Blogiarhiiv

Pühapäev, 18. september 2022

EESTIMAA SEENED grupis LINGID SEENETOITUDE juurde.

 

 
Männiliimikud, 17.09.22 Hiiumaa. Uus liik selgeks saadud ja esimest korda maitstud - väga head! Miks peetakse väheväärtuslikuks seeneks? Kuumusega peedipunaseks muutumist oli tore jälgida.
 
Foto ja tekst: Elle Smith
 
FACEBOOKIS ON SEENEGRUPP EESTIMAA SEENED. GRUPP ON MÕELDUD AITAMAKS TUNDA SEENEMAAILMA, AGA SAMAS KA AITAMAKS MÜKOLOOGIDEL TUVASTADA HUVITAVAID LEIDE. MÕLEMAPOOLSELT KASULIK JA SEENEHUVILISED ON VÄGA AKTIIVSED, MÜKOLOOGID AGA PANUSTAVAD, KUIS AEGA VAID LEIAVAD!


 
Et grupis on väga palju aastate jooksul postitusi, püüdsin luua FAILID (neid näete avalehel grupis), näiteks nn seenemääraja ehk SEENERAAMATU kohta. Selles FB grupi albumis on üks postitus igast seeneliigist, mida aeg-ajalt saab ka täiendatud. Selle põhifoto kommentaarides aga lisainfot, teisi fotosid, söödavus jm, mida saab iga liige lisada.
 
Kahjuks FB aina muudab midagi ja hetkel on albumid leitavad ainult arvutis, MEEDIASISU all.
 
 
Kui klikata FAILID jõuab meie SEENERAAMATU juurde ja failide kaudu on lihtsaim ja kiireim tee liikide kaupa.

https://www.facebook.com/legacy/notes/431702641150775/
 
On ka SEENETOITUDE ja -HOIDISTE album, aga FB on muutunud ja enam sarnast faili luua ei lase. Et siiski teha mingigi andmebaas retseptidest, mis meil on, tegin selle postituse. Saab alati lingina jagada, retsepti on lihtne leida, piisab vaid NIMETUSELE KLIKKAMISEST. Ma, tõsi küll, ei tea veel, kas siinsed n.ö. viited on hea lahendusega? Aga püüan täiendada, heade soovituste puhul ka muuta jne. 

KUI SOOVITE KA SEENEGRUPI ALBUMI OMI RETSEPTE POSTITADA SIIS SAATE UUE POSTITUSE LISADA, aga võib olla on parem, kui oma nõuanded, küsimused jm esitate olemasolevate postituste kommentaarides? Leiate siit nimekirjast mingi "toote", nt SUPP, PURAVIKUD ja lisategi omad mõtted selle postituse kommentaaridesse?
Asja mõte selles, et vahel jäävad kommentaarid üksikuteks ja tekib aina uusi PURAVIKUSUPI postitusi, inimestel on aga neid kõiki ehk keerulisem jälgida ja ülevaadet saada?
Vabandan muidugi, et senised postitused üsna infovaesed!
 
 A
 
 
 
 
 
G
 
GRILLIMINE.
 
 
K
 
 
 
 
 
 
 
 
 
M
 

 



O

 

 
 
 
P
 
PANNKOOGID
 
 
 
 
 
 
PASTAD.
 
 
 

 
 
 
PELMEENID.
 
 
 
 
 
PIRUKAD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PITSAD
 
 
 
 
 
 
PRAADIMINE.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


PUDER.




R


 
 
 
 
 S
 
 
SAIAKATTED
 
 
 
 
 
SALATID
 
 
 
 
 
SEENETÄIDIS
 
 
 
 
 
SHNITSEL
 
 
 
 
SOUSTID-KASTMED
 
 

 
 


 
 
 
 
SUPID
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TORT.
 
 
 
 
VÕILEIVAD
 

 
 
VARIA.
 
 
 






 
HOIDISTAMINE
 

 
 
 
 
 
HAPENDAMINE.
 
 
 
KUIVATAMINE.
 


 
 
 
 
KUPATAMINE
 
Samas näiteks männiriisikaga üsna sarnane ja kohati viimasega läbisegi kasvav, ent erinevalt männiriisikast mahedamaitseline ja valge piimmahlata sooriisikas jääb mürgiseks ka peale kupatamist. Ka jääb hoolimata kupatamisest mürgiseks tavavahelik, mida ajalooliselt on peetud kupatatuna söödavaks liigiks. Vahelikumürk on lihtsalt pikema toimega ja sümptomid ei ilmne vahetult peale söömist.
https://nami-nami.ee/uudis/seente_kupatamine/
 
 
 
 
 
KÜLMUTAMINE.
 
 


 
MARINEERIMINE
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 


 
 
 
MOOS.
 
 
 
 
 
OMAS MAHLAS.
 
 
 
 
 
 
SOOLAMINE.
 
 
 
  KUI LIITUTE JA/VÕI OSALETE juba, siis kui teil omad nipid, ideed ja mõtted, kuidas valmistada ja millistest seeneliikidest - võimalusel klikake vanale postitusel ja kommenteerida selle SEENELIIGI pildi all. Lihtsalt, et ei peaks siinkohal uusi linke aina postitama.


MILISEID TOITUSID VALMISTADA SEENELIIKIDEST?

 

 



 
 

 
 
 

 

 
 

 

 


 
 
 
 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar