab aga ise, kus ta ratatga sõidab, nemad pole kellegi kihutamistes jm süüdi! Ei olnud mul ratturina kunagi mingeid probleeme kellegagi, ei seadnud ma kedagi ohtu ja suudan ka jalakäijana mahtuda ära ühte tänavruumi iga mõistliku ratturi või tõuksisõitjaga. Ja kui vaja, siis küll saan ka eriolukordades teavitada politseid.
Seesama tänane postitus ongi ebameeldiv seetõttu, et jutt käib ratturite vaenamisest, kuigi seda juhtub mitte ainult väikeste laste vanemate vaid ka autojuhtide poolt. Ja kui rattaga liigeldakse väikse lapsega, siis igal juhul peab ta sõiduteele sundima?

Peangi mainima, et täna suurema rahvahulga puhul olid ka kohtumised ratturitega pigem meeldivad nii et suurem osa inimestest ikkagi oskavad hoolida! Aga nagu Kalamaja grupiski näha, siis mõned põhikommenteerijad jauravad ja jauravad... Aga lasku käia, Kalamaja päevad näitasid, et headust on hoopis rohkem!



 
Õnneks või õnnetuseks ma suur koogisõber pole ja seepärast ka ilusaimad koogid mind nii kergelt lõksu ei püüa! Ja kuigi kõht siiani täis, siis ikka mõnda kiluvõileiba vm vaadates mõtlen, et "äkki pidanuks sedagi napsama"... Õnneks saab sellest üle, mõeldes hoopis, et näed, ma suutsin maitsvat kellegi teise jaoks alles jätta! Mh, ah?
Ja muidugi, kodused õunamahlad lähevad alati hästi peale!

















 
Vaata millisest otsast tahes, hoovid on tohutult mõnusad! Mõnulemiseks, kohvitamiseks, muusika nautimiseks või hoopis lugemiseks!



 
 
Üks vahvamaid kohvikuid oli Lõmmik! Lausa ettekandjaneiud kostüümides, väga viisakas suhtlemine ja hea teeninus!Tublid! Loodan, et kõige muu kõrval oli tehtud töö eest ka vaev tasutud!











 
Pildistasin omakorda ka reklaampildistamist!





 
Muidugi liikus ka kastirattaid ja millega oleks veel parem hoovikohvikuid külastada? Eks isegi võinuks ehk ratta rentida! Eks jalad olidki need, mis lõpuks päeva väsitavaks muutsid ja ka mida hilisemaks, seda kasvav temperatuur. Aga eks väsimus läheb mööda!
 























 



 
Ka nunnukatele võib pai teha möödaminnes!







 
Armin tegi ka vahepeal mõned pildid, aga tal vajab see veel kõvasti õppimist!







 
Ja ennäe, hoovis saab ju vast isegi telkida!? No vähemalt päeval "matkata"!




 
Ning astu kuhu tahad, ikka saad tohutult palju näha nii ees, kui kaugemal!


 




 
No mis võib olla parem heast toidust koos hea muusika ja mugava tooliga?














 

 

 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar